Johanna Ukkola

Haastattelijamme ovat olleet kesän aikana liikekannalla ja tavoittivat tällä kertaa hiihtäjä Johanna Ukkolan! Ole hyvä Johanna!

 

1. Moikka Johanna! Kerro lyhyesti lukijoillemme missä päin asustelet, opiskeletko, oletko jossakin töissä?

Moikkamoi! Kuopiossa olen syntynyt ja kasvanut enkä ole kauaksi päässyt kun täällä edelleen asustelen. Opiskelen yliopistolla sosiaalityötä ja teen lisäksi säännöllisen epäsäännöllisesti (lasten) liikunnanohjaushommia opiskelun ja urheilun ohessa.

2. Millainen on normaali päivärytmisi arkipäivinä? Entäs viikonloppuina?

Näin kesäaikaan arkipäivät ja viikonloput eivät liiemmin eroa toisistaan. Normaalisti herään 6.30-7.30 ja menen nukkumaan kymmenen-yhdentoista aikaan illalla. Siihen väliin mahtuu pari treeniä, muutamat ruokailut ja lepoa. Syksystä kevääseen arkipäivät rytmittyvät osittain sen mukaan onko menoa yliopistolle/töitä vai ei ja viikonloputhan menevät talvisin kisareissujen parissa.

3. Kuinka paljon harjoittelet viikkotasolla? Entä vuodessa?

Karkeasti heittäen viikkotunnit pyörivät 10-25 tunnin välissä. Kevyillä viikoilla tunteja on yleensä 10, joskus jopa vähemmänkin. Kotioloissa määräviikot pyörivät 20 tunnin kieppeillä, leirillä tunteja kertyy yleensä enemmän. Perusviikko on varmaankin n. 15h. Suunnitelmissa olisi harjoitella tälle harjoitusvuodelle 650h.

4. Voitko kertoa esimerkiksi heinäkuun perusviikon treeniohjelmasi?

Tässä yksi heinäkuussa kotioloissa tehty määräviikko. Sisällöt vaihtelevat viikoittain ja esim. kyseisellä viikolla rullahiihtoa on ollut huomattavasti enemmän ja jalkalenkkejä puolestaan varsin minimaalisesti.

ma: ap rh V jossa 5*Puijonmäki (teho) 2,5h  ip pyöräily 1,5h

ti: ap rh P jossa 3*3*30s TT loivaan nousuun 1,5h ip kuntosali 1,5h

ke: rh P jossa 5*Puijonmäki (aerobinen kynnys) 2,5h ip rh V kevyt PK 1,5h

to: ap lepo ip pyöräily+suunnistus 2,5h

pe: rh V jossa 15*15s wassuveto 1,5h ip kuntosali 1,5h

la: rh V+JK huoltava 3,5h

su: lepo                                

5. Olet käynyt kesäisin myös suunnistamassa, muun muassa Jukolan viestissä. Miten koet suunnistuksen palvelevan hiihtäjän harjoittelua?

Mielestäni suunnistus on hyvä harjoitusmuoto, metsässä sykkeet nousevat tehokkaasti ja pehmeä maapohja antaa pientä vastusta.  Omat jalkani eivät kestä suuria määriä kovalla alustalla juoksemista joten metsä on siinä mielessä itselleni sopiva vaihtoehto. Metsässä juokseminen kehittää lisäksi koordinaatiota ja suunnistus lajina vaatii keskittymiskykyä, mikä palvelee toki myös hiihtoa.

6. Miten kuluva harjoituskausi on sujunut?

Tähän asti oikein hyvin ja ilman suurempia vastoinkäymisiä. Toivotaan että kausi jatkuu samaan malliin!

7. Kuka on sinun valmentajasi?

Äitini on ollut valmentajani koko ”urani” ajan ja nykyään suunnittelemme ohjelmani aikalailla yhdessä.

8. Mitkä ovat urheilulliset tavoitteesi

   a) tulevana kautena?

Olin viime kaudella ensimmäistä kertaa 10 parhaan joukossa naisten SM-kilpailuissa. Tavoitteena olisikin vakiinnuttaa sijoitustaso naisissa 10 parhaan kieppeille. Lisäksi tavoitteena on päästä hiihtämään kevättalvella maailmancupia Lahteen. Tuleva kausi on myös viimeinen kauteni alle 23-vuotiaissa joten toki niistäkin kisoista tavoitteena suoriutua mahdollisimman kunniakkaasti.

b) pitkällä tähtäimellä?

Menen tällä hetkellä vuosi kerrallaan ja katson mihin suuntaan hiihtämiseni alkaa mennä. Jos työ kantaa hedelmää niin toki haluan katsoa miten pitkälle rahkeet ja motivaatio riittävät!

9. Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi urheilijana?

Vahvuuteni ovat varmaankin vahva lihaksisto ja vapaalla hiihtotyylillä taloudellinen tekniikka. Heikkous puolestaan happojen sietokyky sekä tuo pääkopan toiminta.

10. Mikä on pisin lenkki, minkä olet tehnyt hiihtäen? Entäs juosten tai kävellen?

Kilometrejä en laske joten osaan arvioida vain tunneissa. Hiihtäen olen joskus varmaan hiihtänyt kerralla n. 5-6h. Viime kesänä kävin vaeltamassa Karhunkierroksen joten jalkaisin pisin lenkki on 8 tuntia yhtenä päivänä, kun kiersimme reitin kahdessa päivässä. Toki suurin osa matkasta taittui kävellen :)

11. Olet nuoresta iästäsi huolimatta ehtinyt kiertää monet hiihtokisat, nuorten arvokisat mukaan lukien. Mikä noista kisoista on jäänyt parhaiten mieleesi?

Tähän on pakko sanoa että yksittäisiä kilpailuja ajatellen muistan parhaiten pari tiettyä kilpailua. Toinen niistä on elämäni ensimmäinen hiihtokilpailu 7-vuotiaana ja toinen 15-vuotiaana voitettu Hopeasomman loppukilpailu joka oli ensimmäinen ”iso” voittoni.

12. Millainen harjoitus on sinulle mieluisin? Entä ikävin?

Suosikkejani ovat vapaalla tyylillä tehdyt mäkitreenit, nopeusvedot juoksemalla ja suunnistus. Selkeä inhokkini on sauvarinne, koska vihaan niitä alastuloja.

13. Keillä koet olleen suurin vaikutus sinun urheilijanuraasi? Kuinka ylipäätään päätit ryhtyä hiihtäjäksi?

Perheelläni ehdottomasti. Päädyin aikanaan ladulle isoveljeni suksien jäljissä. Vanhemmillani on ollut aina iso rooli taustatukijoina, muun muassa valmentajana ja huoltajana. Veljet ovat olleet omanlaisiaan tsemppareita, etenkin vuotta nuorempi pikkuveljeni jonka kanssa treenasimme vuosia yhdessä.

14. Mitä muita harrastuksia sinulla on urheilun lisäksi?

Muun muassa erilaisten blogien ja muun somen seuraaminen. Itselläni on ainoastaan facebook enkä ole hirveän aktiivinen päivittäjä mutta tykkään lukea ja seurailla muiden somejuttuja. Lisäksi käytän mielelläni vapaa-ajallani luovuuttani leipomisen parissa, vietän aikaa kavereitteni kanssa ja kiertelen kirppareita.

15. Mikä on mieliruokasi? Entä mielijuoma?

Mieliruokani on varmaankin joko pinaattiletut tai kanarisotto. Mielijuoma maito! Myös se kylmä kokis kuumana kesäpäivänä tai saunan jälkeen maistuu :)

16. Onko sinulla suosikkiohjelmaa televisiossa? Mitä musiikkia kuuntelet?

Varsinaista lemppariohjelmaa ei ole mutta tykkään seurata leipomisohjelmia ja rikossarjoja. Eniten kuitenkin katson kaikkia typeriä tosi-tv sarjoja :D Säännöllisesti seuraan kuitenkin vain salkkareita.. Musiikkimakuni on melko laaja poislukien heavy ja metallimusiikki jotka eivät iske.

17. Onko sinulla idoleita urheilussa? Ketä?

Pikkutyttönä fanitin Virpi Kuitusta (nyk. Sarasvuo). Nykyään ihailen monia urheilijoita monista eri lajeista mutta ketään yksittäistä idolia/idoleita minulla ei ole.

18.

a) KuPS vai Kalpa? Perustele!

Kuopiolaisena tähän ei varmaan ole hyväksyttävää vastata ”ei kumpikaan” :D Jos pakko valita, sanon Kalpa. Tämä vastaus siksi että jääkiekko on mielenkiintoisempaa kuin jalkapallo mutta kumpaakaan lajia en enemmälti seuraa.

b) Dario Cologna vai Petter Northug? Perustele!

Northug. Värikäs persoona! Kova pelimies jonka itsevarmuutta ja kirikykyä ei voi olla ihailematta.

c) Tumma vai vaalee?

Jaa-a! Varmaankin tumma?

d) ”Pertsa” vai vapaa tyyli?

Vapaa!

19. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

Jakaisin osan rahoista läheisilleni, tekisin reppureissun maailmanympäri, ostaisin oman auton ja laittaisin loput säästöön odottamaan käyttötarkoitusta.

 

Kiitos Johanna tästä haastattelusta, tiimimme toivottaa sinulle hyvää harjoituskautta sekä liukkaita suksia ja menestystä kisoissa!