Kohti kesää 2016

Kesää kohti.....ja ratakauteen!

Maasto -ja maantiekisat alkavat olla takanapäin ja edessä on kilpailukausi radalla. Mikäli peruskuntoa, vauhtikestävyyttä ja maksimikestävyyttä on tullut treenattua ja jos vielä maastokisatkin ovat menneet hyvin, on hyvät lähtöasemat valmistautua ratakauteen.

Kesäkauden tavoitteet:

1. Kilpailuvauhtikestävyyden hiominen

2. Nopeuden terävöittäminen

3. Anaerobisen kapasiteetin maksimointi

4. Peruskestävyyden ja vauhtikestävyyden ylläpito

Harjoitusmääristä:

Jo useamman vuoden treenanneilla juoksijoilla harjoitusmäärät pienenevät kilpailukaudella. Pääsääntönä on, että kilometrit eivät saa enää uuvuttaa vaan niiden tulee edistää palautumista, varsinkin tärkeitä kisoja ennen.

Nuorilla juoksijoilla (tai jos harjoittelu on jäänyt syystä tai toisesta heikoksi) monipuolisen harjoittelun ja liikkumisen osuutta on syytä kesällä jopa lisätä. Ja miksi emme liikkuisi. Loistavat olosuhteet, kesälomat jne. Kestävyyden ja kehittymisen jatkumiseksi kannattaa juosta ja liikkua paljon kesäaikaan.

Kovuus ja palautuminen:

Kun tehdään kovia harjoituksia tai käydään kisoissa, niin kropalle on annettava enemmän aikaa myös palautumiselle. Tee palauttavia harjoituksia, lepää, nuku riittävästi ja älä ole koko aikaa menossa. Varaa itsellesi ns.leiripäiviä, jolloin voit treenata kovaa ja paljon ja samalla voit käyttää enemmän aikaa myös lepoon. 

Muista, että jos harjoittelu menee liian tehovoittoiseksi, se alkaa syödä pk ja vk-ominaisuuksia. Ja kun nämä alueet heikkenee, myös kilpailuominaisuudetkin kärsii.

Nopeusominaisuuksia on syytä kehittää, varsinkin nuorten osalla. Nopeusharjoitukset ja väljät laskettelut ja irrottelut on oltava mukana harjoittelussa myös vanhemmilla. Tavoitteena nopea ja rento askellus.

Harjoituspaikkoina kannattaa käyttää monipuolisesti hiekkateitä, metsäpolkuja, nurmikoita ja tietysti rataa. Nuorilla juoksijoilla harjoittelun tulee tapahtua paljon maastossa. Kilpailujen lisäksi radalla kannattaa käydä oikeastaan vain nopeustreenejä tekemässä. Nuorilla juoksijoilla rataa kannattaa käyttää harjoittelussa todella harkitusti.

Ja nyt jos koskaan harjoitteluohjelmaan kannattaa ottaa myös junnuilla aamulenkit, sillä meidän kesäisissä olosuhteissa aamulenkeillä kunto nousee itsestään.

Eli tämmöistä tällä kertaa....

-Artsi