Päivi Roivainen

Haastattelijamme ovat olleet taas liikekannalla ja tavoittivat tällä kertaa hiihtäjä Päivi Roivaisen. Päivi on Lapinlahden Vedon kasvatti ja edustaa nykyään Siilinjärven Hiihtoseuraa. Ole hyvä Päivi!

 

1. Moikka Päivi! Kerro vähän lukijoillemme, missä olet töissä ja missä päin asustelet?

-Moi! Nykyään asun Iisalmen laitamilla, maalla, metsän keskellä, ihanassa omassa rauhassa. Työskentelen tällä hetkellä liikunnanohjaajana Iisalmen uimahallissa, eli opetan lapsia uimaan, pidän jumppia ja teen uinninvalvontaa.

 

2. Millainen on normaali päivärytmisi työpäivänä? Entä lomalla?

-Työni on kaksivuorotyötä, joten päivärytmi vaihtelee työvuoron mukaan. Aamuvuoropäivinä herään viimeistään 6.30, syön ja lähden töihin. Töiden jälkeen käyn yleensä kotona ennen kun lähden lenkille. Ilta meneekin sitten kotihommia tehden tai sohvalla loikoillessa. Iltavuoropäivinä taas herään yleensä 7 mennessä, puuhailen aamun kotona ja 9 maissa lähden treenaamaan, jotta ehdin vielä kotiin suihkuun ja syömään ennen töihin menoa klo 13. Tällöin töistä pääsee klo 21, joten iltaohjelmana riittää yleensä iltapala, ehkä hetki telkkarin ääressä ja pää tyynyyn!

Vapaapäivinäkään harvoin osaan nukkua 8 pidempään, joten yleensä tällöin on runsaasti aikaa touhuta kotona tai hoitaa asioita. Näinä päivinä teen joko kaksi treeniä tai yhden pitkän harjoituksen, riippuen vähän ajankohdasta.

 

3. Paljonko harjoittelet tunneissa viikkotasolla? Entä vuodessa?

-Liian vähän, voisin sanoa! Viikkotasolla vaihteluväli tällä kaudella on ollut 5-22 tuntia. Perus työviikolla harjoittelutunnit pyörivät 10 tunnin molemmin puolin ja vuodessa tunteja kertyy 500 tunnin pintaan.

 

4. Voitko kertoa esimerkiksi loka-marraskuun perusviikon treeniohjelmasi?

-Esimerkkiviikko marraskuulta(normaali työviikko), kun pääsee jo ainakin ensilumenladulle hiihtämään, voisi olla tällainen:

Ma lepo

Ti 1.0 lihaskunto (ohjaan viikoittain varsinaisen työn ohella lihaskuntojumpaa)

Ke 1½-2.0 HV sis. 4-5x5min sauvoitta luistelua

To 2.0 HP sis. 3x10min VK, nousevalla teholla/ 5min palautus

Pe 1.0 JK ala PK

La aamu 1½ HV sis. 5x3min reipasta kisavauhtia/ 2-3min palautus

iltapäivä1.0-1½ Sauvakävelyä

Su 3.0 HP tai 2.0HP+1.0JK palauttava

 

5. Kuka on sinun valmentajasi?

-Aiemmin isäni valmensi minua monta vuotta, mutta viimeiset 4 vuotta olen etupäässä mennyt ilman valmentajaa. Isän kanssa toki edelleen ajoittain puhutaan ja mietitään, etenkin tekniikka-asioissa hän on edelleen isossa roolissa.

 

6. Mitkä ovat urheilulliset tavoitteesi

   a) tulevana kautena?

-Ennen kaikkea haluaisin alkaneena talvena saada tehtyä mahdollisimman monta sellaista hiihtoa, jossa maalissa on tunne, että sain annettua ladulle kaiken mitä minusta tällä kunnolla on irti saatavissa. Silloin sijoituksella ei ole niin väliä. Toki toivon, että pystyisin SM-kisoissa parantamaan viimekauden parasta sijaani ja näin ollen nousisin 30 parhaan joukkoon.

   b) pitkällä tähtäimellä?

-Vaikka tällä hetkellä into ja motivaatio hiihtoa ja treenaamista kohtaan on kova, en ole asettanut itselleni juurikaan pitkän tähtäimen tavoitteita. Toivon vain, että voisin nauttia hiihtämisen tuomista haasteista ja elämyksestä mahdollisimman pitkään sekä pystyisin kehittämään ainakin jotain ominaisuuksia joka vuosi.

 

7. Missä ominaisuuksissa on mielestäsi eniten kehittämistä, jotta nuo edellä mainitsemasi tavoitteet toteutuvat?

-Suurimpia haasteita minulle aiheuttavat aina jyrkkäpiirteiset maastot, joissa tarvitaan rytminvaihtokykyä, etenkin vapaalla ”kuokka” on aina tuottanut minulla ongelmia. Tosin olen onnistunut sitä jonkin verran kehittämään parin viime vuoden aikana. Toinen suurimmista kehittämisen kohteista ovat voimaominaisuudet.

 

8. Mikä on pisin lenkki, minkä olet tehnyt hiihtäen? Entä juosten? Oletko kenties laskenut yhden viikon ”treeniennätystä” tunneissa tai harjoituskerroissa?

-Jalkaisin pisin lenkkini on varmaan 25km luokkaa, kokonaan juosten puolimaraton. Hiihtämällä se taitaa olla noin 65km.  Treeniennätyksiä ei ole tullut mietittyä. Tosin viime vuonna kahden päivän aikana tuli 17 tuntia, kai jonkinlainen ennätys sekin.

 

9. Oletko saanut treenata viime vuodet terveenä?

-Pääasiassa olen ollut terveenä, pieniä flunssia toki välillä ollut. Vuosi sitten syksyllä kantapään limapussi tulehtui ja jalka meinasi oikutella, mutta sekin meni onneksi ohi parissa viikossa.

 

10. Olet vuosien mittaan ehtinyt kiertää monet hiihtokisat, mikä niistä on mieleenpainuvin?

-Yksi mieleenpainuvimmista on ehdottomasti nuorten SM-kisoista Kristiinankaupungista, jossa hiihdin hyvin, mutta lopussa hieman hyydyin ja lopulta olin neljäs häviten puoli sekuntia mitalista. Siinä taisi mennä saumani saavuttaa henkilökohtainen SM-mitali!

 

11. Millainen harjoitus on sinulle mieluisin? Entä ikävin?

-Mahtavassa talvisäässä tehtävä pitkä perinteisien hiihtolenkki hyvin toimivilla suksilla on yhtä nautintoa. Yhtä tiettyä harjoitusta on hankala nimetä ikävimmäksi, riippuu vähän päivästä. Ehkä syyspimeällä sauvarinteen tekeminen kuluu vähiten mieluisiin harjoituksiin.

 

12. Usein on puhetta siitä, että hiihtäjien pitäisi juosta kesäisin paljon, jotta suksi liikkuu talvella. Kuinka suuressa osassa juoksu on sinun harjoittelussasi kesäisin ja talvisin ja millaiseksi näet sen merkityksen?

-Juoksu on kesällä minulle ennen kaikkea keino tehdä kovempia harjoituksia. Juoksu ei kuulu lempiharjoitusmuotoihin, mutta teen kuitenkin viikoittain juoksulenkkejä. Viime vuosina juoksukilpailuihin osallistuminen on jäänyt vähemmälle. Joitakin hölkkiä tulee käytyä. Talvella juoksua tulee huomattavasti vähemmän, etupäässä satunnaisilla aamu- ja iltalenkeillä sekä silloin tällöin palauttavina hölkkälenkkeinä. Menneenä kesänä aloitin suunnistuksen ja iltarasteilla käynnin. Metsässä juoksun koin todella hyväksi harjoitusmuodoksi. Se on tehokasta, mutta samalla pehmeällä alustalla juokseminen on miellyttävämpää, kun olen kuitenkin aika isokokoinen.

 

13. Keillä henkilöillä koet olleen suurin vaikutus sinun urheilijanuraasi? Kuinka ylipäätään päätit ryhtyä hiihtäjäksi?

-Perheelläni on varmasi ollut kaikkein suurin vaikutus, isäni hiihti aikoinaan kilpaa ja hiihto on lapsesta asti ollut meidän perheen yhteinen harrastus. Ensimmäisissä kisoissa aloin käydä vasta kun menen kouluun ja kun huomasi pärjäävänsä koulujen kisoissa, innostus alkoi kasvaa ja aloimme isoveljeni kanssa kiertää myös piirin kisoja. Siitä se sitten lähti. 

 

14. Mitä muita harrastuksia sinulla on urheilun lisäksi?

-Ajoittain lukeminen ja käsityöt, etenkin syksyllä iskee neulomisbuumi ja sitten on hartiat kestojumissa. Leipominen on myös minulle mieleen, kun vain olisi aina joku, joka söisi leipomukset pois, ettei itse ahnehdi kaikkea!

 

15. Mikä on mieliruokasi? Entä mielijuoma?

-Olen aikalailla kaikkiruokainen ja perinteinen kotiruoka on minulle mieleen. Näin joulun alla odotan jo äidin porkkana- ja lanttulaatikkoa! Mielijuoma on vesi, kun en juuri muuta kuin vettä ja maitoa arkena juo, silloin tällöin jaffa maistuu hyvälle :)

 

16. Onko sinulla suosikkiohjelmaa televisiossa? Mitä musiikkia kuuntelet?

-Tänä syksynä on ollut mahtava kotimainen sarja Mun ainoot 30 minsaa, todella minun makuuni. Musiikissa olen aika kaikkiruokainen, mutta viime aikoina kotimainen musiikki on soinut paljon, kuten Jenni Vartiainen ja Haloo Helsinki.

 

17. Onko sinulla idoleita urheilussa? Ketä?

-Nuorempana Virpi Kuitunen oli suosikkini ja minulla oli hänen julisteensa treenivaatekaappini ovessa tuomassa motivaatiota, mutta tällä hetkellä en osaa nimetä ketään erityistä.

 

18.

a) KuPS vai Kalpa? Perustele!

-Aika paha, kun seuraan niin vähän kotimaan palloilua, en kumpaakaan ole koskaan paikanpäälläkään käynyt katsomassa. Mutta sanotaan Kalpa, sen pelin jaksaisin varmaan seurata alusta loppuun.

b) Dario Cologna vai Petter Northug? Perustele!

-Dario, vaikuttaa sympaattiselta, jalat maassa olevalta tyypiltä ja onhan se myös paljon söpömpi!

c) Tumma vai vaalee?

-Tummasta haaveilin ja vaalean sain, mutta hyvä näin!

d) ”Pertsa” vai vapaa tyyli?

-Pertsa on aina ollut enemmän se minun juttu.

 

19. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

-Rakennuttaisin uuden talon järven rannalle, kävisin Keski-Euroopassa hiihtämässä, alkaisin tarjota edullisia liikuntaneuvontapalveluja elämäntapamuutoksesta haaveilevilla ja jossain vaiheessa jäisin kotiäidiksi ainakin muutamaksi vuodeksi.

 

Kiitos Päivi tästä haastattelusta, tiimimme toivottaa sinulle liukkaita suksia ja menestystä kisoissa!