Sampo Lehtola

Haastatteluissamme on tällä kertaa vuorossa keihäänheittäjä Sampo Lehtola

1. Moi Sampo! Yleisurheilijoilla on menossa tiukka harjoittelu tulevaa kautta ajatellen, kuinka sinun harjoituskautesi on sujunut?

-Terve! Harjoittelukausi on mennyt pääpiirteittäin hyvin. Olen pysynyt terveenä flunssilta ja muilta pöpöiltä ja vammoiltakin olen välttynyt. Pohjat alkaa olemaan kunnossa ja viimeiset kuukaudet ennen kisakautta keskitytään irtiottoihin, jolloin todellinen kunto pitäisi saada esille heittoa ajatellen.

2. Olet tietojemme mukaan hakeutunut uudenlaiseen harjoitteluympäristöön täksi talveksi, kertoisitko tarkemmin, mistä on kyse?

-Kyllä vain. Suurin siviilielämän muutos on, että pidän välivuoden opiskeluista. Pystyn näin keskittymään oleelliseen täysillä, eli keihäänheittoon.  Toinen iso ja merkittävä juttu urheilujen kannalta on, että muutin Nastolaan Pajulahden urheiluopiston läheisyyteen ja palveluiden ääreen täksi kevääksi. Perustettiin kolmen muun keihäänheittäjälupauksen kanssa "kommuuni". Asutaan saman katon alla ja keskitytään harjoitteluun. Meidän touhuja pystyy seuraamaan mm. facebookissa, blogissa ja youtubessa.

3. Kesällä 2011 tulit suuren yleisön tietoisuuteen repäisemällä keihään peräti lukemiin 83.77, mutta viime kesä ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Mistä tämä pieni notkahdus johtui?

-Viime kesä oli kova pettymys. Ensimmäinen vuosi kun en kehittynyt ollenkaan. Suurin ja ainut syy, minkä keksin oli  mycoplasma. Sen tunnistaminen vei minun kohdalla liian kauan ja kerkesin reenata itseni tilttiin. Sitä myöten en päässyt edes edelliskauden kuntoon ja tulokset sitä myöten jäivät huonommaksi. Lumipalloefekti.

4. Antaisitko esimerkkiviikon harjoittelustasi tältä peruskuntokaudelta tai ”luettelon” asioista, joita normaali harjoitusviikkosi sisältää?

-Nyt viikolla 12 vietän kevennettyä viikkoa, joka ei käytännössä sisällä kuin huoltavia harjoituksia ja paljon hierontaa. Viikolla 13 alkaa uusi jakso, joka sisältää seuraavaa:

Ma: ap: Valmistava heittoon ip: Heitto

Ti: ap: Kuntopallo ip: Puntti jalat

Ke: ap: Lenkki 90min ip: Kuulaheitot/Nopeus/Loikat

To: Lepo

Pe: ap: Lenkki 60min ip: Puntti vetoliikkeet

La: ap: Nopeus/Kimmoisuus/Liikkuvuus ip:  Tekniikka/Lajivoima

Su: ap: Keskivartalopuntti ip: Puntti ylikroppa

Ma: Lepo.

5. Millainen on suosikkitreenisi? Entä ikävin?

-Suosikkitreenit oikeastaan kaikki. Tietysti heitto tuo eniten mielihyvää jos se kulkee kuin rasvattu. Se osaa olla myös ikävin jos ei keppi lennä ja tekniikka tahmoo. Pitkät hiihtolenkit näin keväisin on loistavia, suosittelen kaikille.

6. Olit nuorempana varsinainen lupaus monissa yleisurheilulajeissa sekä hiihdossa, olit muun muassa voittamassa poikien maakuntaviestiä aikoinaan. Millaisena näet noiden muiden lajien merkityksen keihäänheittäjän urallasi? Ovatko muut lajit edelleen mukana kuvioissa treenimielessä, esimerkiksi palauttavana harjoituksena?

-Ilman laaja lajipohjaa ja harrastuksia en kirjoittelisi vastauksia näihin kysymyksiin 83m miehenä, eli se on ollut kaikki kaikessa. Keihäänheiton pystyy lahjakas kaveri aloittamaan 15-18 vuotiaanakin, jopa myöhemmin. Keihäänheitto vaatii varsin kovat fyysiset ominaisuudet kauttaaltaan, joten yleinen fyysinen harjoittu on toki syytä aloittaa nuorempana. Hiihtoa en jätä koskaan pois harjoitusohjelmasta. Ei ole olemassa parempaa huoltavaa- ja peruskuntoharjoittelumuotoa kuin perinteisen tyylin hiihto.

7. Mikä sai sinut alun perin kiinnostumaan keihäänheitosta?

-Perinteet varmasti vaikuttaa tähän, että Suomi on menestynyt lajissa. Myös sen raaka luonne sopii minulle. Lajivalinta oli loppujen lopuksi luonnollinen. Keihäs vaan rupesi lentämään ja sen harjoittelu oli monipuolista ja innostavaa.

8. Suomen urheilu on ollut viime vuodet menossa koko ajan pieneen alamäkeen, oletko huolestunut nykyisestä trendistä?

-Totta kai sitä on miettinyt mitä on tapahtumassa ja tapahtunut, varsinkin yksilöurheilussa. Seuraan laajasti urheilua yli lajirajojen. Näkisin, että ei ole vaan tarpeeksi kovia jätkiä ja eukkoja viivalla. Voidaan hehkuttaa paljon mediassa yms . vaikka on fyysisesti vielä niin kaukana siitä, että pystyisivät oikeasti saavuttamaan jotain. Silloin epäonnistuminen on todennäköisempi kuin kultamitali. Siihen ei ole yhtä ainutta syytä. Monen tekijän summa.

9. Suomen keihäänheiton taso on kuitenkin pysynyt kansainvälisesti mitattuna korkealla, tuoko tuollainen kova kansallinen kilpailu tsemppiä omaan tekemiseesi?

-Kyllä se tuo. Näet koko ajan vierestä missä maailman kärki menee ja missä itse menet, vaikka ainakin teoriassa tiedetään mitä maailmanluokan kaaret vaativat. Leireillä on hyvä terve kilpailuhenki ja toisten haastaminen, oltiin sitten loikkapaikalla tai punttisalilla. Tämä kehittää.

10. Mitkä ovat vahvuutesi sekä heikkoutesi urheilijana?

-Vahvuutena näkisin luonteeni ja asenteeni keihäänheittoa kohtaan. Heikkoutena epäolennaisten asioiden tekeminen.

11. Tavoitteesi keihäänheittäjänä

a) vuonna 2013?

-Ennätys ja MM-Moskova

b) pitkällä tähtäimellä?

-Olympiakulta.

Sampon tekemisiä voi seurata myös Projekti 150:n kotisivuilta. Kiitos Sampo haastattelusta ja tsemppiä urallesi!