Sanna Markkanen

 

Haastattelusarjamme jatkuu. Nyt on vuorossa Leppävirran Virin ampumahiihtoon siirtynyt sympaattinen Sanna Markkanen. Ole hyvä Sanna!

 

 1. Moikka Sanna. Kuulut Suomen A-maajoukkueeseen ja kauden avauskisat takana. Mitkä ovat fiilikset?

 - Onhan se kiva päästä vihdoin kisaamaan työntäyteisen treenikauden jälkeen. Kohtuu luottavaisin mielin lähden kauteen, sillä olen saanut harjoitella hyvin ja ennen kaikkea terveenä. Toivotaan vaan, että kovan työn tulokset näkyvät myös talven kisasuorituksissa!

 

 2. Tavoitteesi

  a) tulevalla kaudella

 - Saada onnistunut (nolla)ammunta ja nappi hiihto yhdistettyä samaan kilpailuun. Eiköhän sillä synny myös paras mahdollinen lopputulos.

  b) pitkällä tähtäimellä

 - Säilyttää paikka A-maajoukkueessa ja päästä kiertämään kunnolla maailmancupia sekä arvokisoja. Muutaman vuoden sisällä vakiinnuttaa paikka maailman 30 parhaan ampumahiihtäjän joukkoon.

 

3. Kerro millainen on normaali päivärytmisi

 a) kotosalla

 - Herään normaalisti  klo 7-8 välillä. Siitä suoraan aamupalalle ja tunnin sisällä heräämisestä olen yleensä lenkillä. Sitten mahdollisesti koulun penkille istumaan ja noin klo 17 on vuorossa toinen treeni. Olen pyrkinyt hoitamaan koulu jutut sillä tavalla, että ennätän treenaamaan kaksi kertaa päivässä. Usein se tietää aika paljon itsenäistä opiskelua. Illalla pyrin yleensä rauhoittumaan ja istahtamaan hetkeksi alas. Menne nukkumaan klo 22 aikaan. Lepo päivinä ja yhden treenin päivinä pyrin näkemään kavereita ja muita läheisiä ihmisiä.

 b) leireillä

 - Leireillä päivä alkaa useimmiten aamulenkillä. Sitten aamupalalle ja aika nopeasti ekaan treeniin. Treenin jälkeen lounaalle ja päiväunille. Päikkäreiden jälkeen on yleensä tunnista kahteen aikaa puhaastella jotain ja sitten toiseen treeniin, päivälliselle ja rauhoittumaan. Leireillä päivät ovat yleensä aika täysiä, sillä ammumme aika paljon ja yleensä 1,5 tunnin treeniinkin saa kulumaan sen 3 tuntia kaikkine valmisteluineen.

 

 

4. Kuka on valmentajasi? Tekeekö hän sulle päiväkohtaiset ohjelmat? Miten yhteistyö sujuu?

 - Mika Venäläinen on minun fysiikka puolen valmentaja. Tapio Kajan ammunnan. Mika tekee päiväkohtaisen ohjelma ja olen pitänyt siitä tavasta paljon. Silloin ei tarvitse itse käyttää voimia pähkäilyyn, sillä minulla on tapana harrastaa sitä välillä vähän turhankin paljon. Tapsa taas tekee yleensä viikko hahmotelman, jossa on treenit, jotka viikon aikana pitäisi tehdä. Siten minun on helpompi yhdistää ne fysiikka treeneihin mukaan. Olen ollut tyytyväinen molempiin valmentajiin. Mitä enempi yhteistyötä ollaan tehty, sitä paremmin on sujunut. Vielä tähän mennessä olen saanut kummaltakin valmentajalta jokaiseen kysymykseen tyydyttävän vastauksen. Ja molemmat osaavat tiputtaa minut maanpinnalle aina tarvittaessa! ;)

 

5. Opiskeletko tällä hetkellä? Mikä sinusta tulee isona?

 - Opiskelen Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella biotieteitä. Se mitä minusta tulee isona, on kysymysmerkki, mutta toivottavasti nyt aluksi ainakin huippu-urheilija. J

 

 6. Paljonko harjoittelet kesällä ja mitä harjoittelusi sisältää?

 - Harjoittelen kesällä fysiikkaa n. 10-20 tuntia viikossa. Siihen ammunnat päälle. Kesällä treenaan monipuolisesti. Pyöräilen, juoksen, sauvakävelen, hiihdän rullilla, loikin, käyn puntilla ja mitä kaikkea muuta sitä pystyykään tekemään. Alku kesästä ammun enemmän kouluammuntaa ilman rasitusta. Loppu kesästä enemmän rasituksen alaista ammuntaa, yhdistettynä esim. rullahiihtoon tai juoksuun.

 

 7. Leireilet paljon Kaisa M:n ja Mari L:n kanssa. Mitä konkreettisia "neuvoja" olet heiltä saanut?

 - No paras tekniikka vinkki Kaisalta on ollut, että ”silloin kun reisiä hapottaa ihan koko ajan niin käytät jalkoja tarpeeksi hiihdossa” Heti parani tekniikka, mutta se ei selvinnyt, että miten sillä tavoin jaksaa maalin! J Mari ja Kaisa ovat olleet molemmat tosi kannustavia. Olen saanut ammuntaan muutamia ”henkisiä” vinkkejä siitä miten ajatus saadaan pidettyä penkalla kasassa varsinkin, kun siellä on muitakin samaan aikaan ja pitäisi yrittää olla nopea. Tytöt ovat ihan mahtavia!

 

 8. Mieleenpainuvin kisa tähän mennessä?

 - No kyllä se nyt tuli tänään. Vastailen haastatteluun täältä Östersundista kauden ensimmäisestä Ibu-cupista ja nyt on elämän ensimmäiset 0+0 ammuttu. Kahdeksas sija. Hiihtokin kulki ihan kohtuudella. Tästä on hyvä jatkaa kautta.

 Mieleen painuvia hetkiä ovat olleet myös Puijon koti SM:t viime keväältä. Sprintin sija 12. ja viestin hyvä hiihto suoritus ovat hyviä muistoja.

 

 9. Millainen on ikävä harjoitus? Entä mieluisa?

 - Ikävä harjoitus? Nopeasti ei tule mitään mieleen. Silloin kun on väsynyt ja treenit ei kulje, niin ei ole mukavaa. Mitään erityistä osa-aluetta en tiedä. Teho harjoittelusta tykkään eniten. Silloin pääsee luukuttamaan kunnolla, eikä tarvitse tuijottaa sykemittaria.

 

 10. Onko sulla erityistä ruokavaliota? Mikä on mieliruokasi? Entä juoma? Käytätkö lisäravinteita?

 - Ei ole mitään erityistä ruokavaliota. Ihan perus terveellisesti yritän syödä. Välillä saa myös herkutella! Yritän pitää huolta, että saan ruuasta tarpeeksi proteiineja. Mieliruoka.. Kaikki äidin tekemät kotiruuat ovat hyviä! J Ja maito on se mitä tykkään litkiä paljon. Kotona en juurikaan käytä lisäravinteita. Helteillä ja pitkissä lenkeissä tai tehoissa juon urheilujuomaa. Leireillä, kisoissa ja sellaisten reenien jälkeen, kun ei saa ruokaa heti juon joko palaria tai syön proteiinipatukoita. Myös kinkku-juustoleipä tai esim jugurtti ajaa saman asian.

 

 11. Kuka on suosikkiurheilijasi ampumahiihdossa, juoksussa ja palloiluissa?

 - Tähän en osaa vastata. Melkein kaikissa urheilijoissa on joitain ihailtavia piirteitä. En tiedä onko kukaan täydellinen, mutta aina voi oppia jotain uutta toisilta.

 

12. Mitä muuta harrastat urheilun lisäksi?

 - Vietän aikaa koirani Jipun kanssa. Olemme yrittäneet treenata vähän agilityä, mutta molemmilla taitaa olla vähän liikaan innokkuutta kuin älykkyyttä siihen hommaan. Luen matkoilla paljon ja silloin tällöin neuloskelen.

 

 13. Kups vai Kalpa? -Kalpa

     Tumma vai vaalee? -Vaalee

     Vuokatti vai Leppävirta? -LEPPÄVIRTA!

 

14. Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoudet?

 - Vahvuuksiani on sisukkuus ja suunnaton halu kehittyä paremmaksi. Olen myös valmis tekemään asioiden eteen paljon töitä.

- Heikkouksia löytyy vielä niin fysiikan kuin ammunnankin puolelta. Peruskestävyyttä ja aerobisuutta pitäisi edelleen saada vahvemmiksi. Sen myötä myös kisavauhti lähtee nousemaan. Ammuntaan yleistä varmuutta ja tasaisuutta. Ammuntanopeudessa ja ampumapaikkatoiminnassa on myös kehitettävää. Lisäksi niiden heikompien kisojen jälkeen ei olisi aina pakko jäädä märehtimään niin paljoa, vaan jatkaa vaan eteenpäin.

 

15. Suosikkiohjelmasi televisiossa?

 - NCIS rikostutkijat

 

 16. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

 - Varmaan ostaisin oman kaksion Kuopiosta ja auto saattaisi mennä vaihtoon. Ja eiköhän siitä vähän liikenisi myös läheisille ihmisille, jotka ovat auttaneet pyörittämään tätä rulettia.

 

 Kiitokset Sanna vastauksista. Tiimimme toivottaa sulle menestystä!