Janne Heikkinen

Varpikkaiden haastattelussa on nyt Janne ”Konan” Heikkinen, joka edustaa Kuopion Reipasta. Jannen ennätys 800m:llä on 1.58.36 ja SM-viesteistä tuli viime vuonna komea 4:s sija. Ole hyvä Konan!

1. Se on moro Janne! Kerro aluksi lukijoillemme, mitä teet työksesi ja missä päin touhuilet.

- Morjesta morjesta! Tällä hetkellä työskentelen Pohjois-Savon poliisilaitoksessa, Iisalmen poliisiasemalla. Toimenkuvani tutkinnassa, eli sisähommia tehdään ja selvitellään rikoksia mitä alueellamme tapahtuu.

 

2. Millainen on normaali päivärytmisi työpäivänä? Entä lomalla? Onko työn ja urheilun yhteen sovittamisessa ollut ongelmia?

- Työpäivät on pääasiassa 8-16 välisenä aikana, joskus pienillä muutoksilla mennään. Pari kertaa viikossa työpäivänä tehdään aamulenkki + illan pääharjoitus (välissä ”palaudutaan” töissä). Vastaavat kuviot toistuu sitten parina vapaapäivänä viikossa. Muutoin mennään yhden treenin päiviä. Lomalla ja vapailla ollessa urheiluun jää luonnollisesti aikaa enemmän ja silloin naatiskellaan kun saa asioita tehdä rauhassa.

Olin aiemmin Oulussa töissä jossa tuli välillä myös jaksoja jolloin olin kenttähommissa ja luonnollisesti silloin yöt meni valvoessa. Tämän jälkeen hain vauhtia Haapajärveltä jossa olin päivätyössä kuten nytkin mutta olosuhteet harjoitteluun putosi radikaalisti. Näiden asioiden kanssa on välillä painittu. Nyt on pullat aika hyvin uunissa olosuhteiden kanssa. Lisäksi pikku hiljaa elimistö alkaa turtua siihen, että töitä on tehtävä.

 

3. Kuka on sinun valmentajasi? Paljonko harjoittelet viikko- ja vuositasolla?

- Syksystä 2009 lähtein valmentajanani on toiminut Pulkkasen Olli.  Nyt en muista ulkoa minkälaisia määriä vuositasolla on paukuteltu. 4000 km:n kieppeille on juoksua joku vuosi/vuonna tullut. Esim. tällä hetkellä syksyn ensimmäiset treeniviikot on ollut määrällisesti n. 100km viikossa ja sitä hinataan syksy/talven edetessä ylöspäin. Keväällä juostaan suunnilleen samoja määriä nousujohteisesti ja vauhtia on silloin harjoituksissa enemmän. Kilpailukaudella keskitytään sitten kilpailuihin ja tehdään tarvittavat harjoitteet niiden ympärille. Viime vuosina en ole edes vaivautunut laskemaan kilometriviikkoja kilpailukaudella, koska se ei ole mielestäni silloin olennaista. Kello ratkaisee.

 

4. Voitko kertoa esimerkiksi loka-marraskuun perusviikon harkkaohjelmasi?

- Nyt on pari viikkoa edetty seuraavasti pienen syysköhän jälkeen:

ma: Kiihtyvä lenkki 14km (6km PK + 8km ala-VK) + rullailuja

ti: Kevyt 6km + kuntopiiri + vr 3km

ke: Kevyt 12km

to: VL 20*30-35s rennon kovaa (3000m rytmi) vaihtelevassa maastossa + verr. Yht. 6-7km.

pe: nop.voima / nopeus (hyppyjä, loikkia, nopeaa juoksua pitävällä alustalla) + verr. yht. 6-7km.

La: tv-kova 10km (anakynnys) + verryttelyt.

Su: pitkä pk 20-22km

yht. n. 100 km parin aamulenkin avustamana. Syksyn edetessä määrää ylös ja aamulenkkejä lisää.

 

5. Osallistuit pariin pitkään juoksukisaan syksyn aikana ja niistä palautuminen ottaa oman aikansa. Piditkö ylimenokautta noiden kisojen jälkeen? Millaista tekemistä sinun ylimenokautesi sisältää?

- Nyt tuli ”ylimenokausi” tuohon sairastelun yhteyteen. Tänä vuonna loppui kisakausi jo Elokuun alkupuolella, kun lähimmät kisat olisivat olleet Kotkassa. Nyt tuli hyödynnettyä tätä aikaa ja pidettyä tuntumaa yllä juoksemalla ”terveyslenkkejä” päivittäin / pelailtua jalkapalloa tai sählyä. Ylimenokaudellakin on hyvää pitää tatsia päivittäisellä liikunnalla. Silloin voi tehdä asioita vähän rennommin. Kyllä Suomen kesää kannattaa tällöinkin jollain tavalla harjoittelussa hyödyntää. Loskassakin kerkeää juosta riittävästi!

 

6. Mitkä ovat urheilulliset tavoitteesi

a) tulevana kautena

-Ei enempää eikä vähempää kuin Kalevan Kisat. Tavoite on minulle pirun kova mutta niin sen pitääkin olla. Viesteissä oltiin jo viimeksi neljänsiä niin nyt haetaan mitalia. Totta kai ensiksi pitää murtautua joukkueeseen.

b) pitkällä tähtäimellä

- Juosta kasilla sellainen aika, että se vastaa miehen potentiaalia. En usko, että 1.58 on minun maksimi. Jos se kasi juostaan riittävän kovaa niin sitten voi ”siirtyä” tonnivitoselle. Sielläkin on enkasta varmasti otettavaa. Ylipäätään juosta ja urheilla niin kauan, kun motivaatio riittää ja kehitystä tulee. Vaikka edes vähän. Tuodaan sitä kautta oma panos suomalaiseen kestävyysurheiluun.

 

7. Leireiletkö talvella kenties etelän lämmössä ja kuinka pitkään?

- Tulevalle vuodelle on leiri suunnitelmissa keväälle. Ajankohtaa ja paikkaa vielä ei ole lyöty lukkoon.

 

8. Oletko saanut treenata viime vuodet terveenä vai onko ollut joitakin vammoja?

- Kylläpä oikeastaan terveenä on oltu. Akilles minulta putsattiin kirurgin veitsellä syksyllä 2009 ja sen jälkeen ollaan vammoilta säästytty. Kyllähän se tervettä miestä aina joskus kolottaa mutta olen kuullut, että sekin kuuluu urheiluun. Vammoihin voi vaikuttaa paljon oikeanlaisella harjoittelulla ja huoltotoimilla. Nyt on parina viime vuonna kevät mennyt totaalisesti penkin alle allergian takia. Ne oireet kun saadaan kuriin niin sitten ei päätä palella :)

 

9. Mikä olisi se tärkein ominaisuus, mitä sinun pitäisi parantaa 1.55 alitukseen 800 metrillä?

- Tällä hetkellä kestävyys. Mies ei jaksanut juosta viime kesänä 1000m maaliin saakka kunnolla niin siellä puolen ne ongelmat ovat. Onneksi harjoittelulla sekin asia voidaan korjata.

 

10. Mitä muuta harrastat urheilun lisäksi?

- Vastataan nuorekkaasti, että chillailen. En edes tiedä mitä noin hieno sana tarkoittaa niin suomennettuna, vietän aikaa kavereiden kanssa.

 

11. Mikä on mieliruokasi ja -juomasi?

- Ruoka on hyvää silloin kun sitä on paljon. Italialaiset ruuat ovat kyllä uponneet ihan mukavasti vuoden 2012 Italian leirin jälkeen. Lempijuomia ei ole. Eri tilanteissa eri juomat. Vichy on monikäyttöistä.

 

12. Suosikkiohjelmasi televisiossa? Mitä musiikkia kuuntelet?

- Urheilua tulee katsottua eniten. Joitakin sarjoja tulee seurattua puolittain sivusilmällä säännöllisen epäsäännöllisesti. Musiikkimaku on monipuolinen. Yleensä kaikki musiikki kuullostaa paremmalle kuin omat laulamiset.

 

13. Mieluisin harjoitus? Entä ikävin?

- Vetoharjoitukset ovat mieluisimpia. Mutta kaikki harjoitukset ovat mukavia jos juoksu toimii niin kuin sen pitää. Ja sitten päinvastoin, kaikki treenit ovat tervanjuontia jos mies ei liiku. Ehkä ikävästä harjoituksesta vielä sen verran, niin erinäiset hyppelyt ja nopeat voimantuotot saa miehen jostain syystä vihaiseksi yllättävän usein. Silloin tulee tiuskittua kuin pikkulapsi konsanaan.

 

14. Kuka on idolisi hiihdossa? Entä juoksussa? Palloilussa?

- Nykyään ei hiihdossa ole varsinaista suosikkia. Toki suomalaisille toivoo aina menestystä. Aikanaan herrat Myllylä ja Isometsä tekivät vaikutuksen. Juoksussa on tosi paljon suuria nimiä joten yhtä on vaikea nimetä, eikä varsinaisia idoleita ole. Kyllähän Keskisalon juoksut on ehkä eniten sykähdyttäneet. Ja pakko näin Jalakapallo-Peijjaisten lähestyessä hehkuttaa muuan Lassea! Palloilussa seurataan yleisesti joukkueita enemmän.

 

15. Mieleenpainuvin kisa, jossa olet käynyt? Kenties varsin antoisat Lidingöloppetin 30 kilometrin kisat?

- Olenko aistivinani pientä kuittailua? :) Ennätysjuoksut ne yleisesti jää mieleen pitkäksi aikaa. Silloin on tehty jotain sellaista mihin ei ole aiemmin pystynyt. Se on hieno fiilis!

 

16. Mikä on pisin lenkki, minkä olet tehnyt juosten? Entäs hiihtäen?

- Lidingön 30km on pisin juosten. Harjoituksissa on pitkät lenkit ollu pisimmillän 24-25km. Hiihtäen on varmaan joskus menty yli kolmenkympin.

 

17.

a) KuPS vai Kalpa? Perustele valintasi!

-Kalpa. Vaikka nyt ei mene kovin kummoisesti. Kalpaan heräsi mielenkiinto aikanaan siitä syystä, kun lukiosta tuttuja kasvoja pääsi joukkueeseen. Olkoot se peruste.

 

b) Therese Johaug vai Miriam Gössner? Perustele valintasi!

-Nyt on paha. Sanotaan Gössner, kun hiihtää ase selässä.

 

c) Tumma vai vaalee?

-Vaaleaksi menee.

 

18. Jos voittaisit lotossa miljoonan, mitä tekisit?

- Ostaisin mieleisen asunnon. Sen jälkeen anottaisiin virkavapaata oikein kunnolla ja kokeiltaisiin miltä urheilijan elämä tuntuu. Loput säästöön ja sijoiteltaisiin sinne mihin tarvetta.

 

19. Kuka tai ketkä ovat eniten vaikuttaneet sinun urheilijanuraasi?

- Eri vaiheissa eri ihmiset. Lapsena aina tuonne peruskouluikään saakka niin omat vanhemmat ja veljet. Jos puhutaan puhtaasti juoksusta niin 15-vuotiaana kuvaan astui Sikasen Artsi, josta tuli ensimmäinen valmentaja. Jos näin ei olisi käynyt niin tällä hetkellä urheilullisesti olisin lippalakkinen salibandyn pelaaja jossain divarissa, jos sitäkään. Tällä hetkellä päivittäiseen tekemiseen vaikuttaa eniten Olli. Yleensäkin perhe ja valmentajat ovat yksilöurheilussa ne tärkeimmät ihmiset. Harvoin sitä tulee kiitettyä tarpeeksi, joten tehdään se nyt ja lausutaan suuret kiitokset kaikille edellä mainituille!

 

20. Ja vielä viimeinen kysymys: kuka voittaa ensi kesänä Pohjois-Savon piirinmestaruuden miesten 800 metrillä?

- Se kilpailu on toivon mukaan kova! Ja hän, kuka sen voittaa voi laittaa sulan hattuun. Mutta kovia tavoitteita jatketaan ja vastataan, että keskimmäisellä korokkeella seisoo J.Heikkinen. Moni on varmasti eri mieltä..

    

Kiitokset Konan tästä haastattelusta ja menestystä jatkoon!