Olli Pulkkanen

 

Team Varpikkaiden haastattelusarja jatkuu. Nyt kyselemme kuulumisia P-Savon kärkimailerilta Olli Pulkkaselta.
 
 
1. Terve Olli. Miten syksyn ja alkutalven treenikausi on mennyt?
 
Hei, ja kiitokset kärkimaileritittelistä. Toivotaan että se ei irtoa tulevana vuonna yhtä helposti, vaan omienkin ennätysten on parannuttava.
 
Treenit ovat sujuneet melko rutiinilla. Pientä nilkkavammaa ja muutaman päivän kuumetautia lukuun ottamatta syksy on mennyt mukavasti, joskin hieman olen joutunut em. syistä harjoitteluani muokkaamaan. Pikkuisen olen viimevuoden vauhteja jäljessä edelleen.
 
Päivätyö ei varsinaisesti ole haitannut harjoittelua, mutta palautumista se haittaa joissain määrin.
 
 
2. Tavoitteesi
 
   a. tulevana kesänä:
 
Juosta hyviä kisoja ja parantaa omaa tasoa skaalalla 800-3000m. Viesteissä haetaan mitalia ja Kalevan kisoissa pistesija on realismia kaiken onnistuessa hyvin.
 
   b. pitkällä tähtäimellä:
Viedä suomalaisen kestävyysjuoksun tasoa ja laajuutta eteenpäin. Niin pitkään itse juoksemalla kun se onnistuu ja myöhemmin valmentamiseen ja taustatyöhön keskittyen.
 
3. Sinulla oli nuorempana päälajina hiihto? Mitkä olivat parhaat saavutuksesi ja mitä luulet, oliko hiihtotaustasta hyötyä vai haittaa juoksu-uralle.
 
Hiihdossa olin kohtuullinen piiritason kaveri. Nuorten SM-kisoissa parhaaksi sijoitukseksi jäi 10. sija, jonka saalistin sprintissä. Vapaan matkoilla sijoituin 15-35 väliin ja perinteisellä hieman heikommin. Ei meikäläisen naruilla oikein tasuria työnnetty vaikka siihen aikaan olinkin vähän lihaksikkaammassa kunnossa.
 
Hyötyä hiihtourasta oli varmasti kestävyysominaisuuksien kannalta, mutta päälajin vaihdon olisin voinut tehdä muutama vuosi aiemmin. Perusnopeus kärsi jonkun verran noista vuosista. Harjoittelemaan kuitenkin opin jo hiihtovuosina ja varsinkin leireillä tehtiin välillä tosi kovaakin treeniä.
 
4. Millainen on perusharkkaviikkosi esimerkiksi joulukuussa? Eli mitä harjoituksia päivittäin.
 
Päivärytmi hieman vaihtelee, mutta joulukuussa edetään suurin piirtein näin:
 
Ma:                 Alimatkan vauhti: Nopeus/nopeusvoima/juoksutekniikka (6-8km verryttelyt)
 
Ti:                  Matkavauhti: määräintervallein yht. n. 3-4km vetoja (esim. 2x8x200m/hölkkä/4min + verryttelyt alle ja     päälle)
 
Ke:                 Kiihtyvä 15 km (PK-VK1)
 
To:                 Voimatreeni verryttelyineen (Max/nopeusvoima)
 
Pe:                 VL 10km (VK ala-aluetta n. 15-20min, loput PK)
 
La:                 Ylimatkavauhti: Pitkät vedot/TV-kova (esim. 4x2000m anaerob kynnys/vähän yli)
 
Su:                 Pitkä kevyt 18-22km
 
Aamulenkkejä 6-8km tähän lisäksi 4-5 kpl, jotka juoksen tuntuman mukaan joko tosi hiljaa tai ”kulkupäivinä” n .4.10-4.25/km Yhteensä 100-110km/vko.
 
 
5. Olet juossut 1500m ja 800m hienosti aikoihin 3.56 ja 1.54. Oletko miettinyt, mitä ominaisuuksia sinun pitäisi parantaa, että esim 1500m:llä 3.50 raja rikkoontuisi?
 
3.50 vaatii eteenpäin menemistä jokaisella osa-alueella. Selkeää vahvuutta minulla ei ole, ehkä matkavauhtisen juoksun rentous on ainoa sellainen. Ongelmia on nimenomaan siinä, että treenatessani kovin kestävyyspainotteisesti nopeuspuoli tahtoo heikentyä reilusti. Yritän nyt tehdä töitä pääosin kestävyyden kanssa aina huhtikuun puoliväliin saakka ja siitä eteenpäin keskittyä siihen että pääsen riittävän helposti lujaa.
 
6. Kerro millainen on normaali päivärytmisi?
 
Pahimmillaan/parhaimmillaan tällainen:
 
 6.15 herätys
7.00 aamulenkki
8.00-16.00 töissä
17.00- 18.30 Treenien vetäminen urheilijoille
18.30-20.30 Oma treeni
20.50 Illallista ja urheiluruutua
22.00 Nukkumaan
 
Joskus olenkin todennut että päivä on helppo silloin kun ei tarvitse kuin käydä töissä ja tehdä kaksi harjoitusta. Kyllä tässä valitettavasti vähän tasoitusta ammattilaisille annetaan.
 
 
7. Mieleenpainuvin kisa tähän mennessä?
 
Taitaa olla Roomassa 2007 juoksemani kisa, jossa oli mukava tunnelma. Juoksin kakkoserässä 1500m piirun alle 4min. Jalkapöytä oli aivan rikki ja vedin metrin verran urheiluteippiä siihen vielä 5min ennen starttia. Avausvetoja ei voinut vetää yhtään, mutta kisan aikana en huomannut koko kipua lainkaan. Kisan jälkeen mentiin sitten pizzalle yhdellä jalalla…
 
 
8. Millainen on ikävä harjoitus? Entä mieluisa?
 
Ikäviä treenejä ei oikeastaan ole, kaikki menee kun kulkee, mutta huonolla kululla kaikki tökkii.
 
Mieluisia ovat varsinkin määräintervallit rennolla vauhdilla ja pitkät ala-VK treenit kun juoksu kulkee hyvin.
 
 
9. Onko sulla erityistä ruokavaliota? Mikä on mieliruokasi? Entä juoma? Käytätkö lisäravinteita?
 
Ei varsinaisesti erityisruokavaliota. Kaksi lämmintä ruokaa ja pari välipalaa syön ihan normaalia ruokaa. Pyrin kuitenkin syömään terveellisesti.
 
Mieliruoka on jotain italialaista ja juomana rasvaton maito. Punaviinikin maistuu hyvän ruoan kanssa kun sen aika on.
 
Lisäravinteita minulla ei ole arkikäytössä vitamiinilisiä lukuun ottamatta. Silloin tällöin juon palautusjuomaa kun ruokailemaan pääsy treenin jälkeen meinaa venyä liian pitkäksi.
 
10. Kuka on suosikkiurheilijasi hiihdossa, juoksussa ja palloiluissa?
 
Hiihdossa aikanaan Isometsän Jari. Rehellinen lapinmies oli kyllä kova.
Juoksussa Sebastian Coe ja nykyhuipuista Bernard Lagat ja Mehdi Baala.  Palloillijoista ei varsinaista suosikkia ole, tykkään kyllä katsoa futista televisiosta.
 
 
11. Mitä muuta harrastat urheilun lisäksi?
Oikein ei ehdi muuta kyllä tekemään. Valmentamista lähinnä. Luen aika paljon, sekä tietoa että romaaneja.
 
 
12. Kups vai Kalpa?  KuPs
     Tumma vai vaalee?  Yleensä tumma
     Johaug vai Björgen? Johaug
 
13. Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoudet?
 Vahvuutena varmaan kova pää että jaksaa yrittää vuodesta toiseen. Yleensä myös onnistun tärkeissä kisoissa. Nautin kovista paikoista. Kisapäivä on juhlapäivä.
 
 Heikkouksia löytyy iso lista: Nopeus, hapenottokyky, ruumiinrakenne… Kova pää varmaan tässäkin yksi. Pystyy hakkaamaan päätä seinään eikä silti opi.
 
14. Suosikkiohjelmasi televisiossa?
 
Ampumahiihdon MC lähetykset. Aikoinaan olivat Maurin selostamat GP-kisat nelosella.
 
15. Miten näet P-Savon kestävyysjuoksun tilan olevan tällä hetkellä?
 
Tilastot kertovat kaiken. Hyvää liikehdintää kuitenkin ympäri maakuntaa on havaittavissa. Kuntojuoksu elää ja voi hyvin, mutta monet lapset eivät enää uskalla lähteä treenaamaan ja kisaamaan kestävyysjuoksuja. Harmillista.
 
16. Mitä pitäisi tehdä, että taso nousisi nykyisestä?
 
Nuorien kanssa meidän pitää tehdä töitä, siitä se lähtee. Seuroissa pitää olla monipuolisia harjoituksia yleisurheilun kaikissa lajeissa. Liika eriytyminen ”kestoporukkaan” ei enää toimi. Kyllä sieltä lahjakkaat ajan myötä siirtyvät myös kestävyysjuoksuun kun toimintaa järjestetään ja treenejä myös kestävyysjuoksussa pidetään. Ja kun seuroissa on muutamia menestyjiä, esimerkki auttaa nuoria lajivalinnassa.
 
17. Jos sinulle tulisi valmennukseen 15-ikäinen tyttö, joka juoksee kympin 40 minuuttiin. Mitkä olisi sinun mielestä ne avainharjoitteet tai asiat, joita rupeaisit häenellä teettämään.?                  
 
Riippuu täysin tytön ominaisuuksista, mutta lajianalyysin suunnassa harjoiteltaisiin alkuun. Harjoittelussa tulisi pitää huolta, että minkään osa-alueen heikkous ei nosta tietä pystyyn jossain vaiheessa. Sitten kolmen-neljän vuoden jälkeen treeniä urheilija-analyysin suunnassa, eli vahvuuksilla tulokset esiin. Kestotyypillä kestävyystreenein ja nopeustyypillä vauhdikkaammilla harjoituksilla.   
 
Nopea juoksu, juoksutekniikka ja urheilijan kroppa pitäisi laittaa kuntoon ensin. Vältytään sitten turhilta vammoilta kun treenaaminen kovenee. Muutoin normaalia kestävyysjuoksijan treeniä.
 
Avainharjoitteita varmasti olisivat viikoittaiset pitkä aerobinen, yksi vauhtikestävyysalueen harjoitus sekä treeni jossa juostaan kisavauhtia kovempaa.
 
18. Jos voittaisit Lotossa miljoonan, mitä tekisit?
 
Maksaisin asuntolainan pois ja ottaisin vähän lomaa. Sijoittaisin aika ison osan ja tukisin varmasti myös kotiseuraa/urheilijoita jotenkin. Ehkä perustamalla säätiön josta tukea voitaisiin harkinnan mukaan jaella.
 
Vielä isommalla summalla harkitsisin harjoituskeskuksen hankkimista jostain lämpimästä hyvien treenimahdollisuuksien ääreltä.
 
Iso kiitos Olli vastauksista. Tiimi toivottaa sulle menestystä!