Matti Röppänen

Vuoden 2013 Varpikkaiden viimeisin haastateltava on Kuopion Reippaan Matti ”Röpi” Röppänen. Matin ennätykset ovat toistaiseksi 400m:llä 49.12 ja 800m:llä 1.55.61. Ole hyvä Röpi!

 

1. Morjesta Röpi! Kerro aluksi, mitä teet työksesi ja millaisia asioita päivittäinen työsi sisältää.

-Olen nyt hoitovapaalla ainakin 30.4.2014 saakka, joten päivittäiset rutiinit liikkuvat pitkälle syömisen, leikkimisen ja levon merkeissä. Tämän sopii minulle tällä hetkellä oikein mainiosti, sillä aikaa juoksemiseen jää vähintäänkin riittävästi.

Varsinaiselta ammatiltani olen poliisi ja työskentelen Kuopiossa rikostutkinnassa. Tutkin pääsääntöisesti nuorten tekemiä rikoksia ja työhöni kuuluu sidosryhmäyhteistyötä muiden viranomaisten ja nuorten parissa toimivien tahojen kanssa. Toimin myös poliisilaitoksella kouluttajatehtävissä. Työ on pääsääntöisesti päivätyötä virka-aikaan.

 

2. Oletko koskaan päässyt/joutunut työssäsi nappaamaan ”rosvoja” jalkaisin? Veikkaanpa, ettei kovin moni ole karkuun päässyt!

-Muutaman kerran olen saanut juosta rosvon kiinni. Joitakin vuosia sitten kävi tosin niin, että olimme torilla partiossa ja joku rosvo pakeni kauppahalliin. Poliisivankilamme vartija kuuli radiosta, että olin partiossa ja tokaisi, että nyt ei rosvot karkuun pääse. Emme kuitenkaan tavanneet tätä kaveria enää ja hän jäi tavoittamatta. Tästä saan vieläkin kuulla silloin tällöin.

 

3. Millainen on normaali päivärytmisi työpäivänä? Entä lomalla?

-Tällä hetkellä pojan kanssa kotona ollessa:

08.00 herätys + aamupala

10.00 lenkki

12.00 lounas

13.00 hengailua, pikku puuhastelua, leikkiä, välipalaa

17.00 lenkki

19.00 ruokaa, perhe-elämää, vapaata hengailua, iltapalaa ym.

22.30 nukkumaan

Työpäivänä:

06.30 herätys + aamupala

07.00 lenkki kotoa töihin

08.00-16.00 töissä (ruuat ja välipalat)

16.00 lenkki töistä kotiin

17.00 ruokaa, perhe-elämää, vapaata hengailua, iltapalaa ym.

22.30 nukkumaan

 

4. Kuka on sinun valmentajasi? Paljonko harjoittelet esimerkiksi viikkotasolla? Entä vuodessa?

-Valmennan tällä hetkellä itse itseäni. En koe kuitenkaan olevani kovin hyvä valmentaja, joten olen kysellyt neuvoa viisaammilta ja pyytänyt kommentoimaan harjoitteluani.

Viikkotasolla teen harjoituksia noin kymmenen ja määrällisesti olen juossut nyt syksyllä keskimäärin hieman päälle 130 km viikkoja.

Muutamia vuosia sitten kun päälaji oli viimeksi kestävyysjuoksu niin määrää tuli parhaillaan 4000 km vuoteen. Tälle harjoituskaudelle on budjetoitu selkeästi enemmän noin 6500 km. Olen jättänyt paljon muuta harjoittelua pois mitä olen aiemmin tehnyt ja keskittynyt juoksemiseen.

 

5. Voisitko kertoa meille esimerkiksi marraskuun perusviikon harjoitusohjelmasi?

-Harjoittelin syksyn kymmenen päivän harjoitusrytmillä. Tuossa yksi kierto marraskuulta

Ma 18.11

ap: Kevyt 12

ip: Ratatuntuma 7x300 3' hölkkä ka. 47,5 Vänärillä verryttelyt 5+5

 

Ti 19.11

ap: Kevyt 7

ip: Kevyt 14

 

Ke 20.11

ap: Kevyt 14

 

To 21.11

ap: Kevyt 10

ip: Reipas 10 avg. 3.58/km Puijonsarvea verryttelyt 2+2

 

Pe 22.11

ap: Kevyt 12 sis. 8x100

 

La 23.11

ap: Kevyt 14

 

Su 24.11

ap: Kova 8 avg. 3.34/km Kallantiellä verryttelyt 5+5

 

Ma 25.11

ap: Kevyt 14

ip: Kevyt 14

 

Ti 26.11

ip: Kevyt 16

 

Ke 27.11

ap: Kevyt 14

 

6. Mitkä ovat sinun tavoitteesi

a) ensi kesän koti-Kalevan kisojen suhteen?

-Kesällä on tavoitteena juosta Kalevan kisoissa 800 metriä ja menestyä kilpailussa.

b) pitkällä tähtäimellä?

-Vuosi kerrallaan mennään tavoitteellisen harjoittelun ja kilpailun suhteen. Juoksemista ja urheilua jatkan varmasti läpi elämän.

 

7. Leireiletkö talvella etelässä? Missä ja miten pitkään?

-En leireile tänä vuonna missään. Aiempina vuosina olen leireillyt useasti Fuengirolassa. Myös Varpikkaiden luottopaikka Maspalomas käytiin viime talvena tarkastamassa perheen kanssa. Leireily on kyllä virkistävää, mutta nyt siihen ei ole mahdollisuutta.

 

8. Oletko saanut treenata viime vuodet terveenä? Onko ollut mitään vammoja?

-Viime vuosien harmittavin takaisku on ollut kesän 2011 ylikunto. Vuoden 2010 kehityksen jälkeen panostus oli kovaa kaikessa suhteessa ja vauhdit eivät pysyneet keväällä aisoissa. Kausi alkoi ihan hyvin, mutta heti alkukesän jälkeen juoksu ei liikkunut mihinkään. Tämä harmittaa.

Lisäksi on useita vammoja vuosien varrelta, jotka ovat kuitenkin lopulta väistyneet.

 

9. Mitä pidät päämatkanasi jatkossa? Mikä olisi tärkein kehitettävä juttu, että kasi menisi alle 1.55? Kasihan on siitä mielenkiintoinen matka, että sitä voi lähestyä joko nopeuden tai kestävyyden kautta, mutta molempia joka tapauksessa vaaditaan.

-Päämatka on siis kesällä kasi. Tarkastelen mieluummin miten pääsisin 1.50:n tuntumaan kuin ainoastaan alle 1.55:n . Kasin kulkeminen omalla kohdallani on kiinni enemmän kestävyysominaisuuksista. Nopeusominaisuudet riittävät ihan hyviin tuloksiin. Nuo 1.50 pintoihin juoksevat kaverit painelevat kuitenkin 1500 metriä sen 10 sekuntia kovemmin, joten kehityskohteet löytynevät sieltä.

 

10. Mitkä ovat vahvuutesi urheilijana?

-Harjoittelussa olen melko säntillinen ja yritän tehdä suunnitellut asiat viimeisen päälle hyvin. Onnistun myös kilpailuissa monesti kuntoni mukaisesti. Huonoja päiviä tulee harvoin.

 

11. Mikä on pisin lenkki, minkä olet tehnyt juosten? Entä hiihtäen?

-Juosten 30 km ja hiihtäen 55 km.

 

12. Mieluisin harjoitus? Entä ikävin?

-Kevyet lenkit hyvällä kululla ovat hyvin antoisia. Silloin ajatus on kirkas ja saa suunnitella ja haaveilla tulevaa.

 

13. Mitä muuta harrastat urheilun lisäksi?

-En harrasta juoksemisen lisäksi juurikaan muuta. Tykkään viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa ihan vaan rauhassa.

 

14. Mieleenpainuvin kisa, jossa olet käynyt?

-Henkilökohtaisesti Kalevan kisat 2010 Kajaanissa. Sileän ratakierroksen loppukilpailussa kuudes omalla ennätyksellä ja vielä aitojen loppukilpailussa seitsemäs. Neljä juoksua neljään päivään. Ne olivat hienot kisat minulle.

Porin SM-viestit 2012 on toinen, joka nousee ylitse muiden. Ensimmäinen SM-mitali nuorten sarjat mukaan lukien 4x400 metrin viestissä Reippaan hienolla porukalla lämmitti mieltä kovasti.

 

15. Mikä on mieliruokasi? Entä mielijuoma?

-Arkiruuista pastaruuat ja kivennäisvesi. Herkuista pizza ja olut.

 

16. Mikä on suosikkiohjelmasi televisiossa? Mitä musiikkia kuuntelet?

-Katson televisiosta uutisia, ajankohtaisohjelmia ja elokuvia. Musiikkia kuuntelen aika vähän.

 

17. Kuka on idolisi hiihdossa? Entä juoksussa? Palloilussa?

-Pikkupoikana idoleita yleisurheilussa olivat Sami Länsivuori ja Merlene Ottey. Nyttemmin ihastelen lähinnä paikallisia urheilijoita, jotka ovat onnistuneet kehittymään tasollaan ja ovat innostuneita tekemisestään. Kirsi Mykkänen oli muutamia vuosia sitten esimerkkitapaus urheilijasta, joka panosti hommaan täysillä ja menestyi erinomaisesti. Tällä hetkellä Reippaan nuorten mailereiden homma antaa itsellekin motivaatiota. Maria Räsäsen tulokset ja sitoutuminen urheiluun on huippuluokkaa. Jenni Kiviojan asenne on myös mahtava. Tässä muutamia idoleita.

 

18.

a) Kups vai Kalpa? Perustele!

-Maailman harrastetuin laji. Kups.

b) Therese Johaug vai Kaisa Mäkäräinen? Perustele!

-Menee vähän samaan kategoriaan molemmat ja ovat kumpainenkin loistavia urheilijoita. Kaisaa olen seurannut enemmän, joten Kaisa.

c) Tumma vai vaalee?

-Vaalee

 

19. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

-Panostaisin juoksuun täysillä, niin pitkään kuin motivaatiota riittäisi. Sen jälkeen puuhastelisin asioita joista tulen hyvälle mielelle.

 

20. Kuka tai ketkä ovat eniten vaikuttaneet sinun urheilijanuraasi?

-Oma isä on vienyt minut aikanaan syksyllä vuonna 1991 Kuopion NMKY:n harjoituksiin ja ollut koko urani ajan hyvin kiinnostunut juoksuistani. Isä on myös ollut viime vuosina paljon harjoituksissa ja kilpailuissa mukana. Eli isä.

 

21. Teetkö uudenvuodenlupauksia? Millaisia? 

-En.

 

22. Vielä lopuksi sama kysymys, mikä esitettiin aiemmin myös Konanille: kuka voittaa ensi kesänä P-Savon piirinmestaruuden miesten 800 metrillä?

-Pm-kisoja ei enää juosta, joten Konando saa piirinmestarin tittelin itselleen :)

 

Kiitokset Röpi tästä haastattelusta, toivotamme sinulle menestyksekästä vuotta 2014!