Antti Ruuskanen

Ensimmäistä kertaa haastatteluvuoro annetaan sarjassa teholajin urheilijalle, kun vuorossa on Pohjois-Savon ja Pielaveden oma poika, keihään olympiapronssimitalisti Antti Ruuskanen!

1) Kuinka uusi harjoituskautesi on lähtenyt käyntiin?

Hyvin on lähtenyt. Maanantaina aloitettiin Tanhuvaaran Urheiluopistolla kahden päivän mittaisella intensiivisellä leirillä, jossa tuli maanantain iltaverryttelyn lisäksi kolme harjoitusta tiistaina ja kaksi keskiviikkona. Terveenä ollaan pysytty ja lähtökohdat on huomattavasti paremmat uuteen kauteen kuin vuosi sitten. Edustuksista ollaan nyt siirrytty taas urheilijan ajatusmaailmaan.

2) Tavoitteesi
a) Lyhyellä tähtäimellä

Moskovan MM-kisat Elokuussa.

b) Pitkällä tähtäimellä

Rion 2016 olympialaisethan ne ovat jo mielessä ja siellä menestyminen.

3) Millainen on normaali päivärytmisi
a) kotioloissa

Herätys on siinä seitsemän ja kahdeksan välillä, sitten aamupuurot ja aamupäivällä onkin päivän ensimmäinen harjoitus. Sitten lounas, huilia ja päivän toinen harjoitus. Treenin päälle päivällinen. Lepoa, ruokaa ja treeniä. Siinäpä se päivän peruspaketti.

b) leireillä?

Kutakuinkin on samanlainen rytmitys kuin kotioloissakin. Urheilijan elämää eletään ja säännöllisistä rytmeistä pidetään kiinni. Leirillä ollaan noista tarkempanakin, koska ei ole samoja kotiaskareita. Ei ole uuninlämmitystä ja sen sellaista.

4) Olet suulas kaveri ja huumorintajua löytyy. Lentääkö legenda myös harjoituksissa?

Kyllä sitä ilon kautta mennään. Ruuskasen poikakin menee välillä hiljaiseksi, mutta kyllä sitä kovan treeninkin keskellä letkautus löytyy.

5) Paljonko harjoittelet kovimmilla määräviikoilla, entäpä kevyillä viikoilla?

15-20 tunnin välissä on kovemmilla viikoilla ja kevyimmillä viikoilla uskalletaan pudottaa selvästi kun on 2-3 lepopäivääkin. Hurjina aikoina Tanhuvaarassa ollessani 2003-2006 oli tuntimäärät jopa 30 tuntia viikossa. Olihan nuo keihäänheittäjälle hurjia määriä, mutta silloin luotiin pohjia. Nykyisin keskitytään enemmän harjoittelun laatuun.

6) Milloin valitsit keihään ykköslajiksesi?

15-16-vuotiaana aloin oikeastaan panostamaan pelkästään keihäänheittoon.

7) Oliko sinulla idoleja nuoruudessasi?

Kyllä ne kaikki, jotka hienosti pärjäsivät, olivat esikuvia. Lajissa kuin lajissa. Myös Matti Nykänen oli idolini. Kaikkien heidän suorituksista olen saanut palon omaan tekemiseeni.

8) Harrastitko nuoruudessasi kestävyyslajeja?

Seuran puolelta tuli juostua maastokisoja ja katukisoja, mutta huomasin jo varhain, että nopeuslajeissa pärjään paremmin, eikä itselläni ole sitkeyttä kestävyyslajeihin.

9) Oliko sinulla muita harrastuksia nuorena?

Yleisurheilun puolella oli muitakin lajeja ja kovimpana tuloksena on varmaan 9-vuotiaiden pituuden piiriennätys 4,32. Kuulassakin olin aika kova. Lisäksi tuli jalista pelattua, mutta ei joukkueessa ja ampumaurheilua harrastin myös, kuten hirvenhiihtoa ja -juoksua.

10) Kuinka harjoittelit 15-vuotiaana?

Silloin minulla oli jo harjoitusohjelma ja valmentajana Tenho Raatikainen. Määrät eivät olleet vielä mitenkään kovin kovat, mutta monipuolisesti tuli tehtyä. Paljon nopeutta, vähän kuntosalillakin jo tehtiin. Myös pallopelit olivat mukana. Määrät olisivat voineet olla isommatkin, mutta sisältö oli hyvän monipuolista.

11) Millainen on kestävyysharjoittelun rooli nykyisin omassa harjoittelussasi?

Syksypuolella on paljon kestävyyttä, kuten lenkkiä, juoksuvetoja ja loikkia. Hiihto, juoksu ja sauvakävely kuuluvat ohjelmaani. 2-3 vuotta sitten juoksin edellisen kerran cooperin testin ja yli 3000 metrin meni. 3050 on paras tulokseni ja yli 3000 metrin meni silloin neljänä vuotena peräkkäin.

12) Mitä hyötyä kestävyysharjoittelusta on teholajin urheilijalle?

Kunto on oltava hyvä, että jaksaa harjoitella. Ei nuori heittäjä voi sanoa, ettei voi käydä lenkillä koska räjähtävyys kärsii. Jos ei ole kuntoa pohjalla, ei tuloskuntoa voida rakentaa. Jos ei ole pohjia, väsyy hermosto tehoharjoittelusta. On se kivakin tehdä elimistölle shokkivaikutus kunnon kestävyysharjoitukselle.

13) Mikä on mieliharjoituksesi, entä ikävin?

Kyllä harjoitus kuin harjoitus on nykyisin mieluinen. Rääkistäkin on alkanut tykätä. Tietysti jos jokin vamma on, niin kyllähän se kehtuuttaa silloin,

14) Mitä teet urheilu-uran jälkeen?

Toivottavasti valmennan seuraavaa olympiavoittajaa. Joka tapauksessa kaikki mikä liikuntaan liittyy, on varmasti se mitä teen urheilu-urani jälkeen. On se sitten valmentaja, lihashuoltaja tai Personal Trainer. On minulla tavoitteita myös urheilu-uran jälkeen.

15) Mikä on lempiruokasi ja -juomasi? Käytätkö lisaravinteita?

Mykyrokka ja oikein kylmä maito. Lisäravinteina käytän Herbalife 24:ää.

16) Mitä teet vapaa-ajallasi?

Metsästys ja kalastus on mieluisia ja lisäksi elokuvia sekä musiikkia. Myös kotiaskareita ja emännän kanssa olemista.

17)
Sampo, KuPS vai KalPa?
Sampo
Tumma vai vaalee? Tumma
Etelä-Afrikka, Portugali vai Teneriffa? Etelä-Afrikka

Tiimi toivottaa Antille hyvää MM-vuotta 2013 ja menestystä kohti Rion olympialaisia sekä 90 metrin haamurajaa!