Kalevan kisat 2015

Team JJ & Konan reissussa

Osa 1.

Perjantai klo 5:30. Kukin reissujäsen heräilee omilla tahoillaan. Vähän ihmettelyä ja autojen nokat kohti Poria. Lopullisesti Team JJ ja Konan kokoontuivat yhteen lähellä Hankasalmea Jari-Pekassa. Siitä matkaa jatkettiin yhdellä autolla kohti kisapaikkaa, tavoitteena olla perillä klo 12.

Melko tarkkaan klo 12 oltiin perillä Porissa, reportteri Jäntti hankki mediakortit, joten auto saatiin parkkiin aivan kentän viereen, heti siihen suurten sanomalehtien toimittajien autojen viereen. Olimme siis välittömästi sisällä piireissä.

Ensimmäisenä vaikutelma Porista oli kylmyys. Paksua pilveä, tuulista keliä ja lämpötila 15. Kerrospukeutuminen ja takki, siinä eväät tähän päivään. Harmi vaan, ettei ensiksi mainittua tajuttu ensimmäisellä yrityksellä.

Kehoa ja mieltä lämmittivät kuitenkin mielenkiintoiset alkueräjuoksut naisten ja miesten 400 metrillä ja miesten 800 metrillä. Ensiksi mainituista tiensä finaaliin selvittivät muun muassa Reippaan kaksikko Kirsi Pekkanen ja Juho Pirskanen. Loistavaa! Miesten kasilla oli raaka peli, kustakin kolmesta erästä kaksi parasta suoraan jatkoon ja kaksi aikojen perusteella. Eka erässä pidettiin vauhtia, mukana oli muun muassa Reippaan Sami Hänninen sijoittuen neljänneksi. Toisessa erässä ei ymmärretty pelin henkeä ja juoksu meni hitaaksi. Lopputuloksena se, että muun muassa mitaliehdokas Panu Jantunen jäi ulos finaalista. Panun kommentit kisasta reportteri Jäntin haastattelussa eivät olleet kovin positiivisia. Toisen erän jälkeen Sami Hänninen oli edelleen finaalipaikassa kiinni! Kolmannessa erässä vauhtia pidettiin taas paremmin, joten Samin finaalipaikka jäi haaveeksi.

Kylmästä kankeana suunnattiin tässä vaiheessa syömään. Illaksi piti etsiä lisää vaatetta päälle! Ruokailun jälkeen otettiin pienet levot ja lähdettiin takaisin kentällä puoli kuuden aikoihin.

Illalla kisailtiin jo monista suomenmestaruuksista. Pohjois-Savoon saatiin menestystä, kun Sanna Kämäräinen nappasi kuulantyönnön Suomen mestaruuden! Reippaan Eveliina Rouvali puolestaan jäi kauden tasostaan, lopputuloksena sija 7. Miesten kymppi oli hienoa katsottavaa, kun Arttu Vattulainen vei porukkaa eikä tyytynyt kyttäilemään. Ja Teemu Toivasen upea juoksu tuotti uuden ennätysajan 31.15, hienoa! Vattulaisen voitto on erityisen mielenkiintoinen, sillä hänen valmentajansa Tuomo Lehtinen nappasi kympin suomenmestaruuden edellisissä Porin Kalevan kisoissa!

Mitäs muuta… paljon on tuttuja kisoissa mukana vaikka kaukana kotoa ollaan! Yleisöä paikalle ei ole kyllä muuten älyttömästi tullut.

Huomenna jatkuu! Pysykää kanavalla!

 

 

Osa 2.

Lauantai. Herätys. Aamupalalle, pekonia naamariin. Sadetta. Ja paljon.

Auto starttaa klo 9:30 kohti urheilukenttää. Jäntti meinaa viettää kentällä 12 tuntia putkeen. On se kova. Konanin ja Jääskeläisen suunnitelmana on käydä ennen iltakisoja lenkillä!

Aamupäivällä tapahtui kentällä mielenkiintoisia asioita. Jonna Miettinen heitti moukarikarsinnassa ensimmäisen kisansa juhannuksen jälkeen. Ja ihan näpsäkästi heittikin, sillä ensimmäisellä heitolla karsintaraja rikki ja finaaliin!

Naisten nelkun aitojen alkuerissä oli suurta dramatiikkaa ihan Ilta-Sanomien otsikoksi asti! Kirsi Pekkanen veti lipat kolmannelle aidalle. Kirsi kuitenkin päätti jatkaa juoksua ja raivasi tiensä aina eränsä kolmanneksi 1.03 ajalla. Ja kas kummaa, finaalipaikka heltisi aikavertailun kautta! Huikea suoritus!

Naisten kiekossa Sanna Kämäräinen nappasi vakuuttavasti finaalipaikan, ei siitä sen kummempaa. Katri Hirvonen oli pienissä vaikeuksissa.

Miesten keihään karsinnassa kovat olivat kovia, eikä suurilla nimillä ollut ongelmia. No näkyväthän nuo uutisoivan mediassa Pitkämäen nivusvaivoista…

Tässä vaiheessa Konan ja Jääskeläinen ottivat hengähdystauon ja lähtivät lenkille. Meno oli totutun hidasta. Lenkin aikana realisoitui se, miksi kumpikaan jantteri ei ole näissä kekkereissä mukana. Molemmat kuitenkin yrittivät näyttää urheilijoilta, toisella oli jopa seuran edustusasu päällä.

Illan aikana oli luvassa monta finaalia. Naisten 7-ottelussa kaksoisvoitto meni Heikkisen kaksosille. Ei pystynyt sanomaan kumpi oli kumpi. Vai oliko se kampi?

400 metrin finaaleissa oli Reippaan värit mukana. Kirsille ja Juholle lopputuloksena oli kuudes sija, Juho teki ennätyksensä ja alitti 49 sekuntia. Hienoa! Reippaan edustaja löytyi myös naisten 100 metriltä, Maria Räsäsen sijoitus loppukilpailussa oli niin ikään kuudes.

Miesten kasi oli varsinainen jännitysnäytelmä! Hitaan alun myötä voittoa povattiin Sandelsille, mutta niin vain Lampinen piti rintakarvan mitalla Niken takanaan. Ja kolmossija se vasta paukku olikin, vasta 1998 syntynyt Markus Teijula nappasi pronssin kotiinsa.

Että tämmöistä täällä tänään! Aurinko jopa paistoi illalla, mutta kylmä on edelleen!

 

 

 

Osa 3.

Sunnuntai. Päätettiin nukkua vähän pidempään, sillä kentälle ei ollut nyt kiire. Huone hotellissa piti toki luovuttaa klo 12 mennessä. Näin toimittiin, klo 12.15 oltiin jo urheilukentällä. Ja mitä ihmettä, aurinko paistoi ja keli tuntui muutenkin lämpimämmältä. Tuulen suunta oli vaihtunut aiemmista päivistä ja tästä syystä kelikin ilmeisesti hieman lämpeni.

Sunnuntain aikana oli jälleen luvassa melkoista penkkiurheilijan ilotulitusta. Naisissa moukari, kiekko, 10000 m, 200 m, 400 m aj, 3000 m esteet… ja miehissä muun muassa keihäs, 200 m, 5000 m ja 1500 m!

Kiekossa saatiin jälleen menestystä P-Savoon kun Sanna Kämäräinen nappasi kullan kotiinsa. Tulos ei Sannaa miellyttänyt, mutta asiaan saattoi vaikuttaa sekin, että kisa käytiin jo puolen päivän aikaan. Moukarissa Maaningan Jonna Miettinen lähti puolustamaan viimevuotista pronssiaan, mutta vaikeuksien sävyttämällä kaudella tuo temppu ei uusiutunut. Pistesija kuitenkin kotiin tuomisina!

200 metrin alkuerissä säväyttivät Anna Hämäläinen sekä Ville Myllymäki. Liekö tuo Anna kisannu koko kaudella, mutta nyt tuli viivalle ja pyyhki Milja Thuresonilla täysin lattiaa. Finaaliin asetelmat kuitenkin hieman muuttuivat, sillä Myllymäen meno näytti pehmeältä eikä myöskään Anna Hämäläinen kyennyt alkuerän kaltaiseen suoritukseen.

Naisten kymppi. Alkutahdit määräsi täysin Johanna Peiponen, joka lähti heti paukusta karkuun. 6 kilsan kohdalla sanoin, että Alisa Vainio nappaa Johannan kiinni ja vie mestaruuden. Siitä alkoi tiukka 10 kierroksen seuraaminen ja kuin ihmeen kaupalla Alisa saavutti Johannan ja paineli vastustamattomasti mestaruuteen! Aivan huikea kisa ja yleisö taputti Alisalle seisaaltaan!

Tässä vaiheessa aloimme viimeistään huomata, että yleisöä on paikalla melko paljon, selkeästi enemmän kuin aiempina päivinä. Kuuluttaja vahvisti tuon käsityksen, paikalla oli yli 8000 katsojaa! Yleisön määrän huomasi myös siinä, että ruokaa ei tarvinnut kuvitella saavansa ilman pitkää odottelua. Joten me ei syöty kisapaikalla mitään!

Herkkupalat senkun jatkuivat juoksuradalla. Naisten estekisassa nähtiin Pekingin rajan alitus ja miesten 5000 metrillä Jarkko Järvenpää nappasi pienen yllätysvoiton. Anders Lindahl sippasi mystisesti vikalla kiekalla, mitä lie tapahtunut? Lupaava nuori juoksija Martti Siikaluoma näytti olevan vitosella ihan kuutamolla, kevään SM-maastojen jälkeen ei ole tainnut tossu enää liikkua. Ylikuntoa ilmassa?

Miesten tonnivitonen ei pettänyt taaskaan. Taktikointia, hidasta vauhtia, tönimistä, kovaa loppurutistusta. Siinäpä käsikirjoitus kisassa. Ilari Piipponen oli oppinut kasilta, ettei voi olla ratkaisujen alkaessa hännillä. Panu Jantunen ei ollut oppinut, ettei pussiin kannata jäädä, joten Jäntti sai taas reportterin ominaisuudessa kuulla pettyneen miekkosen kommentteja. Jiri Karjalaisen paukut eivät ihan vielä riittäneet kärkisijoille loppukahinoissa, hieno esiintyminen kuitenkin.

Sokerina pohjalla oli tietenkin miesten keihäs! Tuota lajia yleisö oli tullut katsomaan, siitä ei ole kahta sanaa. Kaksi pitkää kaarta tuli nähtyä livenä, mutta harmittamaan jäi tietysti Terolle tullut vamma. Wirkkalan ja Mannion heikot kaaret eivät oikeastaan yllättäneet. Nimittäin kun on puhuttu viikkokausia tuosta yhdestä kisasta ja selostajakin muisti kisapaikalla mainita Pekingin valinnoista sen 138 kertaa, niin eihän se ole ihme, jos poikien päätä hieman puristaa kisassa eikä keppi lennä. Wirkkalalla on tietysti se nivusvamma, joten tiedäpä tuosta vielä kuka sinne Pekingiin kolmantena lähtee.

Yleisö lähti aika nopeasti paikalta, kun selvisi, ettei Tero heitä viimeistä heittoaan ja kisa päättyi siihen. Palkintojenjakoja oli vielä nippu jäljellä, mutta yleisöä ei ne hommat kiinnostaneet.

Jälkikäteen voi todeta, että ehdottomasti kannatti lähteä paikan päälle kisoja katsomaan! Mutta samaan hengenvetoon on todettava, ettei neljättä päivää putkeen olisi enää jaksanut jäädä katsomaan.