Kalle Husso

Haastattelussa Kalle Husso

Ja nyt joutui Varpikkaiden haastatteluun Karttulan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa asuva Kalle Husso! Ole hyvä Kalle!

 

1. Moro Kalle! Aluksi voisit kertoa, miten ajauduit aikoinaan Savonlinnaan Karttulan nuoruusajan ja lukion jälkeen.

-Lähdin opiskelemaan Liikunnanohjauksen peruskurssille Tanhuvaaran Urheiluopistolle ja sille tielle jäin. Armeijan jälkeen opiskelin vielä Tanhuvaarassa Liikuntaneuvojaksi (Liikunnanohjauksen perustutkinto), Pajulahdessa Liikunnanohjaajaksi ja sitten sain töitä Tanhuvaaran Urheiluopistolta.

2. Mitä teet nykyisin työksesi? Taidat olla monessa mukana?

-Toimin aluejärjestö Etelä-Savon Liikunnalla seurakehittäjänä eli autan Etelä-Savolaisia urheiluseuroja työssään. Osittain toimenkuvaani kuuluu myös Etelä-Savon Urheiluakatemia (osittainen koordinointi, valmentajien koulutus/sparraaminen) ja Saimaa Sport Pro –teamin vetäminen (nuorten lahjakkaiden Etelä-Savolaisten urheilijoiden tiimin johtaminen). Harrastuksena toimin muutamassa urheiluseurassa hallituksessa, Etelä-Savon yleisurheilu ry:n puheenjohtajana ja SUL:n seurapalveluvaliokunnan puheenjohtajana.

3. Mitkä ovat mielestäsi urheiluseurojen tulevaisuuden haasteet? Pitäisikö seurojen toimijoille sekä vetäjille maksaa palkkaa ja onko palkanmaksu heille kenties yksi ratkaisu noihin tulevaisuuden haasteisiin?

-Haasteena on mielestäni toimijoiden vähyys ja seurojen suunnitelmallisuuden/organisoinnin puute! Nykyään seuroissa tehtäviä hoitaa vain muutama ihminen ja kun he palavat loppuun niin uusia toimijoita ei löydy. Tehtävien jakaminen ja toiminnan suunnittelu järkevällä tavalla äärettömän tärkeää.

Seurojen toimijoille ja vetäjille pitää mielestäni maksaa palkkaa koska se on nykyaikana kovaa työtä ja muistakin töistä maksetaan! Mistä rahat? Mielestäni laadukkaasta seuratoiminnasta osallistuja maksaa mielellään eli jos puitteet ovat kunnossa/kunnolla mietitty/laadukasta ohjausta niin harrastajilta voi periä hieman isompaa maksua. Mieluummin näin kuin niin, että ollaan talkoissa joka viikko ja toimijat eivät jaksa pyörittää seuran perustoimintaa!! Urheiluseuran perustarkoitus on järjestää liikunta/urheiluharjoituksia ja kilpailuja.

4. Lasten ja nuorten liikkuminen on huolestuttavasti vähentynyt, mikä näkyy myös monien urheiluseurojen harrastajamäärissä sekä kilpailujen osanottajamäärissä. Pienentyneellä liikuntamäärällä on kaikilla tasoilla iso vaikutus myös tulevaisuudessa. Miksi näin on käynyt ja mitä pitäisi tehdä?

-Lapsille ja nuorille vanhemmat ovat esimerkkejä!Jos vanhemmat eivät ole yhtään kiinnostuneita liikunnasta/urheilusta harvoin lapsikaan jaksaa sitä pitkään jatkaa. Syy on siis aikuisissa. Lapset tykkäävät liikkua ja se tulee heiltä luonnostaan – tarvitsemme aikuiset tukemaan lasten liikunnallisuutta ja hyväksymään kilpailun.

Koulut ovat myös tärkeässä roolissa liikunnan innostamisessa. Jos vihjeet toteutuvat, että saamme jokaiseen koulupäivään tunnin liikkumista jokaiselle niin se jos mikä on järkevää sijoittamista!!

5. Sinulla on kilpailutaustaa kestävyysjuoksun parista. Mitkä ovat sinun enarit radalla? Entä SM-tason parhaat saavutukset?

-Jos muistan oikein niin 3000m meni 8.49 ja 5000m 15.12 (eli ei kovin kovaa J )

En muista minkä ikäisissä mutta SM-maastoissa olin parhaimmillani 5., SM-halleissa 3000m:llä 6., SM-maanteillä 10km:llä 5., SM- kisoissa 3000m:llä 9.

6. Mikä sinua kestävyysurheilussa kiehtoo?

-VK-lenkin jälkeinen olotila on parasta mitä voi olla! (Nytkin vaikka vauhti ei ole kovin kova).  Kestävyysurheilu on ollut pinnalla niin pitkään – kun lukee Paavo Nurmen, Hannes Kolehmaisen, Albin Stenroosin, Lasse Virenin ym. edesottamuksista ja kirjoja heidän kultavuosistaan niin kyllähän se nostaa arvostuksen korkealle. Se työmäärä mitä ovat tehneet on se mikä kiehtoo…

7. Mikä on pisin lenkki, minkä olet tehnyt juosten? Entä hiihtäen?

-Juoksin kotopuolessa (Itä-Karttulassa) nuorempana (olin ehkä 16v) yhtenä sunnuntaina pitkän lenkin ja eksyin (etsin yhtä polkua josta olisin päässyt oikaisemaan- en löytänyt) – matkaksi tuli 31km. Tosin isompana olen juossut myös yli kolmenkympin lenkkejä ja juossut maratoneja.  hiihtäen olen tehnyt pisimmän lenkin ehkä n. 30km mutta olen muutaman kerran käynyt hiihtämässä Finlandia-hiihdon ja tehnyt retkihiihtoja.

8. Olet juossut kilpaurasi jälkeen myös jonkun puolikkaan ja myös täyden maratonin. Onko sinulla vielä tavoitteita esim. näiden matkojen suhteen?

-Eipä ole tällä hetkellä. Puolikkaan aion vielä kirmaista nykykuntoon nähden tavoitteellisesti ehkä ensi vuonna mutta maraton on minun koiville liian kramppaava matka.

9. Mitä muuta harrastat urheilun lisäksi?

-Liikkuminen/kuntoilu vie suurimman osan ajasta : jalkapallo, salibandy, lentopallo  mutta pari kertaa viikossa harrastan myös musiikkia. Laulan äijäkuorossa ja omassa bändissä.

10. Mikä on mieleenpainuvin kisa tai tapahtuma, jossa olet käynyt?

-Yleisurheilun arvokilpailut Helsingissä -94, -05, -12 olivat hienoja kokemuksia. Olen urheilun suhteen erittäin kaikkiruokainen ja yritän ulkomailla käydessäni käydä aina seuraamassa jotain urheilua : mieleenpainuvia ovat esim. Kuubassa baseballpelin seuraaminen täydellä stadionilla(25000 hlöä), NHL-pelin (Florida Panthers) seuraaminen tai ATP-tennisturnuksen seuraaminen Miamissa.

11. Mikä on mieliruokasi? Entä mielijuoma?

-Peruna ja jauhelihakastike kera ruisleivän ja maidon ylivoimaisesti parasta mitä voi olla!!

12. Mikä on suosikkiohjelmasi televisiossa? Mitä musiikkia kuuntelet?

-Ritari Ässän uusinnat on in! Musiikkimaku on monipuolinen: Topi Sorsakoski on ykkönen!!

13. Kuka on idolisi hiihdossa? Entä juoksussa? Palloilussa?

-Hiihto: Niskaset on kovia!! Juoksu: Janne Ukonmaanaho tulee ja näyttää jalkavaivojen jälkeen, Ei oo Usain Boltikaan huono (kävin pari vuotta sitten sen kotikylässä Jamaicalla)!! Palloilu: Theo Walcott on juossu satasen 10.36 mutta Tuukka Rask on huikee!

14. a. Kups, Kalpa vai SapKo?  Perustele!

-Tää on paha: kaikki on hyviä! Oon aina terottanu ihmisille, että ihan sama missä asut ja millä tasolla paikkakuntasi joukkueet pelaavat niin lähde kannustamaan ja kannusta joka kerta kuin pelattaisiin maailmanmestaruudesta! Meiltä puuttuu palloilukulttuuri!!! Kupsin ja Kalpan pelejä käyn katsomassa niin paljon kuin ehdin mutta Sapkon pelejä vielä enemmän – siellä pelaa paljon tuttuja!

      b. Therese Johaug vai Kaisa Mäkäräinen? Perustele!

-Kaisa Mäkäräinen – on vaan kova suomalainen likka kun pystyy taistelemaan tuolla tasolla päivästä päivään ja vuodesta toiseen eikä ole norjalainen!

      c. Tumma vai vaalee?

                      -Tumma

15. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

-Matkustelisin paljon, kiertäisin kaikki arvokisat eri lajeissa, auttaisin jollain tavalla urheiluseuroja/nuoria urheilijoita, ostaisin tyylikkään auton.

16. Mikä eläin olisit, jos olisit eläin? Miksi?

-Kääpiöpinseri (meillä on niitä kaksi),  niillä riittä virtaa vaikka muille jakaa – itse lähden kaikkeen mukaan eli en osaa sanoa mihinkään ei! (tulevaisuudessa yritän opetella)

17. Mistä sinulle tulee hyvä mieli?

-Liikunnasta, kavereista, positiivisuudesta, auringosta

18. Millainen olet ihmisenä; mitkä ovat hyvät ja huonot puolesi?

-Hyvät puolet: olen aika positiivinen kaveri ja yritän myös viljellä sitä muille. Huonot: välillä tuppaa jäädä asiat viime tinkaan (tosin olen parhaimmillani kun deadlinet lähestyvät)

19. Kuka tai ketkä vaikuttivat aikoinaan sinun urheilijauraasi ja liikunnalliseen elämäntyyliisi?

-Olen ollut äärimmäisen kiitollinen Sikasen Artsille, että aikoinaan sai minut juoksutouhuihin mukaan. Vaikka juoksu-ura jäikin vähän kesken niin sain liikunnan ja urheilun mukaan elämään ja sain siitä jopa työn itselleni. (tämän parempaa työtä ei voi olla!!)  Olen miettinyt itse koutsaillessani miten Arto kuljetti ja jaksoi pyyteettömästi antaa aikaansa nuorille urheilijanaluille ja yrittänyt jakaa tätä eteenpäin kiitoksena itse saamastani! Hyvä Artsi!!

20. Mikä on mielilausahduksesi? Mottosi?

-Nauraessa rasittuu vähemmän lihaksia kuin itkiessä!

 

 

Kiitokset Kalle haastattelusta ja eikun tsemppiä kesään!