TVHART Kimmo Laukkanen

 

Haastattelusarjassa on vuorossa Kuopion suorastaan legendaarinen Kimmo Laukkanen. Ole hyvä TV HART.

 

 

1.Moro Kimmo. Mitens alkutalven treenikausi on sujunut?

  -Erittäin hyvin, kiitos!

 

2. Täytät tänä vuonna 55 vuotta. Olet juossut 2000-luvulla jatkuvasti puolikkaan alle 1.20. Vuonna 2000 1.11 ja vuonna 2010 1.19.

a)     a) Mihin nuo hurjat ajat ja kova taso perustuu? Ajathan on ikäisissäsi Suomen kärkitasoa.

 

-Ajat eivät itse asiassa ole hurjia, kovempaakin muutama ikäiseni yksilöt menee, ainakin tänä päivänä, mutta niin sen kuuluu ollakin, näin syntyy kilpailua ja se taas motivoi enemmän, kun taas minun taso perustuu lajirakkauteen ja siihen että ei tarvitse itseään PAKOTTAA koskaan lenkille, se on tämän asian ydin.

  

b) Mitä teit ennen 2000-lukua? 1980-luvun alusta löytyy ajat 1.11 ja maraton 2.25.

 

-Jos kysytään mitä tein töikseni, olin maastossa, mittaus kartoitus ja pohjatutkimus työssä yksityisellä työnantajalla, se oli rankkaa työtä, mutta mikä taas ei ollut tekosyy treenata kovaa. Todellakin, juoksin 80-luvulla töiden ohella, kyseisen maratonajan muutaman kerran, Chymos maratonilla Lappeenrannassa ja Finlandia maratonilla, nehän olivat silloinkin mitattuja matkoja, mutta jostain kumman syystä vain maraton ajat noteerattiin. Kun taas puolimaraton aika ei kuvaa sitä oikeaa tasoa, mitä silloin kunnon puolesta edustettiin, olen juossut 80- luvulla lukemattomia kertoja alle 1,10h eripuolilla Suomea, paras noteeraus on varmaankin Artsinkin muistama Hannes hölkkä joka oli mitattuna matkana 21,4km siis selkeä ylimatka, loppuajan ollessa 1,06,40.

 

 

3. Mitkä ovat sinun tavoitteesi tulevana kesänä? Entä tulevina vuosina?

 

-Tulevan alkukesän tavoite kotimaassa on juosta puolimaraton reilusti alle 1,20h. Lähden maaliskuun 20 päivä kuukauden harjoittelureissulle Torrevijaan,tuonne Espanjan rannikolle, pyrin juoksemaan ja treenata siellä paljon ja kovaa mutta myös mahdollisesti kilpailemaan muutaman kerran, joista toinen on puolimaraton. Reissun päätarkoitus on kuitenkin eräs toinen asia, joka toivon mukaan tulee tulevaisuudessa talvisin olemaan minulle tärkeää. Tulevina vuosina pyrin edelleen juosta mahdollisimman suurella tunteenpalolla, mihinkä suuresti vaikuttaa tämä Torrevijan reissun pääanti.

 

 

4. Paljonko harjoittelet tällä hetkellä vuosi/viikkotasolla?

 

-Viime vuonna tuli km mittariin 6300, mutta tänä vuonna pudotan määrän 5000km, mutta vauhtia olen pyrkinyt pitämään enemmän. No, vuosimäärä on 5000 jaettuna 12 ja jaettuna 4, tai ehkä sitä tulee hiukan enemmän, riippuu siitä, miten innostun ajamaan maantiepyörää.

 

 5. Kerro peruskuntokauden viikon pääharjoituksesi?

 

-Pääharjoitus on kesät, talvet tuo pitkä 2-2,30h loppua kohti kiihtyvä.

 

 

6. Soveltuuko mielestäsi hiihto kestävyysjuoksijalle.

 

-Erittäin hyvin, hapenottoharjoitteena ylivoimainen, sekä korvaavana tai vaihteluna kovan juoksuharjoitteiden ohella, itse hiihtäisin myös enemmän, mutta tuo oikeanjalan pottivarpaan nivel ei oikein kestä pertsan potkua, varsinkin kun suksi lipsahtaa arvaamattomasti.

 

 

7. Olet kritisoinut P-Savolaisten kestävyysjuoksuharjoittelua. Mikä siinä sinun mielestäsi menee metsään?

 

-Olen kritisoinut ja tulen kritisoimaan. Siitä lähtien kun Kuopio Halli tuli, kestävyysjuoksu on laskeutunut, kuin lehmän häntä alaspäin, liikaa vietetään aikaa Hallissa, kun peruskuntokaudella pitäisi viihtyä ulkona. Tämä on aihe mistä jaksaisi paasata vaikka kuinka, mutta mitä se auttaisi, kun se on sama kuin, että räkyttäisi puulle, ei se vastaa, eikä muuta tapojaan.

 

 

8. Mitkä ovat kestävyysurheilijan kolme tärkeintä ominaisuutta?

 

-Usko, toivo ja rakkaus, Uskoa tarvitaan jotta jaksaa, toivoa siitä että homma toimii, sekä rakkautta itse lajia kohtaan, tämä on niin sanotusti muunneltu versio isosta kirjasta

 

 

9. Kerro millainen on normaali päivärytmisi?

 

-Teen kaksivuoro työtä, iltavuoroviikolla herätys on kello 6.00 - 7.00, maantielle juoksemaan viimeistään kello 9.00, yleensä kello 8.00 talviaikaan, yksi kunnon harjoitus, joka kestää 1,30-2h, jonka jälkeen ruokailu välittömästi, sen jälkeen, mitä kerkeää, ennen työvuoron alkua. On tietenkin joitain tiettyjä muita säännöllisiä menoja, mutta ne ei kuulu tähän asiaan. Aamuvuoroviikot ovat raskaita, aikaisen heräämisen takia kello 4.30, mutta kaikkeen tottuu.

 

 

10. Mieleenpainuvin kisa tähän mennessä?

 

-Jalasjärvi, joskus 90 luvun loppupuolella, Maantiejuoksu 10km, pääsin jonkin verran karkuun, kunnes pellonreunassa olevaa tietä pitkin juostessa, juoksin harhaan, aurinko paistoi vastaan, enkä huomannut kylttiä käänny vasempaan. juoksi minkä kintuista pääsi, kunnes tulin mökkitie rantaa, joku ukko istu ongella laiturilla,arvasi että nyt meni jossain vikaan, käännyin takaisin, vastaan tuli vielä muutama muukin, sanoin niille että, lähetäämpä poijaat takas, nähtiin sitten, että ukkoja hyppii tieltä metsää jonkin matkan päästä, luovittiin metsä läpi kuin suunnistajat, kun otettiin hollille sen hetken kärkijuoksija, joka mäntymetsän läpi näky jonkin matkan päässä, olisittepa nähneet sen kaverin ilmeen, kun ilmestyttiin sen taakse metsästä, kysyi että mistä te siihen tupsahditte, vastasi että ongelta, kuittasin vielä sitten lopussa. Olen myös kerran dramaattiseti joutunut kesken Forssa Suvi-illan elvytys puuhiin, mutta näitä harhaan juoksuja on vaikka kuinka. Sekä tuolla Impivaaran juoksuissa tapahtuneet kommellukset ovat luku sinällään.

 

 

11. Millainen on ikävä harjoitus? Entä mieluisa?

 

-Silloin kun on väsynyt, vaikka työpäivän jälkeen, mutta lähdettävä on, koska tietää, että kun roppa alkaa lämmetä, niin kyllä ne menohalutkin palaa, mieluisa lenkki on taas silloin kun juostaan kesäisissä olosuhteissa, hyvin levänneenä,pitkä 2-2,30h loppua kohti kiihtyvällä vauhdilla.

 

 

12. Onko sulla erityistä ruokavaliota? Mikä on mieliruokasi? Entä juoma? Käytätkö lisäravinteita?

 

-Normaali sekaruokavalio, talviaikaan olivi ja rypsiöljy tehostetusti, mikä lisää sietokykyä, olla tulematta kipeäksi. Mieliruoka on tumma pasta+ kana+ vihreät lisukket. Mielijuoma taas rasvaton maito, siis ruuan kanssa, sekä punaviini, en käytä kuin rautaa aika ajoin, sekä C- vitamiinia, sekä joissain raskaissa harjoitusvaiheissa palautumiseen kovien harjoitusten jälkeen aminohapot leusiini, iso leusiini ja valiini.

 

13. Kuka on suosikkiurheilijasi hiihdossa, juoksussa ja palloiluissa?

 

-Mietaan Jussi Kurikasta, sekä Myllylä, tosin Kirvesniemen Harri on mun idoli, juoksussa Vireeni Myrskylästä, kun Lasse punnersi ensimmäistä kultaansa Montrealin etusuoralla, Kuopiolaisessa kuppilassa ilo oli niin ylimmillään, että TV tulla rojahti alas kannattimiltaan. Joukkuepallolajeissa ei ole kuin yksi MESSI.

 

 

14. Mitä muuta harrastat urheilun lisäksi?

 

-Luen jonkin verran, laidasta laitaan, sekä olen olevinaan viisas?

 

 

15. Kups vai Kalpa? 

-Kups, koska siellä on vielä niin paljon kehitettävää kuntopuolella

    

Tumma vai vaalee?

-Ennen  jumaloin vaaleaa, nykyisin palvon tummaa, vai oliko kyse suklaan väristä?! :)

     Olut vai viini? Ehdottomasti punkku, mutta kyllä olutkin menee

 

16. Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoudet?

 

-Aloitetaan heikkouksista, en osaa pitää aina turpaani kiinni, vahvuuksista taas se että pidän tarpeeksi turpaani auki. Leikki leikkinä, kestä hyvin omasta mielestäni kovaa harjoittelua, siis turnauskestävyys on hyvä, kun taas heikkous löytyy loppukiristä, mitä ei ole ja toivon mukaan sitä ei edes tarvitse, kun ratkaisut pyrin tekemään jo matkalla.

 

 

17. Suosikkiohjelmasi televisiossa?

 

-No ei ainakaan Kauniit ja Rohkeat, tai Salatut elämät, jotain ajankohtaisohjelmia ja uutiset, sekä tietenkin britti huumori.

 

 

18. Jos sinulle tulisi valmennukseen 15-ikäinen tyttö, joka juoksee kympin 40 minuuttiin. Mitkä olisi sinun mielestä ne avainharjoitteet tai asiat, joita rupeaisit häenellä teettämään.?                  

 

-Täysin tyyppi kysymys, riippuu siitä mitä ja minkä aikaa on tullut jo tehtyä, ei ole kahta täysin samanlaista tyyppiä, joten karkeasti arvioiden lihasjakauma nopeat/hitaat ratkaisee. Jos kuitenkin 15 vuotias tyttö juoksee 40min kympin, on varmaankin kyse kestävyystyypistä, nuori tyttö on kuitenkin herkkä kapistus ohjattavaksi, joten teetättäisi sillä sellaisia hyvällä fiiliksillä olevia rentoja vetoja 400-1000m matkoilla, mutta ei liikaa, luonto hoitaa loput (luontainen kehitys) sekä tietenkin moottorin, eli sydämen oikeanlaisen koon kehittämiseksi pitkiä rauhallisia lenkkejä, mikä kehittää sitten tätä tärkeää hiussuoniverkoston määrää, mikä taas ruokkii meidän jokaisen lihaksia parempana hapetuksena, sekä mäkiä harjoituksia, kerran viikossa, juuri nyt alkavaksi, juostava mäki olisi vaan 100m, mutta loppua kohti kiihtyvästi hyvällä ryhdillä, Kaikki nämä ydinharjoitteet tulisi tehdä jokseenkin palautuneessa tilassa.

 

 

19. Jos voittaisit Lotossa miljoonan, mitä tekisit?

 

-Ostaisin helvetin ison lukaalin jostain lämpimästä maasta, missä olisi priima paikat harjoitella ja olla, vuokraisin toisen mokoman kavereiden käyttöön talviajoiksi, sillä pitäisihän minunkin nähdä kalpeita suomalaisia silloin tällöin.

 

 

Suuret kiitokset Kimmo vastauksista. Toivotamme menestystä ja tv kovaa!

Kuin myös sinulle kysymyksistä Arde ja koko varpiksen sivuilla vieraileville ihmisille, elämä on laiffii!