Veera Mensonen

Marraskuun haastattelussa meillä on tiimin Veera Mensonen, joka menneenä kesänä otti ehkä hieman yllättäen SM-hopeaa 17-ikäisten 800m:llä. Nyt tämä Maaningan Mahdin tyttö joutui lauteille tiukkojen kysymysten kera. Ole hyvä Veera!

 

1. Morjens Veera! Kerro missä opiskelet ja mistä ammatista haaveilet isona.

Moikka! Opiskelen tällä hetkellä Kuopion klassillisessa lukiossa urheilulinjalla. Isona minusta toivottavasti tulee juoksija, lääkäri tai juoksija-lääkäri.

 

2. Millainen on normaali päivärytmisi koulupäivinä? Entä lomalla.

Koulupäivänä herään puoli seitsemän maissa aamiaiselle ja sitten kohti koulua. Kolmena aamuna viikossa koulussa on aamutreenit. Päivä koulussa ja kotona olen suunnilleen kolmen maissa, jonka jälkeen välipalaa, läksyjä ja treeni. Treenin jälkeen ruokaa ja lepoa. Nukkumaan yritän mennä puoli kymmenen maissa.

Lomalla nukun hieman pidempään, ja aamupalan jälkeen on paras aika treenille. Treenin jälkeen ruokaa, lepoa ja jotain muuta puuhastelua. Illalla vielä mahdollisesti toinen treeni. Lomallakin simahdan yleensä jo heti kymmenen jälkeen.

 

3. Paljonko harjoittelit viime kautena viikkotasolla? Entä vuodessa? Mikä oli hiihdon osuus?

Viikossa treenikertoja kertyi 5-10. Talvella tein paljon peruslenkkejä hiihtämällä. Hiihtokilometrejä oli noin kolmasosa vuodessa kertyneistä kilometreistä.

 

4. Viime kesä meni tosiaan hienosti. SM-hopeaa ja kasi 2.15 tienoolle. Olitko yllättynyt ja minkä arvelet olevan komean kehittymisen takana.

Kyllä, viime kesä oli todellinen yllätys. En vielä keväällä ajatellut pystyväni parantamaan ennätyksiäni niin paljoa. Kehityksen takana on varmasti se, että sain harjoitella ja kilpailla viime kauden terveenä. Harjoitusmäärät nousivat ja ohjelmassa oli enemmän VK- ja nopeustreenejä. Uskon myös kolmesti viikossa porukassa tehtyjen lukion aamutreenien olevan kehityksen taustalla. Lisäksi olen oppinut ottamaan välillä rennommin ja olemaan stressaamatta turhista asioista.

 

5. Elokuun SM-kisojen jälkeen alkoi tulla ongelmia. Kerro lisää ja mikä on tilanne juuri nyt.

SM-kisojen jälkeen sairastuin heti seuraavalla viikolla flunssaan, jonka takia maaottelu jäi välistä. Kun kolmen viikon päästä pääsin taas juoksemaan, jo SM-kisojen aikana hieman kipeä jalka kipeytyi oikein kunnolla. Viimeiset kuusi viikkoa olen parannellut jalkaani ja sairastellut vielä vähän lisää. Nyt olen vähitellen päässyt taas treenaamisen makuun ja juoksemisenkin voi aloitella parin viikon päästä.

 

6. Piti kysyä sinulta loka-marraskuun normaalia viikkoharjoitusohjelmaa, mutta edelliseen vastaukseen viitaten voitko kertoa miltä sinun normi harjoitteluviikko pääpiirteissään näyttää, kun pystyt treenaamaan normaalisti.

Aamutreenit kolmesti viikossa ja niinä päivinä tai lauantaina usein kaksi harjoitusta. Yleensä viikossa on yksi lepopäivä. Pari VK:ta tai muuta kovempaa treeniä, nopeutta, kuntopiiriä, perus helppoja PK lenkkejä sekä yleensä sunnuntaisin pitkä lenkki juosten tai talvella hiihtäen.

 

7. Kilpailetko tulevana talvena hallissa? Entä hiihtokisat?

Tulevan talven hallikisoihin osallistuminen riippuu jalan tilanteesta. Jos jalka on kunnossa, käyn luultavasti juoksemassa muutamat hallikisat. Hiihdon saralle ei ole tälle talvelle mitään tavoitetta, muutamat kisat saatan hiihtää harjoitusmielessä.

 

8. Mitkä ovat sinun tavoitteesi

  • ensi kesän suhteen?

Tietenkin parantaa ennätyksiä ja osallistua omiin SM-kisoihin sekä mahdollisesti Kalevan Kisoihin.

  • pitkällä tähtäimellä?

Katsoa mihin omat rahkeet juoksijana riittävät. Ruotsi-ottelusta jäi sen verran hampaankoloon, että sinne ainakin haluan päästä juoksemaan!

 

9. Kuka on sinun valmentajasi ja tekeekö hän sinulle päiväkohtaiset harjoitteluohjelmat?

Valmentajanani toimii Arto Sikanen ja hän tekee minulle päiväkohtaiset ohjelmat.

 

10. Kerro hieman, millaista sinun harjoittelu ja liikkuminen oli 12-15-ikäisenä. 

Tuossa ikävaiheessa yleisurheilin läpi vuoden, pelasin lentopalloa Mahdin tyttöjoukkueessa ja talvisin hiihdin kilpaa. Kesällä osallistuin yleisurheilukisoissa lähes kaikkiin lajeihin pituushypystä moukarinheittoon ja maastoista moniotteluihin. 12-vuotiaana sain oman koiran, jonka kanssa kävelin päivittäin pitkiäkin lenkkejä. Jokaisena kouluaamuna käytin koiran puolen tunnin aamulenkillä. Olemmekin vitsailleet, että tämä koira oli ensimmäinen valmentajani.

 

11. Mitkä ovat vahvuutesi urheilijana? Mikä sinua kestävyysurheilussa kiehtoo?

Sisu, pitkäjänteisyys ja periksiantamattomuus. Lisäksi tykkään analysoida tekemisiäni ja suorituksiani ja kahmia tietoa asioista. Kestävyysurheilussa kiehtoo itsensä likoon laittaminen ja ylittäminen.

 

12. Mikä on pisin lenkki, minkä olet tehnyt hiihtäen? Entä juosten?

Hiihtäen noin 30 km ja juosten 17 km

 

13. Mieluisin harjoitus? Entä ikävin?

Mieluisin on jokin VK-harjoitus, jossa juostaan ensin helppoa VK:ta ja sitten päälle kovempaa. Jos jokin ikävä harjoitus pitää miettiä, niin vähiten mieluisaa on kuntopiiri.

 

14. Mitä muuta harrastat urheilun lisäksi?

Käyn koirani kanssa agilitytreneissä ja opetan sille kaikenlaisia hyödyllisiä temppuja, kuten ovien sulkemista tai peruuttamista. Tykkään myös leipoa, laittaa ruokaa ja lukea kirjoja.

 

15. Mieleenpainuvin kisa, jossa olet käynyt?

Mieleenpainuvia kisoja on niin monia, etten osaa valita vain yhtä. Viime kesän SM-kisat Kajaanissa on viimeisin huippuhetki. Mahdin Vattenfall-reissun Posiolle muutama vuosi sitten muistan varmasti aina. Myös Hopeasomman loppukilpailut, lentopallon Power Cup sekä agilityn SM-kisat ovat painuneet mieleen mukavina tapahtumina.

 

16. Mikä on mieliruokasi? Entä mielijuoma?

Mieliruokaa on kaikki, kunhan sitä on riittävästi ja riittävän usein. Jo pienenä minua sanottiin kulinaristiksi, kun halusin kerhoevääksi homejuustovoileivän. Mielijuomaa ovat vissy ja vihreä tee.

 

17. Mikä on suosikkiohjelmasi televisiossa?

Uusi Päivä, Syke ja Sportmagasinet.

 

18. Kuka on idolisi hiihdossa? Entä juoksussa?

Hiihdossa idoli ja kaikkein suurin innostaja ja kannustaja löytyy meiltä kotoa. Juoksussa Sara Kuivisto ja Charlotta Fouberg.

 

19.

a. Futis, jäkis vai pesis? Perustele!

En ole palloilu- tai joukkuelaji-ihmisiä, mutta näistä seuraan eniten pesistä. Perhesyistä.

b. Johaug vai Sundby?  Perustele!

Ilman viimeaikaisia tapahtumia olisin vastannut ehdottomasti Johaug. Nyt on vaikea kallistua kummankaan puoleen. Mutta jos näistä pitää jompikumpi sanoa, sanon edelleen Johaug. Johaug oli yksinkertaisesti paras.

c. Tumma vai vaalee?

Tumma

d. Kaisa Mäkäräinen vai Kerttu Niskanen?

Kaisa Mäkäräinen

 

20. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

Miljoona mahdollistaisi täysipäiväisen urheilun tai opiskelun urheilun ehdoilla ilman taloushuolia. Ostaisin asunnon ja sijoittaisin rahojani. Osan voisin antaa vanhemmilleni ja siskolleni. Voisin myös sponsoroida muita nuoria urheilijoita, esimerkiksi siskoni pesisjoukkuetta.

 

21. Mikä on mielilausahduksesi? Mottosi?

Elastisen biisi Eteen ja Ylös kiteyttää kaiken: "Katse eteen ja suupielet ylöspäin, tee vastoinkäymisistä voimaa.”

 

Kiitokset Veera haastattelusta ja tsemppiä ja terveyttä!