Teemu Toivanen

Haastattelussa Teemu Toivanen

 

1. Morjesta Teemu! Kertoisitko aluksi, mitä teet työksesi ja millaisia asioita päivittäinen työsi sisältää?

Moi, työskentelen Kuopion IKEA -tavaratalossa graafisena suunnittelijana. Työssäni vastaan Kuopion tavaratalon kommunikaatioista, kuten asiakasopasteista, mainoksista ja erilaisista talossa nähtävistä grafiikoista. Vastuualueena on siis koko talo ja puolet Matkuksen parkkipaikoista, eli yhdelle kaverille melko paljon lääniä.

 

 2. Millainen on normaali päivärytmisi ”kiireisenä” päivänä? Entäs vapaapäivänä?

Arkena harjoittelen pääasiassa ennen töiden alkua, jotta voin viettää illan sitten perheeni parissa (johon muuten kuuluu vaimo, 1- ja 3-vuotiaat tytöt ja koira). Koska työpaikalla pitää olla klo 8, ja sitä ennen on koira ulkoilutettava ja siirryttävä Vuorelasta Matkukseen, herääminen tapahtuu useimmiten siinä 5.00-5.30. Aamulenkit juoksen aina työpaikalta käsin, koska näin on helpompi täsmätä lenkin pituus ja töihin ennättäminen. Arkena teen 1-2 päivänä toisen harjoituksen, jonka yleensä juoksen sitten heti töiden jälkeen Kuopiossa. Viikonloppuisin sitten 1-2 lenkkiä/päivä treenikaudesta ja perheen ohjelmasta riippuen.

 

3. Paljonko harjoittelit menneenä kautena viikkotasolla? Entä vuodessa?

Juoksukilometrejä tuli vuoden aikana 5000 km eli keskimäärin n. 100 km viikossa. Määrällisesti kovin viikko taisi olla reilut 150 km, eli aika vähänhän sitä treeniä nykyään tulee. Lisäksi ajelin vuoden aikana 1000 km pyörällä (työmatka-ajoa + oli siellä jokunen kevyt lenkkikin mukana).

 

4. Voisitko kertoa meille viime kaudelta tai alkaneelta harjoituskaudelta normaalin peruskuntokauden viikko-ohjelmasi?

Viikko 8 helmikuu

MA     ap 10 km kev aamulenkki
            ip 3x2km + 2x1 km Kuopio-hallissa + verrat

Ti        lepo

Ke       10 km tv-kevyt

To       aamulla ennen töitä 10 km TV-kova juoksumatolla 3.30 vauhti + verrat

Pe       töihin juoksemalla 21 km

La       ap 16 km tv juoksua
            ip 9 km reipas saunalenkki (4.03 min/km)

Su       18 km reipasta juoksua (4.06 min/km)

yht. 112 km

Hyvä talvinen perusviikko, viikonloppuna oli normaalin pitkän treenin sijaan kaksi reippaampaa lenkkiä (la reipas tuli aikataulusyistä, lenkille lähtö viivästyi niin paljon niin piti juosta lyhyt lenkki kovempaa, jotta sai edes jonkinlaisen lenkin tehtyä :)

 

5. Onko sinulla joitakin tavoitteita

a) ensi kesän suhteen?

Omien ennätyksien parantaminen olisi edelleen tavoitteena. Erityisesti kuninkuuslajien eli maratonin ja 10 000m ennätysten viilaaminen kiinnostaisi kovasti, mutta saa nähdä miten aikaa & energiaa talven aikana harjoitteluun riittää. Motivaation ylläpitämiseksi nimi on jo listassa Rotterdamin ja Berliinin maratoneilla, eli eiköhän niitä aikaisia herätyksiä ole ohjelmassa melko tiheään.

 

b) pitkällä tähtäimellä?

Tässä vaiheessa "uraa" ei enää pitkän tähtäimen suunnitelmia ole. Hyvänä tavoitteena voisi olla ensi kesäksi sellaiset ajat maratonilla ja kympillä että voi jättää kentät nuoremmille ja siirtyä itse lenkkeilijäksi.  Mutta se tilanne katsotaan sitten syksyllä.

 

6. Oletko saanut treenata viime vuodet terveenä? Onko ollut mitään vammoja?

Pahin vamma viime vuosilta tuli keväällä 2013, kun kaaduin pyörälenkillä ja lantion alueelle tuli useita pieniä murtumia. Kaatumisesta seurasi kuuden viikon juoksutauko, mutta pyörän päälle könysin uudestaan jo pari viikkoa kaatumisesta. Pyörän päälle nouseminen oli kirjaimellisesti könyämistä, sillä tuolloin minun piti käyttää vielä kyynärsauvoja liikkumiseen, mutta pyöräily onnistui satulassa istuen. Mutta onneksi tuostakin selvittiin.

Kyllähän niitä pienempiäkin vaivoja/kolotuksia aina silloin tällöin on, mutta onneksi mitään vakavampaa ei ole ollut.

 

7. Kuinka nuorena aloitit systemaattisen tai muuten ohjelmoidun harjoittelun?

-Varmaan siinä 13-14 vuoden ikäisenä.

 

8. Kilpailit vielä joitakin vuosia sitten triathlonissa. Oliko triathlon aiemmin päälajisi ja mikä sai sinut vaihtamaan lajia juoksuun?

-Triathlon oli lajini vuoteen 2010 saakka ja mitään lajinvaihtoahan en oikeastaan tehnyt. Minulle triathlon aika oli huippu-urheilun aikaa, jolloin tavoitteenani oli nousta triathlonissa kansainväliselle huipputasolle. Kun totesin ettei kykyni siihen riitä, lopetin triathlonin ja olin noin puoli vuotta harjoittelematta. 2011 rupesin ajelemaan fillarilla ja innostuin lenkillä käymisestä sen verran että ajoin kesän elitessä maantiepyöräilykisoja, nautiskellen paineettomista kilpailuista.

Suomen pyöräilykisat on kuitenkin nopeasti kierretty, etenkin kun lähes kaikki kisat ajetaan Turku-Pori-Helsinki-Tampere alueella, pyöräily ei pidemmän päälle tuntunut houkuttelevalta. Huomatessani että 2012 SM-maantiejuoksut juostaan Kuopiossa, ajattelin ottaa pieneksi tavoitteeksi juosta talven aikana sen verran, että voisin osallistua koti SM-kisoihin. Siitä se sitten lähti... Ja ratajuoksut tuli täksi vuodeksi tietysti ohjelmaan sen takia, kun Kalevan kisat järjestettiin Kuopiossa ja halusin toki kokeilla riittäisikö vauhtini Kalevan kisoihin pääsyyn.

Triathlonaikana tavoitteet ja panostukset olivat kovia ja nykyään juoksu on triahlonharjoiteluun verrattuna harrastustoimintaa, joka toimii hyvänä vastapainona työ- & perhe-elämälle.

 

9. Mitä pidät parhaimpana saavutuksenasi triathlonissa?

-Euroopan vanhimman triathlonkilpailun Hollannissa järjestettävän Almeren täydenmatkan kilpailun voitto ajalla 8.18 (Pauli Kiuru & allekirjoittanut kisan ainoat suomalaisvoittajat). Myös Lanzaroten Ironmanin 2. sija, Antwepenin 70.3 Ironmanin 3. sija (edellä Marino Vanhonecker ja Luc Van Lierde, molemmat pitäneet hallussaan Ironman-matkan maailman nopeinta aikaa) ja 15. sija triathlonin pitkänmatkan MM-kilpailuissa ovat ihan mainitsemisen arvoisia suorituksia.

 

10. Mikä on tulevaisuuden päämatkasi juoksussa?

Eiköhän pysytä näissä nykyisissä jatkossakin.

 

11. Olet kokenut paljon kestävyysurheilun parissa. Minkä neuvon antaisit tämän ajan nuorille, jotka hakevat menestystä kestävyyslajeista?

Kestävyysurheilijana pitää todella rakastaa harjoittelua ja oltava kärsivällinen, sillä kehittyminen vaatii aikaa. Kestävyysurheilijan tie on todella vaativa, mutta samalla se antaa sellaisia kokemuksia ja elämyksiä, jotka tekevät matkasta unohtumattoman.

 

12. Mitkä ovat vahvuutesi urheilijana?

Kestävyys ja nykyään myös kokemus :-)

 

13. Mikä on pisin lenkki, minkä olet tehnyt juosten? Entä pyörällä?

Tänä syksynä juoksin ennen Frankfurtin marathonia yhden 45 km lenkin, mikä on selvästi pisin treenilenkki (normaali pitkä lenkki maraton harjoittelun aikana n. 35 km). Pyörällä pisimmät lenkit olivat hieman reiluja 200 km lenkkejä. Mutta kilometrit on vain kilsoja, ratkaisevaa on se millä vauhdilla ne kilometrit taitetaan.

 

14. Mikä on sinulle mieluisin harjoitus? Entä ikävin?

Kun kulku on hyvä ja jalat kevyet, kaikki treenit on mieluisia. Väsyneenä ja tonnin painoisilla jaloilla juokseminen treenistä riippumatta on ikävää. Kesällä kovien treenien ja kisojen jälkeen suosinkin todella hidasvauhtista pyöräilyä. Jalat saa juoksuttoman päivän ja kevyt liikunta nopeuttaa palautumista.

 

15. Onko sinulla muita harrastuksia urheilun lisäksi?

Koiran kanssa liikkuminen on kai harrastukseksi luettavissa.

 

16. Mikä on mieleenpainuvin kisa, jossa olet käynyt?

Mieleenpainuvia kisoja on todella monia ja monista eri syistä. On onnistuneita kisoja kuten Almere, 2x Lanzaroten Ironman, tuoreempana vaikka Frankfurtin maraton. Sitten aquathlon Japanissa missä voitin kisan, ja maaliviivalla meni lämpöhalvauksen takia taju. Seuraavat muistikuvat ovat sairaalasta, missä kehoni oli peitetty jäällä ja kisa-asua saksittiin päältä.

Sitten katkerina epäonnistumisina mielessä kummittelee kaksi Havaijin Ironmania, joissa molemmissa epäonnistuin pahoin (1/2 vuoden treeni ja isot rahalliset panostukset sulivat laavakentälle) ovat kokemuksia, joita vieläkään ei tee mieli ajatella.

Eli vaikkei mitään hirmuista menestystä ikinä urheilussa tullutkaan, erinäisiä kokemuksia on kyllä matkan varrella tullut koettua!

 

17. Mikä on mieliruokasi? Entä mielijuoma?

Kaikki hyvä, monipuolinen ruoka maistuu. Kylmä vesi.

 

18. Mikä on suosikkiohjelmasi televisiossa? Mitä musiikkia kuuntelet?

Ei oikeastaan tule enää seurattua mitään tiettyä ohjelmaa. Musiikissa suomalainen rock/pop uppoaa.

 

19. Onko sinulla idoleita urheilun parissa?

Ei ole enää idoleja. Toki monia urheilijoita arvostan.

 

20. a) KuPS vai Kalpa? Perustele!

Jos näistä pitää valita, niin lajin perusteella KuPS, vaikka toiminnan laadussa taitaa Kalpa viedä voiton.

b) Therese Johaug vai Kaisa Mäkäräinen? Perustele!

Kaisa, tätä ei edes tarvitse perustella.

c) Tumma vai vaalee?

Ei väliä

 

21. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

Hankkisin lisäneliöitä perheelle.

 

22. Kuka tai ketkä ovat eniten vaikuttaneet sinun urheilijanuraasi?

Oma perhe, kaikki valmentajat sekä urheilukaverit.

 

Isot kiitokset haastattelusta ja tsemppiä harjoitteluun!