Arto Sikanen

1. Mitä teet työksesi ja ketä valmennat juuri nyt?

Meikä on töissä P-Savon verotoimistossa ja kaikki tietää mitä siellä tehdään. Päälajina maa-ja metsätalous.

Tällä hetkellä valmennan tai olen taustapiruna Jäntin Jonille. Muita varsinaisia ei ole, sillä tympiinnyin koko touhuun. Kuten olen sanonut, mieluummin valmennan 4 tunnin maratoonareita kuin mahdollisia arvokisaurheilijoita. Pari kuntomaratoonaria onkin valmennuksessa. 
 
2. Kuka on ollut menestynein valmennettavasi?

Menestynein on Raatikaisen Antti, joka kolme vuotta sitten otti nuorten MM-hopeaa ahiihdossa. Antilla on huimat mahdollisuudet olla jatkossa arvokisamitalisti, kun vaan tietää mitä tekee. Valitettavasti maajoukkueen valmennus on ollut viime vuosina täysin tuuliajolla. Se Happy Family -porukka ei ainakaan kesäharjoittelusta juurikaan ymmärrä. Kun Antti otti MM-hopeaa, hän juoksi syyskuussa kympin 34 min. Menestyneitä valmennettavia ovat olleet myös mm. SM-mitaleja saalistaneet ja maajoukkueeseenkin nousseet Pekkarisen Saara ja Huomanin Tuija. 


3. Mitä ja miten muuttaisit suomen kestävyysvalmennusta?

Hurja kysymys...en osaa äkkiä vastata, kun on kiire kokonpolttoon. Kyllä osa tekee asioita ihan oikein, mutta varsinkin nuorten osalla panostus nimenomaan KESTÄVYYTEEN on se avainasia. Ehkä myös joissakin lajeissa pyritään eteenpäin sieltä mistä aita on matalin. Raaka kestävyysharjoittelu mielellään korvataan joillakin muilla jutuilla ja kuvitellaan, että se tuo sen autuuden. (Tämä kysymys voitaisiin heittää joskus tuonne vieraskirjaa, jonne jokainen saisi vastailla)


 
4. Mitä mieltä olet 70-80 luvun systeemistä, jossa juostaan paljon määrää hitailla vauhdeilla?
 
Siis 70-80 -luvun systeemi oli oikea! Määrää pitää olla ja paljon. Ihan sama mikä on matka 1500m:stä ylöspäin. Ja niillä hitailla pk-vauhdeilla se pohja luodaan. Se aerobinen pohja tai vauhti on myös tärkeä. Ja siihen kuuluu myös ne vk-vauhdit. Siis 70-luvulla tajuttiin, että määrää pitää tulla hyvin yksinkertaisilla menetelmillä. Nykyään homma on mennyt liikaa nippelitasolle. Muuta kyllä tehdään, mutta kestävyyspuoli eli tärkein alue on unohdettu. 


5. Miten valmentaisit 12-13 vuotiasta nuorta,jolla olisi edellytykset kestävyysjuoksijaksi?

Ehdottoman monipuolisesti. Talvella hiihtoa, sählyä, eri pelejä ja nopeuspuolta. Tottakai myös normijuoksua, mutta vähän. Kesällä enemmän juoksua ja eritoten kisoja aina 100m alkaen. Erilaiset pelit pvat hyviä. Siis yhteenvetona keskittyisin siihen, että liikuntamäärä olisi iso! Oikeastaan vielä tuossa iässä on sama mitä tekee, kunhan tekee. 

 
6.Uskotko tämän päivän 15-18v "huippujen" jaksavan aikuisikään asti?

Pakko uskoa! Tosin meillä hukataan lahjakkuuksia pilvin pimein. Osa lopettaa, osa polkee paikallaan ja osa jopa tuhotaan! Peli on kovaa: Jos juokset tuossa iässä kovia aikoja ja 18v jälkeen ei parannusta tule, niin se on monasti siinä. Tänä pvänä urheilu ei ole elämäntapa, kuten ennen. Ja monelta puuttuu asenne tekemiseen. Tänä facebook aikana päästään liian helpolla. Itse arvostan 30v kilpaurheilijaa jopa enemmän kuin junnusarjojen SM-kultamitalistia. Suurin ongelma nuorissa on se, ettei ole riitttävää nopeutta, eikä kestävyyttä.
 
7. Mikä on ollut mieleenpainuvin kestävyysjuoksu tapahtuma kaudella 2012

Tähän mennessä upeimmat ovat olleet kokonaisuutena Jämsän karnevaalit ja SM-maastot. Myöskin Kuopion SM-maantie jäi mieleen tiimimme Satun mestaruuden suhteen.
 
8. Tuleeko EM-kisoista mitaleita tai pistesijoja juoksu puolelta.

Ei tule mitaleita, valitettavasti. Lehtisen Johannalla on pikku mahdollisuus olla pisteillä, vaikka taso on kova. Myös Keskisalon Jukalla olisi hyvätkin mahdollisuudet pisteille ja tietysti vaikka mitskuille, mutta ellei viime päivät tuo vauhtiin rentoutta, niin ei sitten. Jos Sandra olisi hallikauden kunnossa (3000m 8.59), niin esteet menisi 9.30 ja sillä oltaisiin pisteillä. Sandells saattaa yltää finaaliin. 
 
9. Pystytäänkö suomessa nousemaan kansainväliselle tasolle ilman ulkomaan leirityksiä?

Enpä oikein usko. Luulen, että EM-kisaedustukseen pystytään ilman ulkomaan leirejä, mutta jos menestystä meinataan, niin ulkomailla on käytävä. Toinen asia on sitten, että pitääkö olla etelässä 4-5 kk/talvi. Tällä hetkellä tuntuu monen kohdalla, että samoihin aikoihin päästäisiin Suomen oloistakin. 
 
10.Mitkä on parhaat omat saavutuksesi urheilu-urallasi?

Ei ole juurikaan saavutuksia. Ajat 1.58, 4.04, 8.51, 15.23, 33.20?, 1.13 jne ovat NYT piirin tasolla kovia, mutta silloin niillä ei juhlittu. 
 
Extra kysymys
 -tumma vai vaalee

Ehdottomasti tumma

 -Kups vai Kalpa

Vielä varmemmin Kups

 -kissa vai koira

Tasavahvoja. Mutta sanotaan koira.

Kiitos artsi haastattelusta ja asiantuntevista kommenteista.