Kisaraportit

5.10.2013

Pohjois-Savon maakuntaviestijuoksu juostiin tänään jo 9. kertaa ja 5. kertaa Karttulan idyllisessä koulukeskuksessa. Joukkueita saatiin kasaan mukava määrä eli 85, Artsin suurena haaveena oleva 100 joukkuetta ei ole enää kaukana. Tapahtumassa oli jälleen tunnelmaa vaikka muille jakaa, siitä pitivät huolen hyvä keli, Ami Harlen selostus sekä tiukat kamppailut juoksurintamalla. Palkinnot olivat perinteisesti hyvää tasoa.

Päivä alkoi kaveri- ja perhesarjojen juoksuilla. Mukana oli porukkaa huumorimielessä ja suu leveässä hymyssä, osa taas halusi tosissaan kamppailla oman sarjansa voitosta. Nämä sarjat saavuttivat hyvän osallistujamäärän ja allekirjoittanutkin lönkötteli 1 km matkan läpi perhesarjassa, kuten myös tiimin Anne. Voitot menivät näissä sarjoissa Perhe Pennaselle sekä kaverisarjassa nuorista urheilijoista koostuvalle Virin Viuhahtelijoille.

Toisena tulessa olivat 12-vuotiaat pojat. Kamppailu oli tiukkaa aina viimeiselle osuudelle saakka, kunnes Iisalmen Visan Atte Huttunen kiskaisi ratkaisevan eron kilpakumppaneihin jukkakeskisalomaisella herkkyydellä. Huippua taistelua ja yleisö tuntui elävän mukana tosissaan. Hieman myöhemmin samanikäisissä tytöissä kisa oli myös kovaa, lopulta voiton vei Nilsiän Nujakan ykkösjoukkue.

Neljäntenä irti päästettiin veteraanimiehet sekä 16-vuotiaat miehenalut, heidän peräänsä 2 minuutin päästä kirmasivat puolestaan naisveteraanit ja 16-vuotiaat naiset. Kummassakaan sukupuolessa eroa ei juurikaan saatu 16-vuotiaiden ja veteraanien välille. Meikäpoikahan työskenteli kisoissa Amin kanssa apuselostajana ja pakko myöntää, että näiden sarjojen aikana oli jo vaikea pysyä kartalla, missä kärkijuoksijat menevät! Sen verran oli menijöitä radalla! Pienellä pinnistelyllä tilanteesta pysyttiin kärryillä, voitot menivät nuorissa LeVi:lle (miehet) ja VarkKV:lle, veteraaneissa molemmissa sarjoissa KiurU:lle.  

Viimeisenä lähtönä matkaan säntäsivät miesten ja naisten yleiset sarjat. Tilanteet pysyivät kärjen osalta liki muuttumattomana koko viestin ajan, mutta jännitys oli silti käsin kosketeltavaa; mitalisijojen värit ratkesivat vasta viimeisillä osuuksilla. Karttulan Urheilijat aloitti kova pää edellä miehissä ja toisen osuuden jälkeen joukkue olikin vielä toisena. Viestiä veivät siellä Juha Sikanen ja tiimin Jesse Miettinen, molemmat tekivät komeat juoksut! Jessen aika tuolla 2,6 kilometrin osuudella oli 9.09, mikä oli toiseksi kovinta kyytiä toisella osuudella. Tiimin Juho veti myös komeaa tahtia 3,9 kilometrin osuuden, aika 13.32 oli päivän 5. parasta kyytiä kovien menijöiden joukossa! Jätkät osoittivat, että oikeita asioita on tehty lenkkipoluilla! Lopulta miesten ja naisten sarjoissa voitot menivät Kiuruveden Urheilijoille (miehet) sekä Kuopion Reippaalle.

Eniten joukkueita maakuntaviestiin kasasi Kiuruveden Urheilijat 10, yhteensä joukkuetta. Myös PHS oli liikkeellä 7 joukkueen voimin! Muita runsain mitoin mukana olleita seuroja olivat SonPa ja SiilHS. Lappu rinnassa nähtiin myös yleisurheilun arvokisakävijä Jenni Kivioja, joka ankkuroi Iisalmen Visan naiset kolmannelle sijalle. Kovan tason hiihtäjistä mukana olivat ainakin Tanja Kauppinen sekä Johanna Ukkola.

-Jääskeläisen Joni

 

29.9.2013

Maailman suurin maastojuoksutapahtuma Lidingöloppet juostiin tänä viikonvaihteena jo 49. kerran Tukholman kupeessa. Kisailijoita juoksutapahtumassa on tänäkin vuonna 40000+ ja tietenkin Team Varpikkaat oli hyvin edustettuna monen muun vuoden tapaan. Mukana reissussa olivat tiimistä molemmat Jonit, Arto, Jesse, Anne ja Juho.

Ennen lauantain juoksua pidettiin Silja Linen aluksella kuitenkin tiimin syyskokous. Tässä liki gaalamaisessa tapahtumassa palkittiin tiimiläisiä, muisteltiin menneitä ja suunniteltiin tulevaa sekä juotiin kahvia pikkupurtavan kera. On kyllä pakko myöntää, että Siljalla oli huikeat puitteet kyseiselle tilaisuudelle.

Huonosti nukutun laivayön jälkeen bussimme suuntasi satamasta kohti Lidingön saarta. Ensimmäisenä tulessa olivat Jesse ja Juho jo aamuyhdeksältä, matkana raastava kymppi. Jessellä oli päällä kohtuu kova flunssa, joten pientä epäluuloa oli miehen iskukykyä kohtaan. Huoli oli kuitenkin aiheeton, sillä sekä Jesse että Juho juoksivat hurmoksessa huippujuoksut. Juho veti pidemmän korren ajallaan 36.30, Jesse paransi viimevuotista aikaansa pari minuuttia aikaan 37.23. Pojat olivat iloisia kisan jälkeen, vaikka Jesse sanoikin flunssan vaikuttaneen vauhtiin etenkin ylämäissä. Juho oli 1. kertaa Lidingössä mukana ja kehui reitin olleen hyvä. Kun on kunnossa, niin siinä ei nähtävästi Abborbackenit paljon paina.

Kolmantena tiimiläisenä tossua laittoi toisen eteen Artsi. 15 kilometriä kulki tältä vanhalta kehäketulta viimevuotista nopeammin aikaan 1.06. Ja Artsin aika oli muuten suurehkon matkaseurueemme parhaimmistoa 15 kilometrillä! Arto oli totta kai tyytyväinen itseensä, vaikka mieltä painoivat suosikkijoukkueiden Tapparan ja KuPSin konttaamiset sarjoissaan. Ettei vaan mies suunnittelisi paluuta oikean kilpajuoksun pariin…

Annen juoksu Lidingössä jäi väliin onnettomuuden seurauksena tulleen käsileikkauksen vuoksi, joten menestyminen kuninkuusmatka 30 kilometrillä jäi Jäntin ja Jääskeläisen harteille. Jäntti teki huippusuorituksen ollen koko 30 kilometrin paras suomalainen. Aika oli 1.54 ja heitti vain 15 sekuntia etukäteisarviosta. Viileän analyyttinen Jäntti tuumasi urakan olleen helppo nakki. Jääskeläinen puolestaan arvioi oman kuntonsa 27 sekuntia pieleen, tavoite kuitenkin täyttyi ajalla 2.29. Jääskeläinen tuskaili viimeisten 5 kilometrin ajan pohjekramppien kanssa, mutta kevään maratonkokeilun kaltaiset maassa makaamiset jäivät onneksi väliin. Muuten meno oli kivaa ja maisemia ehti katsella, edelleenkään ei ollut tarkoitus tehdä mitään max. suoritusta.

Reissuhan ei ole mikään reissu, ellei siellä lyödä myös pikkuisia vetoja. Artsi ja Janne ”Konan” Heikkinen löivät vetoa siitä, pystyykö Konan alittamaan 2.15 tuolla 30 kilsan matkalla. ”Ei millään mene”, oli Artsin näkemys asiasta. Panoksena oli vaatimattomasti reilun 30 euron arvoinen buffet-ateria laivalla. Konanin pari viimeistä Lidingön kisaahan ovat olleet kuin suoraan totaalikanttaamisen oppikirjasta, mutta nyt vedosta sisuuntuneena mies teki hyvän juoksun 2.12 ajalla. ”Illallinen on mielessä”, Janne vakuutteli jo 18 kilometrin kohdalla ja oikeassa oli. Myös ex-tiimiläinen Antti Raatikainen hurjasteli 8. ryhmästä lähteneenä tuhansien juoksijoiden ohi loppuaikaan 2.11. Anttikin meinasi monien muiden tapaan olla helisemässä kramppien kanssa loppumatkan aikana.

Voitto kisojen päämatkana toimivalla 30 kilometrillä meni jälleen Lewis Korirille, joka kuitenkin kv. kisassa edustaa Keniaa. Sandra Eriksson oli puolestaan toinen naisten sarjassa.

Jo 9 kertaa Lidingöloppettiin osallistuneena en voi edelleenkään liikaa kehua tapahtumaa. Aina se tunnelma säväyttää ja se ruuhkassa juokseminen on jotakin sellaista, mitä ei Suomessa pääse kokemaan. Joten mikäli ette ole tapahtumassa koskaan käyneet, suosittelen lämpimästi mukaan lähtemistä heti ensi vuonna.

 

27.7.2013

Team Varpikkaat on ollut tänään hyvin edustettuna Kalevan kisoissa. Itse kisatapahtumissa mukana oli vain Satu 3000m esteissä, mutta katsomon puolella puinneista ja huonoista jutuista pitivät huolen Riku, Artsi ja Jääskeläisen Joni.

Satu juoksi loppuajakseen 12.16 ja sijoitukseksi 12. Juoksu ei kulkenut laisinkaan, vaan meno takkusi alusta asti. Minuutti enarista kertoo tarpeeksi. Kisan voitosta povattiin etukäteen Erikssonin ja Kettusen kaksinkamppailua, näistä ensimmäinen oli lopulta selkeä ykkönen. Kisan jäniksenä toiminut Johanna Lehtinen takasi sen, että Eriksson juoksi loppuajan 9.43,34. Aika on hänen uusi ennätys ja jäi vain harmittavat 34 sadasosaa Moskovan A-rajasta. Samalla taisi varmistua, että Sandra edustaa Suomea noissa Moskovan MM-kisoissa.

Maaningan Jonna Miettinen epäonnistui moukarin karsinnassa, sillä tuloksena oli 3 heittoa häkkiin. Heitot olivat kuulemma muuten tuntuneet hyviltä, mutta joskus käy noin. Tapahtuneesta sisuuntuneena Jonna oli jo katsellut kalenterista seuraavaa kisaa.

Visan Jenni Kivioja starttasi naisten 400 metrin finaaliin mitali mielessään. Uloimmasta rataa juossut Jenni aloitti kovaa ja tuli loppusuoralle toisena. Kova alku kostautui kuitenkin viimeisten kymmenien metrien aikana ja lopputuloksena aika 56,12 ja neljäs sija. Hatunnoston arvoinen suoritus kuitenkin.

Miesten keihään karsinnassa Sampo Lehtola, Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki selvittivät tiensä finaaliin ensimmäisillä heitoillaan. Vakuuttavaa työtä itse kultakin.

Miesten kasilla Sandells oli oletetun vahva; loppusuora irtosi näyttävästi ja muut jäivät liki seisomaan. Nuoren Ville Lampisen pronssi oli hyvä suoritus vanhempien ravureiden seassa.

Miesten pituudessa Tommi Evilä näpäytti nuorempia ja korjasi taas mestaruuden kotiin. Voittotulos jäi kuitenkin alle 8 metrin, 792. Kuitenkin Tommin vaikeudet huomioon ottaen kelpo suoritus. Kakkosijalla oli positiivista nähdä Roni Ollikaisen nimi, sillä miehellä on ollut vaikea kausi. Kolmossijan nappasi huikeasti kauden aikana hyppyään parantanut Otto Kilpi.

Naisten sadalla metrillä Hanna-Maari Latvala korjasi odotetun kultamitalin palkintokaappiinsa. Eroa kakkoseen Tiina Leppäkoskeen tuli rapiat kolme kymppää. Reippaan Maria Räsänen otti kolmannen sijan, mikä oli pohjois-savolaisittain hieno asia!

Miesten 100 metrillä voiton korjasi jo alkuerissä vakuuttavasti esiintynyt Åstrand. Tulos 10,57 liki nollatuulessa on kuitenkin lievä pettymys. Toisaalta näissä karkeloissa juostaan usein vain voitosta eikä ajasta.

Keli Vaasassa oli kyllä jättevarm! Ilman paitaa sai olla koko ajan ja rusketusta kertyi. Yleisöä kun ahtoi sekaan vielä noin 7000 henkeä, niin tunnelma oli suhteellisen hyvä, vaisusta selostuksesta huolimatta. Muuta päivän antia oli muun muassa toteama siitä, ettei Kuussa ole oikeasti käyty. Toisena merkille pantavana asiana voitaneen mainita se, ettei Vaasasta löytynyt 10 min ajelulla ainuttakaan Otto-automaattia.

-Jääskeläinen

 

26.7.2013

Kalevan kisat alkoivat tänään täällä Vaasassa. Olosuhteissa ei ole moittimista, sillä aurinko helli yleisöä ja urheilijoita. Yleisöä oli avauspäivänä ehkä noin 4000, mutta parina seuraavana päivänä stadion on täynnä. Näin veikkaan. Kisajärjestelyt pelasivat hyvään vaasalaistyyliin, mutta ehkäpä kuuluttajat olisivat voineet olla tyyliä "Tuovisen Aki". Tunnelmakin olisi noussut silloin paremmaksi. Kisamakkara 2e, kahvi 1,50 ja parkkimaksu 2 e.

Mkymppi: Nihkeää oli meno radalla. Koriri tottakai kärjessä ja Järvenpää alle 30min. Viisi ekaa (kolme suomalaista)juoksi alle 31min, joten siitä voi tehdä analyysiä. Esimerkiksi Takalan Miika sippasi ihmeellisesti 3km:n jälkeen. Jälkijoukko juoksi puolimatkaan sinne 16min hujakoille, joten tiimin Jäntti olisi mukana kestänyt.

N5000m: Peiponen huolehti vauhdista ja kovaa mentiin. Lamminen ja Hakarisku seurasivat ja selvää oli että Lamminen korjaa lopussa kirivoiton. Hakarisku pisti kyllä hienosti hanttiin. Hienoa oli että tämä liki kaiken kokenut kaksikko teki loistavat ennätyksensä. Kiitos Peiposelle. MUkana oli myös Reippaan Venla M, joka pari kilsaa takoi 17.30 vauhtia. Sitten meno rupesi menemään vaikeaksi ja 4:s kilsa oli jo 3.56. Loppuaika 18.19.

Mesteet: Nyt on KKK sitten alle 9 minuutin. Tekijänä oli vain jo uransa lopettanut Jukka K. Näin se menee. Positiivista oli että kisaan osallistui yli 10 äijää. Jukalta kyseli kenttäkuuluttaja kisan jälkeen, että vieläkö me saamme nähdä sinua? Jukka vastasi, että tulkaa Joensuuhun, siellä minut näkee.

Muuta: Oliko eka kerta Kalevan kisojen historiassa, että N 800m:llä ei tarvittu juosta alkueriä lainkaan! Eli huomenna suoraan finaali. M 800m:n alkuerissä sitä vastoin juostiin tänään kunnon vauhtia. Hieno homma ja vielä hienompaa oli, että Reippaan Valtasen Tomi paransi enariaan puolella sekalla. Vaikka finaalipaikkaa ei tullut, niin Tomi oli tyytyväinen ja sanoi, että tämä antaa potkua ensi vuoden kotikisoihin. N400m:n ae:ssä Visan Kiviojan Jenni meni finaaliin järkevllä juoksulla. Alku liki hölkkää ja lopussa sen verran, mikä tarvitsi. Tuleekohan mitali huomenna.

Pari konkaria on vielä pakko nostaa esille. Toinen on naisten puolella Niina Kelo, jonka ura senkun jatkuu ja jälleen mitaleilla. Niitä taitaa Niinalla olla yli 30 näistä kisoista. Ja sitten toinen eli kiekkomies Pertti Hynni, 53 Vee. Hän on ollut vissiin 28 kertaa Kalevan kisoissa. Nyt Hynni karsiutui ensimmäisenä finaalista. Saapa nähdä, loppuiko SM-kisaura siihen. Ei kai, ensi vuonna Kuopioon.

 

12.5.2013

SM-maastot Vantaalla.


SM-maastoissa tuli käytyä jälleen kerran. Hieno tapahtuma, kisajärjestelyt pelasivat ja mm opastus kisapaikalle toimi niin, että meikäkin osasi paikalle liki silmät ummessa. Kaikki oli siis toisin kuin Tuusulan SM-maantiellä. Tänään oli vielä kevään ensimmäinen shortsikeli, niin mikäs siinä pällistellä. Tosin kisoissa tapasin legendaarisen yu-toimittajan ja Tappara kannattajan A-P Sonnisen, joka kertoi juosseensa shortseissa jo maaliskuun lopusta alkaen.

M11,6 km:llä tiimin Joni aloitti vauhdilla. Eka kieppi meni siihen malliin, että osa porukkaa ennusti pojalle lopussa noutajaa. Eipäs tullutkaan ja Joni taisteli erinomaisesti lopulta sijalle 17. Aika 39.42 on suunnilleen 3.25 km-vauhtia. Joni kavensi eroa ed vuoteen selvästi muihin kärkisuomalaisiin ja 10 kärkeen ei ero ole enää mahdoton. Joni oli tottakai tyytyväinen kisaansa ja sijoitukseensa.

N17-sarjassa Satu lähti matkaan järkevän rauhallisesti. Sijoitus vaihteli siellä 15 kieppeillä ja aivan lopussa tyttö sai hienon kirivaihteen päälle ja loppusijoitus oli 10:s. Satu itse ei ollut aivan tyytyväinen, vaan totesi, että ei saa itsestään oikein mitään irti ja juoksu tuntuu pahalle. Satun aika 15.23 ja eroa mitskuille n.50 sek. Ihan hyvä oli Satun sijoitus, sillä mukana oli n.70 juoksijaa ja kunhan juoksu lähtee rullaamaan, niin ero kaventuu nopeasti.

M19-sarjan vajaalla 6km:llä Juho otti alun todella varovasti ja nousi kisan edetessä koko ajan. Loppusijoitus oli 23:s ajalla 20.44. Juhon ero kärkiporukoihin oli pieni, sillä voittajaan eroa oli 1,5 min ja 10 sakkiin enää 45 sekkaa. Juho oli tyytyväinen kisaan, mutta totesi, että alamäkiä ei osaa rullata ja ylämäissä ohitin useita. Huomioitavaa on, että Juhon ero esim 22-ikäisten 10 sakkiin on vain 1min ja toinen huomio oli se, että hiihdon 50km:n miesten Suomen mestari ei voittanut Juhoa kuin vajaat 50 sekkaa.

P-Savolaisten hurjin suoritus nähtiin odotetusti 17-sarjassa, jossa Samu odotetusti juoksi kultaa. Topi Raitanen lähti heti kättelyssä vetämään ja johtikin Samua jo noin 50m. Samu ajoi kuitenkin eron kiinni 3km:n kohdalla ja loppulaskussa hoiti homman kotiin näyttävällä kirillä. Samua täydensi hienosti myös Vili, joka oli 5:s vain 8 sekkaa pronssista. Samalla Kuopion Reipas otti ylivoimaisen joukkuemestaruuden. Ja kakkosjoukkuekin oli 7:s. Uskomaton panos seuralta. Samun aika 12.29 olisi oikeuttanut miesten sarjankin sijalle 15:sta.

Hienosti juoksi myös Rande-Kimmo, joka 11,6km:n kisassa nousi lopulta pistesijoille 7:nneksi. Kimmo ei jäänyt esim Utriaisen Jussista kuin n.45 sekkaa. Kimmokin totesi, että kyllä on alamäet hankalia vetää, mutta ylämäkilöissä homma hoituu. Kimmo on noussut viime vuosina lähelle kansallista kärkeä ja on kyllä oiva esimerkki nuoremmille.

N22-sarjassa Venla M oli myös hyvässä vauhdissa. Tyttö on päässyt eroon Portugalin väsystä ja iski tänään hienosti 7:nneksi. Nyt vaan Venla kertoi, että Karttulan kujien jälkeen kantapää on alkanut oireilla. Hankala vaiva, joten äkkiä lekurille, sanon minä kokemuksen äänellä.

Muuta: Nyl-sarjassa Sandralta upea näytös hankalan talven jäljiltä. Peiposen Johanna ilmestyi jälleen, liki tyhjästä, viivalle ja otti hopeaa. Kuopion Ansku hyvin 18:sta vain minuutin 10 sakista. Miesten lyhyellä matkalla oli historiallisen vähän porukkaa. Klemolan Väinö hyvin 15:sta. Junioreissa vielä Oona oli ylivoimainen, mutta keskenkuntoisuus paistoi silmään. Matintalo otti taas omansa turvautuen tutusti kiriinsä.

Tässäpä nopeasti jotain Vantaalta. Paljon jäi pois, mutta suokaa anteeksi.

Artsi

 

5.5.2013

Siilinjärven aluemestaruus ja sl-maastot

Piirin kevään kilpailuruletti jatkui tänään Siilin aluemestaruus ja sl-maastoilla. SiiPo järjesti vesisateessa onnistuneet kisat. Aikataulut, kuulutus, kisareitit ynnä muut olivat ihan jees. Ja mikä tärkeintä: Puhvetin anti ja hintataso (1 e/kpl) olivat just sitä mitä pitää. Palkintojen jakoon olisi toivonut ehkäpä lisää arvokkuuden makua.

Kisojen osanottajamäärä P-Savolaisittain oli noin 160 juoksijaa. Määrä on suunnilleen sama kuin kaksi vuotta sitten vastaava kisa Siilissä. Vuosi sitten H-vedellä oli 130 juoksijaa. 10 vuotta sitten juoksijoita oli 250. Siinäpä faktat. Kuka sitten lienee keksinyt nämä aluemestaruuskisat: Mukana oli nyt Etelä-Savosta alle 10  juoksijaa. Näin se on. Jos ensi vuonna kisat ovat vaikkapa Mikkelissä, niin kuka lähtee sinne jostain Vieremän perukoilta.

Miehissä tiimin Joni oli tänään hyvässä iskussa. Juoksu näytti selvästi paremmalta kuin eilen Karttulassa. Joni otti pronssia ja Klemolan Väinö joutui lopussa tiukille. Joni muuten juoksi nyt vastaavan reitin puoli minuuttia kovemmin kuin kaksi vuotta sitten. Kisan voitti Rande-Kimmo, joka sanoi, että tänään mentiin täysillä. Kimmolla on tähtäimessä SM-maastojen 12km. Harmi vaan että siellä juostaan tasaisella reitillä. Kimmolle sopisi raskaampi rata, mutta tähtäimessä on kymppi sakkiin sijoittuminen. Lisäksi Randen yksi kesän tavoite on Kalevan kisojen kymppi.

17-ja 19-sarjan startti oli mielenkiintoinen. Juho iski heti kisan kärkitrioon. Myös Jesse oli 2km:n jälkeen kärkiporukassa. Sitten iskivät Suomen ykköstykit Samu ja Vili 17-sarjan kärkeen. Juho otti lopulta huiman esityksen jälkeen 19-sarjan mestaruuden. Edellispäivän tyhjennys mahataudin muodossa herkisti Juhon rajuun menoon. Jessen meno hieman tahmoi lopussa ja tuloksena 4:s sija. Jessen mitskut saattoivat mennä viime päivien hurjaan tahtiin pyöräily, jalis, sähly, juoksu ynnä muiden lajien melskeessä. Tiimin pojat petrasivat kaksi vuotta sitten juoksemiaan aikojaan Jesse puolellatoista minuutilla ja Juho minuutilla. 

Naisten 17-sarjassa Satu lähti kisaan ajatuksella "juoksun ilon löytyminen". Ja ehkäpä se löytyikin, sillä Satu juoksi vain tavoitteena voitto. Tyttö peesaili muita, ja 300m ennen maalia Satu iski siihen malliin, että Virkkusen Oona jäi hetkessä. "Se on siinä", olisi joku selostaja sanonut siinä kohti. Satu teki Oonaan eroa lopussa 20 sekkaa. Naisten P-savon parhaaksi juoksi Partasen Ansku.

Junnuissa jäi mieleen mm. LeVi:n poikien hurja panos. 12-ikäisissä kaksoisvoitto ja 13-vuotiaissa kolmoisvoitto. Siinä ei muilla ollut paljon jakoja. Tytöissä MaaMa nappasi mestaruudet 11,12 ja 13-ikäisissä. Junnusarjoissa ei juuri yllätyksiä nähty, sillä tutut kovat kasvot löytyivät kärkiporukoista.

Näis siis Siilissä tänään....Artsin silmin nähtynä.

 

20.4.2013

Satulle pronssia SM-maantieltä

Tänään kisailtiin SM-maantiejuoksut Tuusulassa. Tässäpä raportointia meikäläisen taikalasien silmin nähtynä:

Satu: Tyttö nousi jälleen pallille, kun kaulaan ripustettiin pronssinen mitali. Mitali on aina SM-tasolla upea suoritus. Eroa voittajaan Lempäälän hiihtoa harrastavaan Klaara Leponiemeen tuli tasan minuutti. Satun aika painui yli 40 minuutin johtuen osittain reitistä ja myös siitä, että tänään ei tytön askeleessa ollut sitä lentoa ja rytmiä, mitä esim vko sitten L-virralla. Satu aloitti myös tänään kisan aikas kovalla vauhdilla, joka saattoi lopussa hieman hyydyttää.

Jesse: Loppuaika ja ennätys 36.54 (sijoitus 15.)osoitti, että kaveri onnistui kisassa erinomaisesti. Jessen vauhdinjako oli myös reilassa, sillä alkupuolen poika malttoi vetää maltilla. "Hyvin kulki tänään. Alussa maltoin mieleni ja vasta 8km:ssä rupesi tuntumaan. Tästä vaan pyritään parantamaan".

Joni: Tulos 1.14.38 (sijoitus 26.)jää vain 22 sekkaa ennätyksestä. Reitti oli sen verran raskas, että Joni lienee tällä hetkellä uransa parhaassa puolikkaan kunnossa. Joni totesi itsekin, että tasaisella reitillä olisi aika voinut alkaa 1.12:sta. Juoksun vitoset kertovat tasaisesta vauhdista: 17.23, 18.03, 17.53, 17.27.

Muita P-savolaisia: Samu juoksi pienistä ongelmista huolimatta pronssia, ja erot kärkeen olivat tosi pienet. Vili seurasi Samua hienosti ja nappasi 4:nnen sijan. Tämä Reippaan kaksikko on kyllä kovaa valuuttaa tässä maassa. Ja loppuajat 34 min kieppeillä ovat kovat. Rande-Kimmo juoksi myös upean puolikkaan. Aika 1.09.46 (sijoitus 10.)on liki enari ja ylös-alas reitti sekä tuuli huomioiden erinomainen. Kimmo juoksi liki puolimatkaan asti Koririn ja Takalan jälkeisessä pääjoukossa. Kisa oli 4 vuoteen kovatasoisin, sillä nyt 10 juoksi alle 1.10 ja Kimmo olisi ollut ajallaan esim ed vuonna 5:s. Naisissa Ansku oli 14:sta ajalla 1.26.31.

Muuta: Onkohan kestävyysjuoksu menossa eteenpäin, sillä miesten hyvien aikojen lisäksi myös naiset vetelivät koko porukalla enareitaan. Jäppilästä lähtöisin oleva Miettisen Suvi tekee uutta tulemista ja täräytti todella hurjan ajan 1.15. Myös 4 muuta painelivat alle 1.20.

Vielä: Kisojen järjestelyt, tunnelma ynnä muut olivat sen tasoisia, että parempi olla hiljaa. Sen voisi sanoa, että viime vuoden Kuopion järjestelyt voittaa näiden kisojen vastaavat noin 10-0. Huippu oli se, kun 17-sarjassa 3:ntena maaliin tullut julistettiin protestin jälkeen voittajaksi. Kaveri juoksi johtoasemassa harhaan viimeisellä kilsalla. Tiedä sitten kenen vika ja kuka vastuussa.

-Artsi

 

16.3.2013 & 17.3.2013

Nuorten SM-hiihdot Taivalkoski

Tänään kisattiin Taivalkoskella nuorten SM-hiihtojen ensimmäinen kisapäivä. Kisojen alkamisajankohtaa myöhästettiin pari tuntia kovan pakkasen takia. Aurinkoinen sää kuitenkin helli tapahtumaa, mutta keli oli varsin nihkeä ja rata todella haastava.

Tiimistämme Juho onnistui tässä vapaan kisassa hienosti. Tuloksena M18-sarjan kympillä 16. sija. Se on vaparin kisassa Juholta paras sijoitus SM-tasolla. Juho huokui tyytyväisyyttä kisan jälkeen: "Hyvin meni tänään. Rata oli rankka, mutta se sopi minulle todella hyvin. Keli oli hieman hidas, mutta kaikillehan se on sama. Hyvillä mielin tässä ollaan, koska tämä oli parasta SM-tasolla". Juho oli puolenmatkan väliajoissa 18:sta, mutta toinen puolisko tuli vastustajiin nähden paremmin.

Ensimmäisenä päivänä P-Savo sai kisoista 3 mitalia. Kultaa hiihti tänä talvena upeasti kehittynyt LeVi:n Tanja Kauppinen, joka N23 sarjassa löi hopeamitalistin selvästi 15 sek:lla. Hopealle hiihti Hyvärisen Perttu, joka 23-sarjan 10km:llä jäi voittaja Iivo Niskasesta vain 8 sekkaa. Pronssia sai Ukkolan Johanna, joka 20-sarjan tiukassa otatuksessa jäi huippujuoksija Oona Kettusesta 10 sekkaa. Hyviä suorituksia olivat ainakin myös mm. Markkasen Sannan, Airaksisen Elsan, Haapalaisen Miran sekä Huttusen Joonaksen hiihdot. Huomionarvoista oli myös se, että M23-sarjassa oli yli 60 hiihtäjää.

Ja kisathan jatkuivat seuraavana päivänä pertsalla...

Juho onnistui tänään M18-sarjan 15km:llä kerrassaan erinomaisesti ja teki uransa parhaan hiihdon. Sijaluku 13 on Vieremän pojalta loistosaavutus eikä ero kymppisakkiin ollut kuin reilu parikymmentä sekkaa. Loppuaika oli 44.37 ja Juho oli sarjansa paras P-savolainen. Seuraavaksi paras jäi noin 2 minuuttia. Vitosen väliajoissa Juho oli 15:sta ja kympin kohdalla 12:sta. Juho ei vaatimattomana miehenä kisan jälkeen riehaantunut hyvästä hiihdostaan: "Eipä tässä mitään ihmeempiä. Mies ja suksi pelasi hyvin! Tästä on hyvä jatkaa".

P-Savon hiihtäjistä mitskuille ylsivät Kauppisen Tanja ja Hyvärisen Perttu. Tanjasta tuli kisojen tuplamestari, kun hän myös tänään iski voiton. Lähelle mitaleita ylsi myös Ukkolan Johanna, joka hyvän alun jälkeen jäi niukasti 4:nneksi.

P-Savossa on siis muutamia tosi lupaavia valtakunnan nuorten kärkihiihtäjiä. Haastavaa on miten nämä nuoret nostetaan aikuisten sarjojen valiojoukkoon. Pitkään aikaan tähän on yltänyt vain Kerttu, joka on päässyt nyt jo liki maailman eliittiin. On toki selvää, että vaikka esim. näissä nuorten SM-hiihdoissa ei päästäisi sinne kärkiporukoihin, niin mahdollisuuksia on aina. Erot kylläkin monilla p-savolaisilla on niin suuret esim 10 sakkiin, että harjoitteluun on syytä panostaa ja oikein.

Ja lopuksi vielä ihmettelen sitä, miten juoksijat Kettunen ja Matintalo ovat ilman merkittävää lajiharjoittelua valtakunnan kärkihiihtäjiä sarjoissaan. Nämä naiset ei nimittäin touko-syyskuun aikana hiihdä rullilla eikä tee isompaa voimatreeniä ainakaan ylävartalolle.

 

17.2.2013

Sonkajärven legendaarisilla laduilla kisailtiin tänä talvena perinteinen maakuntaviesti. Osuuksia on lyhennelty ja vähennetty aikojen saatossa, mutta tapahtuma on säilyttänyt kiinnostavuutensa ainakin urheilijoiden silmissä. Muun muassa eräälle Lapinlahtea edustaneelle hiihtäjälle nämä viestit olivat kauden päätavoite! Tapahtuma järjestettiin normaalista poiketen tähän aikaan loppiaisen sijaan, joukkueita oli kisassa mukana vajaa 70.

Kisojen aikataulu oli suhteellisen hyvin porrastettu, sillä kovin pitkiä taukoja ei ladulla ollut, vaan liki koko ajan tapahtui. Miesveteraanit keräsivät eniten joukkueita eli 14 kpl, kun taas 16-vuotiaiden sarjat olivat aneemisia joukkueiden määrän kannalta. Nuorten sarjat ovatkin ehkä ainoat, jotka ovat kokeneet selkeän mahalaskun niistä ajoista, kun esimerkiksi itse olin kyseisissä sarjoissa hiihtämässä.

Ladulla nähtiin tänään komeaa menoa usean eri urheilijan toimesta. Nuorissa 12-vuotiaissa pojissa Visan Atte Huttunen esitti hurjaa kyytiä ankkuriosuudella, ollen toiseksi nopeinta hiihtäjää liki 30 sekkaa nopeampi! Kun matkaa oli heillä vain reilu kilometri, niin todella lahjakkaasta nuoresta on kyse. Miesveteraaneissa Lapinlahden Vedon ankkuri Ari Svanberg teki puolestaan paluun kilpahiihdon pariin 13 vuoden tauon jälkeen ja teki hiihdon, joka olisi täyttänyt yleisen sarjan viestissäkin valioluokan suorituksen kriteerit. Naisveteraaneissa tiimin Anne oli puolestaan täysin omassa kastissaan aloitusosuudella.

Miesten yleisessä sarjassa ex-tiimiläinen Antti Raatikainen otti itselleen vieraammalla tyylillä eli perinteisellä isännän otteen ja lähti pitämään aloitusosuudella kovaa vauhtia. Hieman vauhti kanttasi toisella kiepillä, mutta Antti toi Visan värit vaihtoon kolmantena vain pari sekuntia keulasta. Tiimimme nykyinen jäsen Juho Rönkkö teki samalla osuudella upean hiihdon jääden keulasta vain puoli minuuttia. Juho itse oli tyytyväinen sukseensa ja menoonsa muutenkin. Sivustakin katsottuna näytti siltä, että homma alkaa kulkea. Tasaisilla Juho ei omien sanojensa mukaan vielä pärjää muille.

Miesten ankkuriosuudella nähtiin kansallista kärkivauhtia, kun Riistaveden Perttu Hyvärinen näytti muille hiihtämisen mallia 9 km matkalla. Wassu irtosi hyvin ja yli minuutilla paras aika osuudellaan. Samalla Perttu nosti joukkueensa kakkossijalle ohi Lapinlahden Vedon joukkueen, Iisalmen viedessä kultamitalit mukanaan. Naisten viestissä kovaa vauhtia esittelivät aloitusosuudella Marjaana Pitkänen sekä Tanja Kauppinen, joista ensiksi mainittu veti pidemmän korren tällä kertaa. Voitto naisissa matkasi Leppävirralle.

Naisten yleisen sarjan viestissä oli mukana myös tiimimme Satu. Hiihto näytti kulkevan ja kellokin tykkäsi, sillä Sadun aika oli kolmanneksi nopein 3 km vapaan osuudella, eikä eroa nopeimpaan ollut kuin joitakin sekunteja. Tiimimme oli siis vahvasti mukana, sillä allekirjoittanut oli paikalla varamiehenä ja huoltotiimissä. Ladun varressa tuli karjuttua liki hikeen asti.

Lopuksi: Tapahtuman kuuluttaja Aki Tuovinen mainosti Visan ankkuria Jari Kaarakaista, joka eilen nappasi ensimmäisen yleisen sarjan hiihdon piirinmestaruutensa. Jari edustaa jo sarjaa M45, joten vaikkei Aki sitä suoraan sanonut, niin tilanne kuvaa hyvin hiihdon nykyistä tilannetta. Samaa totesi pari viikkoa sitten Toni Roponen, joka suorassa lähetyksessä kertoi tarinan naapuristaan. Tämä naapuri työskentelee palomiehenä, ikää rapiat 40, sauvakävelee paljon, käy pyörällä töissä ja tekee halkoja. Tonin mukaan tämä kaveri oli hiihdon SM-kisoissa Jämillä sijalla 40 ja jotain. Hänen jälkeensä tuloslistassa oli tukku nuoria hiihtäjiä, jotka opiskelevat vähän ja muuten treenaavat. Tonin sanoin: "Joku tässä tekee asioita väärin, eikä se valitettavasti ole se palomies."

 

Nuorten SM-hiihdot Keuruulla 9.2.2013 & 10.2.2013

Maaningan Mahdin tytöille isot onnittelut! Tänään alkavissa nuorten SM-hiihdoissa olivat vuorossa viestit ja MaaMa:n 18-vuotiaat neidot toivat P-Savon ainoan mitalin.

Maaningan viestin avasi upeasti seuran vahvistus Emilia Kulhelm, joka toi joukkueen vaihtoon kakkosena vain 11 s lopulta kisan voittaneesta Reisjärven Pilkkeestä. Toisella osuudella Veera Valta joutui hieman jäämään kärjestä ja toi Maaningan vaihtoon 6:ntena. Veeran osuusaika oli osuuden 11:sta. Ankkuriosuus oli hurja, sillä Mira Haapalainen taisteli joukkueensa lopulta hopealle. Miran aika oli osuuden toiseksi nopein ja mitalit ratkottiin vasta lopussa, sillä sijoilla 2-4 oli eroa vain 3 sekkaa.

Tiimin värejä edusti tänään Juho, joka hiihti Vieremän riveissä 18-ikäisten 3x5km:n viestissä. Juho oli laitettu kisan avausosuudelle, joka vedettiin pertsalla. Juho toi joukkueen vaihtoon 13:sta ja aika 14.29 jää kärjestä noin 55 sekkaa. "Oli heikko pito. Siinä hävisin jonkun verran. Muuten ihan ok hiihto", Juho itse kommentoi. Vieremän sijoitus pysyi koko viestin suht samoilla sijoilla ja lopulta sijoitus oli kisan 11:sta noin pari minuuttia mitaleista. Ei siis mikään toivoton ero ja tuolla kokoonpanolla 20-sarjassa mahdollisuudet ovat vaikka kuinka korkealle. Jokaisen ominaisuudet vaan 30s-60s kovemmiksi, niin se on siinä.

Muista P-Savolaisista voi mainita Puijon Elsa Airaksisen hyvän avausosuuden. Tyttö tuli vaihtoon 4:ntenä heti kärjen tuntumassa. Joukkue oli lopulta 10:s.

Kisat jatkuivat 10.2.2013...

Tiimistä mukana olivat Juho ja Satu. Juho kisaili M18-sarjan 20km:llä ja tyylihän oli vapaa. Juho veti kisan suht tasaisella vauhdilla ja loppusijoitus oli 25:s. Aika 58.43.9 on reilut 4 min kärkeä hitaampi. Juhon hiihto oli kuitenkin lupauksia antava, sillä ero kymppisakkiin on vain vajaat 2 minuuttia. "Ihan ok hiihto tämän hetken kuntoon nähden. Tammikuu meni sairastellessa, niin ei pystynyt tekemään tehoharkkoja ja sen kyllä huomasi tänään", sanoi Juho.

Satu oli mukana N17-sarjan 15km:llä. Satun loppuaika 54.07.1 oikeutti sijalle 29 ja ero kärkipäähän rankalla radalla vajaat 7 min. Kymppijoukkoon ero reilu 4 minuuttia. Satun hiihto oli kuitenkin muihin P-Savolaisiin verrattuna aivan tasapäistä. "Aluksi tuntui että ei kule mihinkään. Lopussa vähän parani. Rata oli paha. Ei vaan lihaskunto riittänyt. Kädet ja jalat olivat hapoilla ja tuntui että oli lenkkivauhtia. Suht tyytyväinen oon. Oishan se sijoitus parantunut, jos ois ollu pari kieppiä lisää", sanaili Satu.

P-Savolaisten parasta antia oli kultaa voittanut ja MM-kisoissakin hyvin hiihtänyt Siilinjärven Ukkolan Johanna. Johanna ratkaisi pelin viime kilsoilla, sillä 15km:n kohdalla kärkinelikko oli yhdessä. Muita hyviä sijoja olivat Vieremän Joonas Huttusen 10 sija sekä Suonenjoen Niko Kumpulaisen 13. sija. Muuten P-Savon suoritukset olivat vaisuja. Ainakin muutamalta hiihtäjänuorelta olisi odottanut huomattavasti parempaa tekemistä. Mutta SM-kisat ovat kuitenkin aivan eri tason pippalot kuin piirin kisat. Ja keli sekä rata olivat tänään suhteellisen raskaat, joten kuntoa ja asennetta tarvittiin.

 

Hallitonnit 24.1.2013

Pohjois-Savon menijät ja muutamat muutkin kokoontuivat tänään Kuopiohalliin kisaamaan 1000 metrin matkalla. Ennakko-odotukset olivat kovat, sillä paikalle tiedettiin tulevan aivan valtakunnallisen kärkikaartin menijöitä.

Tulostaso kisoissa nousi kaikkien aikojen kovimmaksi, sillä tilastoja pistettiin uusiksi ihan koko Suomenkin tasolla. Jo nuorten alle 14-vuotiaiden sarjoissa nähtiin kovia suorituksia ja omia ennätyksiä, mutta varsinainen ilotulitus alkoi Ilari Piipposen johdolla. Tämä Karhulan Katajaisten 24-vuotias juoksija latasi tiskiin lukemat 2.26, joka on todella kova aika koko Suomen maa huomioiden. Kun perässä tullut Samu Mikkonen alitti 17-sarjalaisena 2.35 ja Vili Holopainen samasta sarjasta kellotti ajan 2.38, oli tunnelma hallissa katossa saakka. Samun aika on sarjassaan Suomen kaikkien aikojen hallitilaston kakkosaika! Vuorossa oli kuitenkin vielä naisten lähtö, jossa Jenni Kivioja sekä Maria Murtorinne alittivat molemmat reilusti 3 minuutin haamurajan. Jennin aika yltää P-Savon hallitilastoissa ykköspaikalle! Koville se kuitenkin otti, sillä Jenni joutui keräämään voimia pitkään kisan jälkeen.

Tiimiläisiäkin oli lappu rinnassa mukana. Jäntin Joni veti suorastaan hurmiossa ensimmäiset 800 metriä, mutta omien sanojensa mukaan oli hämärän rajamailla loppusuoran ajan, eikä jalka enää noussut maasta ilmaan. Loppuaika kuitenkin kova 2.40, mikä on lähellä ennätystä. Parempaa kuitenkin on vielä luvassa Jäntiltä! Jesse puolestaan lähti 3 minuutin alitus mielessään liikkeelle ja tavoite täyttyi muutaman kymmenyksen turvin. Upeat suoritukset siis tiimiläisiltä!

Kisoissa oli mukana reilut 70 juoksijaa.

 

Pohjois-Savon maakuntaviestijuoksu 6.10.2012

Tämän vuotinen maakuntaviestijuoksu on ohi. Ihme ja kumma, mutta kisat vietiin läpi sateettomassa säässä. Jopa aurinko pilkisteli. Reitti oli sama kuin viime vuonna, mutta nyt vaativuutta lisäsi radan märkyys ja pehmeys. Tunnelma nousi kisa-alueella ajoittain mukavaksi. Siitä pitivät huolen pääkuuluttaja Harlen Ami ja haastatteluista vastannut Heikkisen Janne, jota myös Jääskeläisen Joni tuurasi. Janne totesikin varsin osuvasti, että urheilu on suurta draamaa! Hyvin sanottu.

Kisat avasi kaveri-ja perhesarjat, joissa oli hienosti 17 joukkuetta. Kaverisarjan ylivoimaiseen voittoon juoksivat Varpikkaiden tiimistäkin tutut Juho ja Jesse yhdessä Rönkön Minnalla. Joukkueen osuva nimi oli Top Team JMJ. Näin joukkue juhlistaa iltaa 120 euron potti taskussa. Juho tykitteli avausosuuden 3.06. Kakkoseksi juoksi Team Ahmon joukkue.

Perhesarjassa Haataisen huippukova kolmikko otti voiton. Kirsi, Jouni ja Matti...siinä sellaisia nimiä, joiden ennätykset mm.800m:llä ovat hurjan kovat. Seuraavaksi juoksi samoin kovakuntoista sakkia, kun Jääskeläisen perhe otti kakkossijat. Ja kun tulosliuskaa vilaisee, niin todella kovakuntoisia perheitä oli myös seuraavilla sijoilla. Vaikka meno näissä kaveri-ja perjesarjoissa oli kärjessä kovaa, niin näissä sarjoissa nähtiin sitä oikeaa puulaakihenkeä ja liikkumisen riemua, mitä toivoisi näkevän enemmän.

12-ikäisten tyttöjen sarjan voittoon juoksi kisoihin hienosti joukkueita tuonut Nilsiän Nujakka. Joukkue johti kisaa koko ajan voittaen MaaMa:n noin puolella minuutilla. Nilsiältä upea piristysruiske. Kovimman yksityisajan teki Meiju Eskelinen 3.58.

Poikien vastaavassa sarjassa nähtiin ylivoimainen esitys, kun LeVi:n nelikko murskasi muut. Jo avausosuudella Johannes Harakka ratkaisi pelin kovimmalla yksityisajalla 3.23 ja kun ankkurina oli vielä Roni Tirkkonen, oli ylivoimainen voitto selvä. Kolmossijan otti LaVe.

16-ikäisissä Kuopion Reipas ratkaisi kisan voiton 3:lla osuudella, kun siihen asti kärjessä juossut LeVi joutui antautumaan Samu Mikkosen hurjan juoksun edessä. Samu tekaisi 3km:n ajaksi 11.00 ja 1,5km:n kovin oli Reippaan Sami Hänninen 5.39. Reipas oli kisassa ylivoimainen ja 3:s oli KiuUrh.

Miesveteraaneissa MänVe:n Kari Partanen loi joukkueelle alkutahdit eikä porukka luopunut piikkipaikasta koko aikana, vaikka KiuUrh pysyivät hyvin tuntumassa. MänVe otti siis jälleen tämän sarjan piirin ykkösseuran paikan haltuunsa, sillä nyt jäi 3:nneksi viime vuoden ykkönen RRR. 3km:n nopeimman ajan juoksi Juha Sikanen ja 1,5km:n Asko Kumpulainen.

N16-sarjan viestimestaruuden vei MaaMa. Avausossuudella kärkeen rynni VarkKv:n Niina Ollikainen, joka juoksi 1,5km:n kovimman ajan 6.43. Toisella osuudella kärkipaikka vaihtui, kun Iiris Moisio Reippaasta nosti seuransa värit piikkiin. Seuraavalla osuudella puolestaan Veera Valta pisti MaaMa:n värit kärkeen kovimmalla yksityisajalla 13.13 ja ankkuri Veera Mensosella oli helppo työ pitää ykköspaikka. Kakkonen Reipas ja kolmonen VarkKv. Tässä sarjassa nähtiin kuitenkin Suolahden Urhon toimesta sellaista menoa, että P-Savolaisilla seuroilla on vielä tekemistä. Suolahden kvartetti oli mykistävän ylivoimainen ja tekaisi ajan 39.13 ollen yli 2 min nopeampi kuin muut. Upeaa nähtävää Suolahden nuorilta tytöiltä.

Nveteraaneissa Kiuruveden Jänne juhli villisti upeaa suoritustaan. Mitalisijat ratkaistiin jo avausosuudella, kun Marja Kemiläinen pisti kaasut pohjaan ja toi joukkueen selvässä johdossa ajalla 6.33. 3km:n osuuden veti nopeiten Tarja Viertorinne 13.18. Kiuruvesi oli murskaava, sillä kakkonen RRR jäi liki 3min. Kolmas oli SiiHs.

Naisten sarjan voitosta käytiin hurja kamppailu. LeVi:n Katja Kainulainen repäisi avauksessa 17 sekunnin eron muihin. Kakkososuudella Reippaan Venla Mäkäräinen ajoi Sanna Markkasen kiinni ja toi vihreän myrskyn 9 sekunnin johdossa. 3 osuudella LeVin Marja Miettinen juoksi taas Reippaan väkisin kiinni ja paineli rajulla tahdilla karkuun. Ankkuriosuudella Reippaan Maria Murtorinne otti yli puolen minuutin eron kiinni ja toi joukkueensa 6 sek erolla mestariksi ennen LeViä. Marian ankkuriosuus oli 6.12. Miettisen Maria oli 3km:n nopein ajalla 12.32. Viestin kolmas oli VieKo.

Miehissä kärkijoukkueet juoksivat kovemmat ajat kuin viime vuonna. Avausosuudelta kärjessä tuli Reippaan Pasi Ronkainen. Sitten kärkeen nousi Kiuruvesi Asko Kumpulaisen hyvän juoksun ansiosta. Tällä osuudella näyttävimmän juoksun teki LeVi:n Holopaisen Vili, joka nosti porukan 7:ltä sijalta 3:nneksi. 3:lla osuudella LeVi:n kaiken kokenut Teemu Toivanen nosti seuran piikkiin, jota se piti aina ankkuriosuudelle asti. Viimeisellä osuudella Reippaan Matti Röppänen ei jättänyt mitään loppukirin varaan, vaan ratkaisi pelin heti kättelyssä tuoden vihreät värit mestaruuteen. Näin viime vuoden hopea vaihtui kultaan. Loistavan kisan juoksi myös LeVi:n kuusikko ja kolmas oli KiurUrh. 1,5km:n nopein oli Röpi 5.31, 3km:n nopein Vili 10.58 ja 4,5km:n Teemu 15.49.

Maakuntaviesti kokosi tänäkin vuonna yhteensä 80 joukkuetta. Kiuruvedeltä, Vieremältä, SiiHs:lta ja Levi:ltä oli eniten porukkaa. Mutta jos 100 joukkuetta saataisiin mukaan, niin silloin esim Iisalmen Visan, Pielaveden ja Suonenjoen pitäisi herätä. Näistä seuroista ei ollut yhtää joukkuetta ja LaVe:stakin vain yksi joukkue.

-Artsi

 

15.9.2012

Tänään kisattiin pm-maastot Heinävedellä. Järjestävä seura oli panostanut kisajärjestelyihin kiitättävästi ja kisareitit olivat tällä kertaa oikeata maastojuoksua. Reitille mahtui jopa kunnon nousu, joten jyvät erottuivat akanoista.

Tiimistä oli mukana Juho ja Jesse, jotka näyttivät 17-sarjan 4km:llä, että kunto-ominaisuudet ovat hyvällä mallilla. Juho näytti karkaavan puolessa matkassa omille teilleen, mutta vielä noin kilsa ennen maalia poikien ero oli vain reilu 50m. Lopun rajussa nousussa Juho kasvatti eron noin 50 sekkaan. Selkeä kaksoisvoitto tiimille, sillä sarjan muut juoksijat jäivät kyllä luvattoman kauas.

Juho totesi kisan sujuneen mallikkaasti. "Kunto on nyt parempi kuin vuosi sitten ja siitä kertoo sekin, että juoksin joku aika sitten cooperissa ennätyksen 3500m. Hyvillä mielin tässä hiihtokautta odotellaan, mutta ensiksi juostaan maakuntaviestissä".

Jessellä oli puolestaan flunssa päällä. "Ei tuo flunssa haitannut menoa, mutta viikon takaisesta SM-duathlonista ei ollut lihaksisto vielä palautunut. Oli aika löysää menoa. Tyytyväinen pitää olla, sillä viime vuoden 5:s sija parani hopeaksi".

Muilta osin kisat sujuivat ennakkosuosikkien tahdissa. Koposen Tomi ja Holopaisen Vili muun muassa tarkkailivat alkumatkasta syksyistä säätä ja sitten lopussa pistivät sen verran vaihdetta silmään, että mestaruudet tulivat. Myöskin tyttöjen puolella MaaMa:n Meiju Eskelinen ja Anni Vartiainen sekä Reippaan Iiris Moisio ja VarkKv:n Laura ollikainen leikkasivat maalilinjan kevyeen malliin. Miehissä paikallisen seuran Joonas Luostarinen otti selvän voiton ja näytti, että poika tulee vielä. Haataisen Matti otti pronssia ja sanoi, että uusi harjoituskausi on jo aloiteltu ja nyt yksinkertaistetaan harjoittelua ja jätetään kaikki turha pois.

Nämä pm-maastot jäävät historiaan siinä, että osanottajia oli vissiin kaikkien aikojen pohjanoteeraus. Noin 120 juoksi tänään maaliin, kun viime vuonna osanottajia oli viitisenkymmentä enemmän. v.2003 ja 2004 oli vielä 250 osanottajaa. Helppo syy osanottajien vähyyteen on sanoa, että kisat oli nyt syksyllä. Mutta onko syy siinä. Itse olen syksyn kannalla, sillä hiihtäjille tämä on parasta aikaa kovalle juoksuharkalle ja jos juoksijoiden ylimenokausi on syy jättää kisat väliin, niin huonosti menee. Fakta oli kuitenkin se, että N17,19 ja yl-sarjoissa oli yhteensä vain 6 osanottajaa ja missä olivat juoksijat. Viime vuotiseen verrattuna osanottajien määrä sen sijaan kasvoi P12 ja P+T13-sarjoissa.

-Artsi

 

18.7.2012

Lapinlahden legendaariset tonnit

Vuosien saatossa kelit tässä keskikesän perinteisessä Tonnit-kisassa ovat vaihdelleet helteestä kaatosateeseen. Tänään oli jälkimmäisen vuoro. Urheilijoiden onneksi pahin sade meni ohi jo ennen ensimmäisiä startteja, eikä sen puolesta estettä tuloksen teolle ollut. Lapinlahti näyttää olevan tänä kesänä säiden haltijoiden suosiossa kisojen aikana, sillä ennusteet lupailivat runsasta sadetta koko illaksi!

Kovaa näissä karkeloissa mentiinkin. Etenkin tänä vuonna 15 vuotta täyttävät miehenalut näyttivät, että valoisaan tulevaisuuteen juoksu-uralla on mahdollisuudet. Robin Ryynänen veti omassa lähdössään soolona 2.40 + muutamat sadasosat päälle ja samanikäiset Jiri Karjalainen sekä Vili Holopainen juoksivat aikuisten miesten peesissä huikeat ajat 2.37 ja 2.40. Kaksi viimeksi mainittua ovat uudet piirinennätykset P-Karjalan ja P-Savon piireissä. Ryynäsen aikakin luultavasti omassa piirissään kärkitasoa. Ja oli muuten huikea katsoa, kun Robin veti ekan kiekan minuuttiin! Huh! Miesten kisassa voiton ennen Jiriä korjasi Matti Haatainen, Janne "Konan" Heikkinen nappasi kolmannen sijan ja Vili oli neljäs. Tiimin Jesse työnnätti oman tonninsa sinne 3.03 tuntumaan, ennätysvauhtia siis.

Tyttöjen puolellakin nähtiin hyviä tuloksia. Naisten varsinaisessa päälähdössä mentiin Satu Kähkösen johdolla noin 700 metriä. Tämän jälkeen Maria Murtorinne avasi pellit ja karkasi kirillään Sadulta hieman. Ajat olivat 3.04-3.06 välissä, Maria voitti yleisen sarjan ja Satu N17-sarjan. Kovemmalla alkuvauhdilla 3 minuutin haamurajaa olisi takuulla hätyytelty. Kolmanneksi tässä lähdössä ja N19-sarjan voittoon juoksi Venla Mäkäräinen, eroa Satuun ja Mariaan ei tullut paljoa.

Veteraaneista mainitaan vielä tiimin Anne Jääskeläisen 3.21 ja se, että miesveteraanien lähdössäkin alitettiin 3 minuuttia Jani Huovisen tehtailemana. Kova taso siis näissäkin sarjoissa!

Juoksijoita kisoissa oli noin 70. Tulokset ovat nähtävillä etusivun uutisissa.

-Joni

 

16.6.2012

Jämsän karnevaalit

Jokavuotinen kestävyysjuoksukatselmus käytiin taas tänä viikonloppuna Jämsässä. Tänäänkin kestokoneet alkoivat kiertää kehää klo 13 ja viimeinen sarja saatiin päätökseen noin klo 20. Startteja siis riitti. Säätämistä voisi tehdä esimerkiksi hieman nopeamman aikataulutuksen suhteen. Muuten kaikki hyvin: perinteinen hellesää ja yksi valtakunnan parhaita kuuluttajia. Makkaransyönnin A-luokan rajat kuultiin taas kerran. Upeaa.

Tiimistä olivat mukana Joni ja Satu. Kaksikko hoiti osansa ihan hyvin, sillä molemmat kellottivat uudet ennätykset. Joni juoksi 1500m 4:nnessä erässä ollen 3:s ja loppuaika oli 4.12.46. Eväitä Jonilla oli tänään parempaankin, sillä kisassa juostiin alku merkillisen hiljaa. 800m:n väliaika oli vain 2.17.5 ja kolmas kierros oli sitten selvästi kovin eli 1.04.5. Lopussa ennätyksen ohella myös maitohapot nousivat ennätyslukuihin, mutta näin se pitääkin olla.

Satu puolestaan pääsi A-erään ja rinnalla oli kovia yl sarjan juoksijoita. Kisasta tuli hieman epätasainen, sillä kärki meni 4.30 rytmiä ja Satu joutui vetämään toista ryhmää. Kierrokset Satulla 1.19, 1.24 ja 1.19. Loppu tuli sitten vetävään sävyyn ja loppuaika 4.55.17 oikeutti oman sarjansa 3:nnelle sijalle. Toki Satu on hallissa juossut hieman kovempaa. Juoksu oli tänään hieman väsyneen oloista, tosin ei ihme, sillä tyttö on ollut siellä leirillä to alkaen.

P-Savolaisittain kovin tykitys nähtiin 15-sarjan 2000m:llä. Vili peesasi eka tonnin aikaan 3.00, sitten oli hieman vaikeampi vaihe, kunnes tämä Leppävirran Coe paineli 300m ennen maalia kärkeen ja otti arvokkaan voiton ajalla 5.53.98. Ennätys parani hurjasti ja samalla Vili teki uuden piirinennätyksen. Tämä kisa oli muuten 2000-luvun kovin ja tasokkain tässä sarjassa. Huikea kisa!

Mitäs muuta: Naisten esteissä yritettiin rikkoa Lontoon ja Helsingin rajoja. Ei aivan onnistuttu, vaikka Sandra ja Minni hyvin juoksivatkin. LeVi:n Maria juoksi oman enarinsa. Miesten esteissä taso surkea. Maastoissa huippujuoksun tehnyt Harjamäki on aivan kuutamolla. Miesten 1500m:llä Keskisalon juoksu antoi viitteitä paremmasta. Vielä ei ole toivo mennyt. P-savolaisista ei oikein kukaan onnistunut. Väinö veti omaa eräänsä komeasti tonniin asti 800m:n väliajan ollessa 2.08. Sitten tuli totaalihyytyminen. Samu ei yltänyt parhaimpaansa, mutta oli sarjansa 3:s.

Näin siis Jämsässä. Paikalla taas kerran kovia kasvoja. Niin radalla kuin radan ulkopuolellakin. Ja kyllä se on totta. Riku on piireissä...tai ainakin yrittää olla. Hän tarjosi jäätelöt Tommylle!

Artsi

 

SM-maastot, Pudasjärvi v.2012 / toinen kisapäivä:

SM-maastojen toinen kisapäivä oli aurinkoinen. Lämpötila kipusi liki 10 asteeseen, joten turkishaalareita ei enää tarvittu. Kisajärjestelyt sujuivat lupsakkaasti ja kisaselostukset hoituivat ilman suurempia hehkutuksia. Taustamusiikkina soi jopa Koivuniemen Paulaa, mikä oli minun makuuni. Makkara ja kahvihinnat olivat siinä kriisirajoilla. Kilpailureitti oli parasta moniin vuosiin.

M12km: Se oli heimojen miehen Koririn näytöstä. Meno kevyttä nenän kautta hengittäen, maalissa muut liki puolen kilsan päässä, yksi syvä puhallus, sykkeet liki heti alle 50 ja eikun valmistautumaan 3 tunnin päästä toiseen mestaruuteen. Helppoa tuntuu olevan, kun kone on kunnossa. Mukana P-Savon Rande, jolle tämä oli uusi kokemus. Hyvin kulki Kimmolla. Koko ajan sijan 10 tienoilla. Lopulta 11:sta pari minsaa mitaleille. Tiimin Jonin alku ehkä liian kova. Lopulta ei päässyt juoksemaan porukassa . Sijoitus siis 23:s.

M4km: Kisojen kovin juoksijamäärä. Yhteensä 67. Kuopion Reippaan kaverit lähtivät mitalijahtiin. Puolimatkassa Väinö, Matti ja Olli aivan kasassa 20 sijan tuntumassa. Toisella kiepillä Olli nitkahti jääden seurakavereista yli puoliminuuttia. Väinö ja Matti tsemppasivat upean kisan ollen maalissa sekunnin välein 20 joukossa. Väinön aika 12.42. Kymppisakkiin vain parikymmentä sekkaa. Reippaan joukkue sijoittui SM-kisan 6:nneksi. Sijoitus on samaa tasoa kuin Kalpalla ja Kupsilla. Ei vaan media (lue:savon sanomat) kovin suuresti hehkuta poikien juoksua. Haloooo! Ex-tiimiläisen Konanin meno näytti sen verran herkälle, että taitaa kesällä mennä muuan 1.58 raja rikki.

M19 ja M22v 6km: 22-vuotiaissa vain ja ainoastaan 22 juoksijaa suosikkien hallitessa tapahtumia. 19-sarjassa vaikutuksen teki komeaa menoa esittänyt Ossi Kekki. Yli 40 s voitto osoittaa, että kaveri on tikissä.

M17v 4km: Jälleen Reippaan Samulta viisas ja mahtava juoksu. Alussa tarkkaillen kärjen tuntumassa ja sitten iskua kehiin, jolloin vain Joonas Rinne pysyi mukana. Lopussa tämä 800m:n erikoistykki oli niukasti Samua nopeampi. Samulta loistokisa ja isot onnittelut! Reippaan juoksukolmikko otti samalla iloiset pronssimitalit. Samun aika 13.09 on yleisen sarjan kisaankin nähden hurjan kova. Tiimin Juho ja Jesse ovat parhaimmillaan maastoissa ja tekivätkin hienot juoksut. Erot kärkeen Juholla vaja minuutti ja Jesselle vajaa puolitoista. Ja tärkeintä oli, että ed.vuoden nähden tapahtui melkoinen tason nosto. Eka kierros pojilla 6.55 / 7.07. Toinen kieppi sitten 7.09 / 7.21. Pojille voisi sanoa, että kun parannatte vk-tasoa vuosittain noin 4 sek / km, niin viiden vuoden päästä olette korkealla. Tässä sarjassa oli mukana yli 60 juoksijaa.

Nyl 6km: Sandran meno oli hivelevän eteenpäinvievää. Takaa tuli täysin toisenlaisen juoksutyylin omaava Minni Kangas, joka on huimassa kunnossa. Esteissä äskettäin kova aika ja nyt loistokisa kertoo, että tulossa on naisen uran paras kesä. Sandran kierrokset 7.05, 6.55 ja 6.54. Mukava masentavasti 22 juoksijaa. Ex-tiimiläiseltä Jaanalta hyvä kisa ja Ansku 16:sta.

N19v 4km: Sarjassa yksi juoksija, joka erottautui joka maastokohdassa. Oona Kettusen tyylikäs meno teki vaikutuksen. Tytön monipuolisen vahva urheilutausta tekee tytöstä ylivoimaisen muihin nähden. Ja talven hiihtopuoli vain tukee menemistä.

N22v: Maileri Kaisa Tyni peesaili koko matkan ja ratkaisi kisan loppukirissä. Helpolla mestaruus ei tullut, sillä Kristiina Mäki antoi kunnon vastuksen. P-Savon paras hiihtäjä Marjaana, joka oli 11:sta ajalla 15.25 reilun minuutin kärkeen. Maria Murtorinne juoksi lopun vahvasti ja oli 14:sta ajalla 15.48. Mukana vain 22 juoksijaa.

N17v: Toinen kisojen huippu juoksija-hiihtäjä Johanna Matintalo otti kultaa. Hieman sitä epäilin, mutta tämä 800m:llä hurjan ajan juossut tyttö on ehkä saanut hiihtopuolelta kestävyyttä siinä määrin, että mitenhän kovaa 1500m kulkisi. Tiimin Satu oli kisan puolivälissä 3:ntena eroa takaa tulevaan ryhmään noin 10 sekkaa. Siinä veikkailtiin jo selvää pronssia, mutta sitten tultiin takaa kovaa. Pari tyttöä meni ohi Satun vauhdin hyytyessä. Loppuaika 15.42 , sijoitus 6:s ja ero kärkeen 54 sekkaa. Satun kierrokset 7.30 ja 8.10. Mukana reilu 50 juoksijaa. Kärkikaksikko juoksi kyllä yllättävän kovaa. Normijuoksulla Satu olisi napannut pronssit, mutta meidän kaikkien olisi syytä muistaa yksi asia: ihminen ei ole kone!

Ja tiimin puolelta kannattaa vielä muistaa ensimmäisen kisapäivän kohokohta, kun Anne juoksi mestariksi veteraanien puolella. Mitalitili siis kasvoi jälleen yhdellä ja tuskinpa se jäi Annen viimeiseksi. Ei sinne päinkään.

Näin tämä kauden kestävyysjuoksukatselmus on ohi. Osanottajamäärät jäivät edellisvuosia pienimmiksi eikä myöskään hiihto ja/tai ampumahiihtopuolellakaan suurta intohimoa kisoja kohtaan löytynyt. Kaikki on siis hieman toisin kuin ennen. Joten näillä mennään.

Näin Artsin silmin ma 14.5.2012

 

 

Karttulan Asics -katujuoksu v.2012

Vettä sateli, tuuli tuiversi, lämpötila 3 astetta. Siinäpä karut puitteet, mutta aurauskalustoa ei tarvittu. Osanottajia noin 75, joten katujuoksulla riittää imua. Isot kiitokset juoksijoille.

Tytöt: Tutut nimet hallitsivat näitä sarjoja Maaningan Mahdin tahdittaessa kärkipaikkoja. 13-ikäisten sarjan voittoon juoksi Reippaan Iiris Moisio (3.28), mutta muuten MaaMa jylläsi Meiju Eskelisen tuulettaessa 11-sarjaa ja Suomen kärkihiihtäjiin kuuluva Veera Valta 15-ikäisiä. Veera kellotti hyvän ajan 3.26.

Pojat: Tässä startissa mentiin eikä meinattu. Itse asiassa kovempaa kuin kertaakaan kisan 22-vuotisessa historiassa. Kovinta kyytiä piti alusta alkaen kärjessä vetänyt 15-sarjan Juuso Kolari, jonka loppuaika 3.12 jäi vähän reittienarista. Sen sijaan takaa tulivat 13-ikäisten Tomi Koponen ja 11-ikäisten Roni Tirkkonen, jotka hurjastelivat kumpikin reittiennätykset. Tomin 3.15 on 2,7 s kovempi kuin entinen ja Ronin 3.22 on 2,4 s entistä aikaa kovempi. Näin poitsut kuittasivat pienen tilin urakastaan.

Naiset: Ensimmäinen rundi vedettiin tasaista kyytiä, jossa paalulle tulivat likipitäen yhdessä molemmat Mariat, Marianne ja Venla. Sitten alkoi eroja syntyä. Maria Murtorinne veti ja lopussa tyttö tykitti loivaan myötäleeseen tyylikkäästi vieden voiton ajalla 7.03. Viime vuoteen nähden aika parani 7 sekalla. Maria oli tyytyväinen kisaansa, tosin olisi toivonut 7 min alitusta. Myöskin Maria Miettinen oli sairastelujen jälkeen iloisella ilmeellä. Kevään toinen juoksukisa toi Karttulasta kakkossijan 7.09 ajalla. Kuntosarjan Tarja Heikkinen juoksi 7.25. Aikas hyvin siis.

Miehet: Tässä lähdössä oli tasoa ja porukkaa. Eka kierrokselta tulivat peräkkäin nelikko Olli, Rami, Matti ja Janne. Väliaika 2.55 kertoi, että aivan täyttä höyryä ei menty. Lopussa EM-kisoihin tähtäävä Rami O pisti hanat auki ja tuli lopun alamäkiosuuden herkän irtonaisesti. Loppuaika 5.51 ja eroa Olliin 4 sekkaa. Myös Matti H pääsi alle 6 minuutin. 800 metriä 1.48 ja risat juossut Rami tuli tekemään karttulaan "testiä" ja oli siihen tyytyväinen. Lisäksi yksi syy viivalle tuloon oli se, että muitakin kovia (Kuopion kaverit)oli paikalla. Rami kertoi tähtäävänsä tosissaan arvokisoihin.

Tiimin Juho ja Jesse olivat 17-sarjan kakkonen ja kolmas. Puolimatkaan pojat tulivat liki perätysten. Ajat noin 6.17. Toka kiepin ylämäessä Juho teki eroa Jesseen ja loppujat 6.32 ja 6.39. Ajat paranivat mukavasti ed vuodesta. Jessellä jopa 11 sekkaa. Tämän sarjan voiton vei Samu Mikkonen. "Eka kieppi tuli juostua liian tarkkaillen, joten siinä meni reittienari". Toka kierros tuli kuitenkin kovaa, liki 3 minuuttiin. Samu juoksi kuitenkin viisaasti, voitti kisan, teki hyvän harkan, joten sanoisin, että loistavasti junailtu viikkoa ennen SM-maastoja.

Näin siis Karttulassa. Kiitokset Asicsille ja Ranelle kisojen tukemisesta!

Artsi

SM-maantiejuoksu / Kuopio 2012

SM-maantiet käytiin Kuopion Väinölänniemellä. Keli oli viileä, mutta tuulta ei lainkaan, joten monet painelivat lyhyissä trikoissa. Reitti oli vajaan parin kilsan mittainen, todella yleisöystävällinen, joten tunnelma nousi korkealle ainakin minulla. Myös kestävyysjuoksun pääkoutsi Tommy Ekblom piti tällaista lyhyttä reittivaihtoehtoa varsin hyvänä.

N17v: Muutamat "asiantuntijat" veikkailivat, että Satu juoksee kisan ykköseksi ja näinhän siinä kävi. Alussa Satu juoksi yhdessä kakkoseksi tulleen Taika Nummen kanssa, mutta parin kilsan jälkeen Siilin tyttö pisti vilkut päälle ja homma oli sillä selvä. 5km:n väliaika oli 19.13 (Nummi 32 s jäljessä) ja toinen puolikas tuli aikaan 19.35 ja eroa 1.17. Viime keväinen aika parani kahdella minuutilla.

Vaikka 17-sarjassa juoksi maaliin vain 6 tyttöä, siis aikas surkeaa, niin Satun voittoaika on todella hyvä. Viime vuosina vastaavassa kisassa nyt 19-sarjan kärki Rantaset ja Kettunen ovat juosseet yli 40 min aikoja, joten Satu on ikäisissään näitä selvästi edellä.

M17v: Ainakin minulle oli täys yllätys, että Kuopion Reippaan fiksu Samu Mikkonen ottaa peräti hopea mitalin. Viisaasti juossut Samu veti eka vitosen 17.35 ja sitten toisen puolikkaan kovempaa. Loppuaika 34.37 ja ero voittajaan vain reilu 10 sekkaa. Kova juttu.

P-Savolaisista Holopaisen Vili otti hienosti 7:n sijan noin puolitoistaminuuttia mitalista. Tiimin Juho ja Vili juoksivat liki koko matkan yhdessä, mutta viimeisen 2km:n matkalla Juho hieman nitkahti. Aika 36.48 on hiihtokauden vasta päättäneelle Juholle komea suoritus. Eka vitonen meni aikaan 18.05.

N19v: Tässä mentiin odotetun kovaa. Meri Rantanen ja Oona Kettunen vetivät komealla askeleella ja ottivat tiukasti yhteen. Kisa ratkesi aivan lopussa, jossa Meri oli niukasti edellä. Voittoaika 36.14 ja puolimatka 18.20.

Nyl: Voiton vei reilu vko sitten korkealta laskeutunut Elina Lindgren. Aika 1.18.53 ei tietenkään mikään kova ole, mutta yksin juostuna ja liikoja repimättä voitto oli tärkein. Sarjassa vain Elina juoksi alle 1.20. P-Savolaisista Ansku oli 11:sta n.1.25 ajalla.

Myl: Odotettu mestari Lewis Korir. Meno kevyttä kuin mikä. Kaveri ei vetänyt täyttä, kevyellä pintakaasulla ehkä. Aika 1.05 ei hurrata aiheuta. Kisojen onnellisin taisi olla hopeaa upeasti juossut Miika Takala. Veikkaanpa, että Miika oli tosi tyytyväinen kisaansa. Ja tuuletukset maalissa kertoivat onnistumisesta.

P-Savolaisten parhaaksi juoksi Haataisen Matti, joka eka puolikkaallaan teki loistavan suorituksen. Matti oli 7:s ja aika 1.10.23 on varmaan pojan uran yksi hienoimpia. Myös Klemolan Väinö juoksi komean juoksun minuutin Matista. Randelinin Kimmo keskeytti kisan noin 15km:n kohdalla. Eka kymppi oli 32.36 ja sijoitus 4-5. Kaveri oli siis alle 1.10 vauhdissa, mutta keskeytyksen virallinen syy oli krampit.

Tiimin Jonin jalkavaivat meinasivat sysätä koko kisan väliin, mutta lopulta tuloksena oli oma enari. Joni totesikin, että pitää sitten vähentää harjoittelua, niin tulokset paranee. Vauhti pysyi Jonilla tasaisena koko matkan. Eka vitonen 17.25 ja kymppi 35.05. Loppuaika 1.14.16 olisi viime vuonna riittänyt 14. sijalle. Nyt sijoitus oli 24:s.

Kuopion Reipas onnistui kisajärjestelyissään erinomaisesti. Myös palkintojenjako Hannes Kolehmaisen patsaalla oli upea juttu, ainakaan kun ei satanut. Ja vielä...kisoissa loppuun juoksi vain noin 90 juoksijaa. Laittaa miettimään! Ja vielä...makkaran hinta 1 euro! Loistavaa! Taisivat tietää, että meikä alkaa valittamaan, jos enemmän.

Artsi

 

http://www.tilastopaja.fi/fi/res/tulokset.asp?u_action=display&u_log=19225

 

Hyvä raportti kisoista tuolla:http://www.hevoskuuri.fi/kestavyysjuoksu/2436-koririn-ja-lindgrenin-kyyti-liian-kovaa-muille

 

Kesport Leppävirta ja pm-maantie:

Kevään varsinainen juoksukauden avaus kisattiin Leppävirralla, jossa mukana oli liki 100 kilpailijaa. Tarkka loppuunjuosseiden määrä oli 91, joten kisa kerää vuosittain mukavan osanottajajoukon. Varsinkin miehissä ja veteraaneissa oli hienosti porukkaa ja piirin ulkopuolelta oli mukavasti juoksijoita. Junnujen määrä jäi sen sijaan varsin vähäiseksi.

Naiset: Anne piirinmestariksi...no aloitetaan siitä. Siis tämä tiimin ikiveteraani otti jälleen pm-kultaa. Tähän on totuttu vuosien saatossa. Aina silloin tällöin on joku tullut rinnalle ja ohikin, mutta ei aikaa, kun on palattu normaaliin päiväjärjestykseen. Anne juoksi tänään liki saman ajan (16.22)kuin ed.vuonna. Toki hänen enari matkalla on 15.30 tienoilla, mutta eipä se vauhti ole paljon hiipunut.

Vaikka naisten yleisen sarjan voittoon (pm-hopeaa) juoksi Reippaan Ansku Partanen, niin kisan vauhdista vastasivat tiimin junnu Satu ja veteraani Anne. Kaksikko karkasi puolivälissä omille teilleen ja lopussa Satu irtosi kevyesti 7 sekan erolla ykköseksi ja samalla 17-sarjan piirinmestariksi. Näin tiimin naiset tuulettivat voittojaan ja osoittivat että piirin kestävyysnaisten kärkivauhti löytyy tällä hetkellä Satu ja Anne kaksikolta.

Satu paranteli viime vuotista aikaansa yli puoli minuuttia, joten tytön juna puksuttaa eteenpäin vakuuttavalla tavalla. Loppuaika olisi tänään voinut olla Satulla ja Annella 20 sekkaa kovempikin, sillä pari ekaa kieppiä mentiin perin rauhallisesti. Lopussa tultiin sitten selvästi kovempaa rytmiä. Satun kisat jatkuu viikon päästä SM-maantiellä ja tyttö voi valmistautua niihin rauhassa. Kunto tuntuu rautaiselta.

Miehet: Kuopion Reippaan juoksijat näyttivät, että he hallitsevat piirin kestävyysjuoksua yhtä selvästi kuin kenialaiset maailman tasoa maratonilla. Klemolan Väinö säntäsi alusta pitäen vauhdittamaan kisaa ja Pulkkasen Olli ja Haataisen Matti seurasivat vähän matkan päässä. Lopussa Väinö teki selvän eron muihin ja eroa tuli yli 20 sekkaa. Haatainen piti kakkossijan ja vasta etelän leiriltä palannut hieman väsynyt Pulkkanen oli kolmas. Klemolan meno oli sen verran helppoa, että SM-puolikkaalla saattaa tulla yllättävän hyväkin suoritus.

Nuoremmissa sarjoissa merkillepantavaa oli 15-ikäisen Holopaisen Vilin juoksu. Vili veti tottakai pm-kultaa ja hänen aikansa oli vain minuutin verran miesten kärkikolmikkoa hitaampi.

Hienoa oli myös seurata, kun 65-sarjassa "ukit" mittelivät paremmuudesta. Keski-ikä oli siinä menossa muuten yli 70 vuotta, joten siinä sitä on meille kaikille esimerkkiä.

Isot kiitokset tapahtumasta myös tukijalle Kesport Leppävirralle ja Ranelle! Palkintona oli useita lenkkikenkiä, urheilupaitoja, trikoita ynnä muuta, joten hieno homma ja kiitos!

-Artsi
 

Pm-hiihdot, Siilinjärvi, 18.2.2012

Tänään kisattiin Siilissä pm-hiihdot leppoisassa talvikelissä ja loppuunhiihtäneiden määrä oli lopulta noin 170. Hiihtoseura onnistui järjestelyissä hienosti ja kaikesta näki, että järjestäjät olivat halunneet panostaa kekkereihin. Ja näin sen olla pitääkin...myös kisainfo netissä oli upeaa ja sponsoreitakin oli saatu kisoihin.

Latuprofiili oli sellainen, että ylävartalossa piti olla papua. Varsinkin miespuolisilla ei välillä tiennyt, ovatko nämä pertsan vai tasatyönnön pm-kisat. Tasurilla sitten jotkut käyttivät kuin "varkain" luistelupotkuja hyväkseen.....

Tiimistämme oli mukana neljä urheilijaa. Anne otti omansa N45-sarjassa. Aika 6km:n matkalla oli 20.12, mikä on vain noin 1.30 minuuttia hitaampi kuin naisten sarjan kärki. Annen ero esim.amp.hiihdon MM-kisoihin matkaavaan Markkasen Sannaan oli 1.24.

18-ikäisten miesten matkana oli komeasti 12km. Juho sijoittui 4:nneksi kolmisen minuuttia kärjestä (vain 11s pronssiin) ja Jesse oli 9:s kuutisen min kärkeen. Erot ovat siis varsin isot, mutta on muistettava, että voittaja Jouni Pitkänen on SM-kisoissa kova sana! Tämä sarja oli muutenkin kisojen tasokkain sarja ja Pitkänen olisi voittanut miestenkin startin.

Satu puolestaan hiihti 16-sarjan 5km ollen 9:s. Vaikka köhä hieman vaivasi, niin tyttö veti sitkeästi maaliin eikä eroa spesialisteihin tullut kuin pari minuuttia. Satun kuten Jessenkin "naruissa" ei tahdo olla ötyä niin paljon, että niillä työnneltäisiin muiden tahtia.

Viikon päästä oleviin Hopeasomman finaaleihin lähtee P-Savostakin hiihtäjiä ja kymppisakkiin sijoittumiset ovat tiukassa. Pm-kisojen perusteella ainakin Nousiaisen Maria ja Vallan Veera esiintyivät edukseen. Siilin pm-kisoissa naisten yleisen sarjan voitti paikallisen seuran Johanna Ukkola. Miehissä saatiin jonkinlaista yllätystä, vai saatiinko, mutta Lapinlahden Vedon Jaakko Urpalainen ja jo veteraanikäinen Mika Leinonen iskivät pöytään saman ajan. Aikamoista historiaa. 12km ja täsmälleen sama aika.

-Artsi

 

P-Savon maakuntaviestihiihto

P-Savon maakuntaviesti kisailtiin Leppävirralla ja olosuhteet olivat aivan ihanteelliset. Paremmaksi ei aprillipäivän sää enää voi tulla. Hiihtäjien vauhti helpohkolla radalla oli sellainen, että heikompaa hirvitti. Hiihtäjien henkilökohtaiset ajat kertovat, että 3km:n lenkki ei todellisuudessa ollut kolmea kilsaa, mutta sillä ei tässä ole isompaa merkitystä.

Kisajärjestelyt sujuivat mallikkaasti ja kisa-areena oli erinomainen seurata tapahtumaa. Ainut miinus tulee siitä, että kisojen aikataulu oli vedetty liian tiukaksi. Porrastusta sarjojen välille olisi kaivattu, sillä tilanteiden seuranta oli perin hankalaa, kun neljäkin sarjaa pyöritteli yhtaikaa kenttää ympäri. Ei ihme, että huippukuuluttaja Jari Piirainenkin joutui koville. Tosin ilman asianosaavaa kuulutusta ainakin meikäläinen olisi ollut pahemman kerran pihalla. Urheilijoiden haastattelut Kartilan Matin johdolla toivat tapahtumaan upean lisämausteen.

Joukkueiden kokonaismäärä oli kutakuinkin 60. Ehkä enemmänkin olisi voinut olla, sillä mukaan oli otettu 12-ikäiset. Maakuntaviesti näyttelee kuitenkin piirissä suurta roolia, sillä koko P-Savon hiihtoparhaimmisto oli paikalla Niskasen Kertun johdolla. Myöskin ampumahiihtäjä Jarkko Kauppinen jätti tämän päivän SM-kisan väliin ja ajeli Rovaniemeltä edellisenä iltana maakuntaan. Oli puolen yön maissa perillä, nukkui muutaman tunnin ja eikun L-virralle. Aivan huikeaa. Vain tällä asenteella ja arvostuksella nämä tapahtumat pysyvät tapetilla.

P12v: LeVi hallitsi viestiä alusta alkaen. Johannes Harakka aloitti ja repi heti 15 sekan eron muihin. Leviläiset olivat joka osuuden parhaita, joten eroa kakkoseen SiilHs:aan tuli puoliminuuttia.

T12v: Eka osuuden nopein oli SiiHs:n Hannele Rautiainen, joka otti 10 sekan eron muihin. Kolmella seuraavalla osuudella Nilsiän tyttäret hallitsivat osuusaikoja ja näin suvereenivoitto Nilsiään. Hopealle jälleen hienosti SiiHs:n tytöt ja kolmas oli MaaMa.

N16v: Mukana vain 4 joukkuetta. Heti alusta oli selvää, kuka vie ja muut vikisee. MaaMa:n aloitti huippukuntoinen Veera Valta, joka teki muihin eroa parikymmentä sekkaa. Puolessavälissä viestiä SonPa oli vielä peesissä, mutta sitten repesi. Nilsiä jäi lopulta reilun minuutin ja kolmas oli varmuudeksi vielä MaaMa:n kakkosjoukkue, jonka ankkuri Salla Voutilainen hiihti osuuden selvästi kovimman ajan!

M16: Tässäkin vain 4 joukkuetta, mutta voittajasta ei pienintäkään epäselvyyttä. LeVi:n nelikko näytti kotiareenalla, että mono on syönnillään. Yli kahden minuutin ero muihin kertoo, että joukkue oli täyttä rautaa. Mitaleilla jälleen myös SiilHs ja Levi2.

Mvet: Peräti 12 joukkuetta. Kisan kärkipaikka vaihteli mukavasti. Alussa SiiHs otti piikkipaikan, sitten kärkeen meni LeVi, kunnes lopulta MaaMa nousi ykköspaikalle. Ankkuriosuus oli vielä jännittävä, kun Kiuruveden Kari Saastamoinen lähti 22 sekkaa MaaMa:n Markku Liimataisen perään. Lopulta eroa jäi 15 sekuntia. Kolmas Visa. Henkilökohtaisissa ajoissa on huomattava, että ensimmäinen osuus on aina pitempi kuin muut.

Nvet: Kiuruvesi vei viestin lopulta selkeästi yli minuutin erolla. Eka osuuden kovin oli Siilinjärven Marja Räsänen, lopuilla osuuksilla juhlivat Kiuruveden naiset. LePu otti hopeaa ja SiiHs pronssit.

Naiset: Ellei VieKo olisi tätä sarjaa voittanut, niin olisin syönyt hatullisen...jotakin. Avausosuus oli mielenkiintoinen, kun Marjaana P veti ja Roivaisen Päivi ja Kauppisen Tanja seurasivat. Päivi hiihti kaikkensa antaneena aivan upean hiihdon eikä jäänyt Marjaanasta kuin 8 sekkaa. Lopulta VieKo:n Eveliina ja Kerttu ratkaisivat yli 2 minuutin erolla mestaruuden. Kertun meno oli kyllä näkemisen arvoinen.

Miehet: Alussa kisaa hallitsi PHS, joka johti vielä 5 osuuden jälkeen. Viimeisillä kahdella osuudella muut iskivät eron kiinni ja lopulta Puijon kohtalona oli jäädä 4:nneksi. Viime vuoden ykkönen LaVe oli nyt hopealla ja kisan voittoon nousi Visa Jari Kaarakaisen ja Jarkko Kauppisen osuuksilla. Eroa tuli puolitoistaminuuttia, mutta kisan kakkosen ja neljännen joukkueen ero oli vain 4 sekuntia, joten lopussa moni hiihtäjä esitteli Northuukin taitoja.

Varpikkaat: Miesten viestissä Juho hiihti VieKo:n avausosuuden ja loistavasti hiihtikin. Juho pysyi hienosti kärjen vauhdissa mukana ja tuli vaihtoon 5:ntenä vain nelisen sekkaa kärkeä perässä. Juho oli tyytyväinen hiihtoonsa, vaikka mentiinkin sitä huonompaa eli vapaata. Poika meinaa hiihtää vielä ehkä yhdet hiihtokisat ja sitten maantiejuoksun SM:t, Karttulan kujat ja SM-maastot. Sama ohjelma lienee myös tämän päivän toisella varpikkaalla eli Jessellä, jolle siunaantui miesten viestin ankkuriosuus Karttu:n riveissä. Jessenkin hiihto sujui tänään kohtuu hyvin, vaikka poitsu valittelikin että tasapaksua menoa.

Minun tuliaiset: Kaksi arpaa ostin...molemmilla voitin. Kaksi makkaraa söin...molemmat maistui. Ranelta hain juoksukengät....lenkillä meinasin käydä.

-Artsi

 

 

14.09.2011 Artsi

Tosiaan...pm-kymppi juostiin pimenevässä illassa. Vielä tuntia ennen kisaa vettä tuli rajusti ja ihan maahan asti. Mutta kisan aikana ei juuri sadellut ja kun lämpöä oli n.15 astetta ja tuulta ei ollut, niin olosuhteet olivat suorastaan hyvät.

Tiimin ainut edustaja Satu onnistui hienosti. Viime syksyinen ennätys parantui upeasti noin 2,5 minuuttia. Tytön vauhdinjako oli suht tasainen. Eka 3km meni aikaan 11.45 ja puolimatkan krouvi oli 19.48. Satun vauhtikestävyys on jo sitä luokkaa, että meno ei hiipunut pahasti missään vaiheessa, sillä hitain tonni toisella puolikkaalla oli 4.10. Tyttö oli tyytyväinen juoksuunsa pientä lopun mahakipuilua lukuunottamatta. Ensi vuonna 40 minuutin raja on sitten täyttä totta! Lähelle meni jo nyt.

Naisten sarjan voiton vei siis Ansku, joka takoi eka puolikkaan aikaan 19.10. Anskukin pystyi pitämään vauhdin tasaisena ja viimeinen tonni kulki tosi tyylikkäästi 3.40:neen.

Miesten kisassa Pulkkasen Olli lähti pitämään vauhtia ja veti neljä ekaa kilsaa tasaisen varmasti 3.20 rytmiä. Puolessa välin kulku muuttui vaikeaksi ja näin Olli hyppäsi radan sivuun selkäkipuja valitellen. Voittoon juoksi siis Tikkasen HP alle 35 min ajalla.

SiiPolle taas isot kiitokset siitä, että näissä kisoissa saa 3 makkaraa sillä hintaa, millä maaottelussa yhden. Nämä olivat sitten viimeiset ratakisat, joten nyt mennään taas maastoon ja tielle.

 

 

Maakuntaviestijuoksu 2.10.2011 / Karttula

 Pohjois-Savon seitsemäs maakuntaviestijuoksu kisattiin aurinkoisessa säässä. Joukkueita oli kisahistorian ennätysmäärä, joten tunnelmaa kisapaikalla riitti koko päivän ajaksi.

 

Aluksi verryteltiin harrastesarjan kisa, joka veti vain 4 joukkuetta. Jospa joskus viivalle saataisiin vaikkapa parikymmentä sakkia, niin kunnon huuma olisi heti valmis. Ykkösenä maaliin ennätti Kupsin, eikun Lupsin joukkue. Tämä joukkue hallitsee myös potkupallon, tottakai, sillä onhan se kisasponsori Kupsin farmijoukkue. Ainakin melkein. Tiimimme Riku avasi muuten viestin juoksutallin joukkueessa. Riku veteli kilsan hallitusti tunteella. "Oma juoksu" ja aika 4.11.

 

T12v: Oliko ylläri vai ei, mutta LaVe oli tämän sarjan ehdoton helmi. Joukkue johti melkeinpä lähdöstä maaliin ja vei mestaruuden 7 sekunnin erolla ennen nimekästä MaaMaa. Pronssille tulivat Kuopion Reippaan tytöt 50 sekkaa jääneenä. Kisan kovimmat yksityisajat tykittivät Aino Varkoi ja Veera Mensonen.

 

P12v: Nyt ei koettu yllätystä, sillä LeVi:n "hurjat" olivat iskussa. Joukkue meni kakkososuudella kärkeen ja repi melkeinpä minuutin eron muihin. MaaMa nousi Koposen Tomin ankkuriosuudella 4:ltä sijalta hopealle. SiiHs:n pojat nappasivat kolmannen sijan. Mahdin Riku Ollikainen hurjasteli avausosuudella kisan kovimman yksityisajan 3.39.

 

M16v: Tässä se sitten nähtiin....Leppävirran Virin huima taso ja ennenkaikkea tasaisuus. Joukkue voitti muita parilla minuutilla. Kakkoseksi juoksi isäntäseuran KarttU:n pojat tiimimme Jessen johdolla. Jesseä lukuunottamatta muut KarttU.n pojat pelaavat lätkää tai jalista. Tällaista henkeä enemmän näihin karkeloihin. Vieremän Koitto ja tiimin Juho ottivat pronssiset palkinnot. 1,5km veti koviten LeVi:n Anssi Arovaara 5.46. 3km:n kovimmat ajat tekivät Holopaisen Vili ja Juho 11.18. Sekunnin jäljessä tuli Hiltusen Olli ja Jessen aika oli myös hyvä 11.37.

 

Mvet: Mk-viestin ensikertalainen Rauhalahti Road Runners tuli ja juoksi heti melkeinpä sensaatiomaisen voiton. Saavutus on upea palkinto jo vuosia jatkuneelle piirin parhaimpaa työtä tehneelle kestävyysjuoksuseuralle. Tätä sarjaa on vuosia hallinnut MänVe ja kova oli seuran panos nytkin, sillä hopea ja pronssisijat menivät näille kestokoneille. Itse kisa oli jännittävä, sillä vielä 3 osuuden jälkeen RRR ja MänVe olivat aivan tasoissa. RRR:n ankkuri, entinen 800m:n, nykyinen 100km:n juoksija, Antti Jylhä raapi 20 sekunnin eron Risto Komulaiseen. 1,5km:n kovin aika oli Jukka Patrakalla 5.50 ja 3km veti nopeimmin maratoonari Ari Järveläinen 12.01. Kovia kestojyriä, joista nuoremmat voivat ottaa mallia.

 

N16v: Ennakkosuosikit olivat kärjessä. Voiton ratkaisi SiiPolle (1min erolla) pisimmät 3km:n osuudet. Näillä osuuksilla Salla Voutilainen ja tiimin Satu tekivät selvää jälkeä. MaaMa oli hopealla ja SonPa vei himmeimmät mitalit. 1,5km juoksi koviten avausosuudella SonPan Terhi Heiskanen 6.50. Kolmen kilsan nopeimman ajan vei odotetusti Satu, jonka aika 12.35 on koko kisojen 5:nneksi kovin noteeraus Nyl ja Nvet huomioiden. Tässä sarjassa juoksi ulkopuolella kisan Suolahden Urho, jonka kvartetti juoksi ykkösenä maaliin. Hienoa, että sieltäkin tuli joukkue. Urhojen koutsi oli ihmeissään koko tapahtumasta: "Miten tämä voi olla mahdollista", ihmetteli hän ja kiitteli kovasti.

 

Nvet: Yllätyksiä ei tule tässä sarjassa, niin kauan kuin MänVen tytöt laittaa lenkkareita jalkaan. Tällä kertaa eroa toiseksi tulleeseen KiurU:hin tuli liki 4 minuuttia. Uskomatonta. Mutta onko se ihme, kun katsoo MänVen juoksijoiden nimiä ja kun tietää, miten ahkerasti siellä muistetaan ulkoilla. Joka osuuden nopein oli MänVen juoksija. Tiimin Annen aika 12.15 ja 1,5km Marja kemiläinen 6.25. Pronssia otti RRR.

 

Myl: Hurjaakin hurjempi kamppailu. Kilpailun kokonaismatka 18km ja voittajan ja kakkosen eroa vaivainen 1 sekunti. Lisäksi 4 ensimmäistä joukkuetta 45 sekunnin sisällä. Kisan voitto näytti menevän 3 osuuden jälkeen Kuopion Reippaalle, kun Haataisen Matti kiihdytti joukkueen jo liki minuutin kärkimatkalle. Mutta ensin Reippaan otti kiinni Kiuruveden H-P Tikkanen. Siinä vaiheessa PHS ja KeiKu vaanivat 30 sek päässä. Näin ratkaisut jäivät kahdelle viimeiselle osuudelle. 5:llä osuudella kärkikaverit vetivät suunnilleen samaa tahtia ja kun ankkurit lähtivät matkaan, oli KiurU kärjessä sekunnin erolla Reippaaseen. Puijo tuli 14 sek perässä. Mutta sitten alkoi kokeneen Puijon Juha Pennasen armoton isku. Mies jyräsi väkisin porukan kiinni ja lopulta ohi. Sekunnin erolla. Näin pääsivät porukan villit voitonjuhlat alkamaan. Kiuruvesi otti hienosti pronssia ja viime vuoden ykkönen Keitele oli 4:s. Mukana oli huimat 14 joukkuetta. Tiimin Joni veteli LaVe.n joukkueessa. Joukkue sijoittui 8:nneksi. 1,5km juoksi koviten Jarmo Rissanen 5.28. Kolme kilsaa Vili Vajanto 11.11 ja 4,5km Kimmo Randelin 15.50.

 

Nyl: Mestaruuteen juoksi todella nimekäs ryhmä Kuopion Reippaasta. Olisi ollut melkoinen paukku, jos Reipas ei olisi tullut ykkösenä maaliin. Kisa meni lopulta yllättävän tiukaksi, sillä ankkuriosuudella Visan Aira-Maarit Immonen teki loistavan juoksun (6.18) ja kuroi Reippaan selvää etumatkaa tiukasti kiinni. Eroa lopulta jäi 12 sekkaa. Kolmas oli Puijo. Kolme kilsaa juoksi selvästi nopeimmin maratonin SM-hopeamitalisti Eve Randelin 11.53. 1,5 km:llä nopein oli Reippaan avausosuuden Marianne Pitkänen ajalla 6.16.

 

Näin siis tänä vuonna. Eniten joukkueita saivat kasaan PHS, KarttU, KiurU, MaaMa, VieKo ja SiiHs. Eniten ilahdutti se, että hiihtäjät (ja muutkin lajit) olivat hienosti mukana. Paikalla olivat mm. piirin hiihtokoutsit Mika ja Kati Venäläinen. Upea homma! Kiitokset kaikille. Ensi vuonna jatketaan, mutta missä???

 

Artsi