Anne Jääskeläinen

1. Moi Anne! Kesä alkaa hiljalleen kääntyä syksyksi ja vuoden loppukin lähestyy. Miten sinun kulunut vuotesi ja kilpailukautesi sekä suksilla että tossuilla on sujunut?

-Täytyy myöntää, että vuosi on ollut vaikea. Viime syyskuusta lähtien loppuvuoden olin sairauslomalla onnettomuuden takia. Lenkit olivat pääasiassa kävelyä ja marras-joulukuu sitten hiihtoa ensilumen ladulla. Talvella pääosin hiihdin ja kävin muutaman kisan ja sain sentään veteraanien SM-hiihdoista Ranualta kaksi mitalia. Juoksulenkit jäivät vähiin osin liukkauden takia. Kolarin jälkeen en uskaltanut juosta liukkaalla enkä myöskään matolla peläten taas kaatumista. Maaliskuulta lähtien juoksu tuli kuvioihin ja jo lyhyellä ajalla pääsin kohtuulliseen kuntoon ja kiersin kolme hölkkäkisaa, kunnes huhtikuun lopussa polven sisäsyrjän jänne kipeytyi. Jänteessä todettiin repeämä ja tulehdustila. 10 viikkoa meni ilman yhtään juoksuaskelta. Sain pakotettua itseni pyörän selkään ja kesä meni pääasiassa pyöräillen, vesijuosten ja soutaen. Heinäkuun lopusta lähtien olen taas pystynyt juoksemaan.

 

2. Takanasi on tosiaan melko hankala vuoden jakso sinulle sattuneen pyöräilyonnettomuuden vuoksi. Vieläkö tuon onnettomuuden seuraukset vaikuttavat arkeesi?

-Neljä ylähammasta on edelleen niin arkana etten pysty niillä puremaan mitään kovaa ja näin ollen muistuttavat  kolarista. Myös pikkusormeen jäi liikerajoitus ja se hieman kömpelöittää tekemisiäni. Ravaan säännöllisin väliajoin Kysissä hampaiden takia. Lisäksi pelkotilat vaivaavat jonkin verran vieläkin.

 

3. Millaista treenaamisesi on tähän aikaan vuodesta? Voitko antaa jonkin esimerkkiviikon harjoittelustasi?

-Nyt kun ei ole mitään kilpailullisia suunnitelmia niin esim. viimeinen elokuun viikko:

MA J. 10 km kev ja päälle märällä suolla kävelyä 1h

TI J. matolla 15 km (10 krt 3 min/2 min 6 asteen kulmaan, vauhti 5 min/km) ja päälle kuntopiiri kotona 20 min

KE J. 12 km maastossa kev.

TO J. 15 km (4x1000m ja 2x500m ja muutama henkseli)

PE J. 18 km kev

LA J.6 verr.

SU J. 16 km (11 km VK:ta) ja kuntopiiriä kotona.

 

4. Olet kilpaillut aktiivisesti jo yli 20 vuotta ja menestystä muun muassa SM-mitaleiden muodossa on tuona aikana kertynyt hurjasti. Mikä on pitkän urasi salaisuus ja vieläkö nälkää riittää kilpailemiseen?

-Pienestä asti liikunta on ollut osa elämää ja on vaikeaa kuvitella oloa ilman sitä. Nyt näiden pitkien kilpailutaukojen vuoksi tuntuu yhtenä päivänä, etten enää halua kilpailla, mutta jo toisena päivänä polte on kisoihin. En tiedä mikä viiraa…

 

5. Parhaiden vuosiesi tulokset olisivat edelleen todella kovaa valuuttaa SM-kisoissa. Millaista treenaamisesi oli noina vuosina verrattuna nykytilanteeseen?

-Ei ne treenit hirveästi poikenneet silloin, ainoastaan silloin ennen kun juoksin maratoneja, pitkiä 20-25 km lenkkejä tuli tehtyä enemmän. 90-luvun alussa tein myös juoksulenkkejä lasten rattaita työntäen, liekö salaisuus siinä.

 

6. Onko jokin tuloksistasi tai saavutuksistasi sellainen, mitä erityisellä lämmöllä muistelet tai mitä erityisesti arvostat?

-Päällimmäisenä tulee mieleen vuoden -93 HCM joka samalla oli SM-maraton. Juoksu oli helppoa, vaivatonta koko ajan ja se tunne 38km kohdalla kun menin heittämällä ohi johdossa olevasta venäläisestä. Loppu tultiin hurmoksessa.

 

7. Mitkä ovat tai ovat olleet vahvuutesi urheilijana? Entäs heikkoudet?

-Olen sitkeä, periksi antamaton ja määrätietoinen. Osaksi nämä ovat olleet myös heikkoutta, sillä en ehkä osaa levätä tai salli itselleni riittävästi lepoa. Myös tietyt harjoitukset tulee tehtyä joskus liian kovilla vauhdeilla.

 

8. Sinulla on ollut käytännössä koko kilpaurasi ajan kaksi päälajia; kestävyysjuoksu ja hiihto. Millaisena koet noiden kahden lajin yhteiselon; ovatko ne täydentäneet toisiaan, vai luuletko, että keskittymällä pelkästään toiseen lajiin olisivat saavutuksesi voineet olla vieläkin paremmat?

-Viime vuosina kun kisoja ei ole tullut kierrettyä niin paljon, niin mielestäni ne ovat vain tukeneet toisiaan. Talvet pääosin hiihtämällä ovat säästäneet jalkoja ja antanut vaihtelua harjoitteluun. Ehkä 20v sitten kun kilpailin enemmän, olisin varsinkin keväällä tarvinnut vähän hengähdystaukoa. Usein hiihdon SM-viestit olivat maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa olikin jo maantiejuoksun SM-kisa.

 

9. Olet valmentanut itse itseäsi jo useita vuosia. Suunnitteletko harjoitteluasi tarkasti etukäteen vai menetkö enemmän fiilispohjalta?

-Kyllä minä etukäteen mietin viikon ohjelmaa pääpiirteittäin, osin tietysti työni takia. Mietin milloin tekisin esim. kovempia treenejä.

 

10. Suurin osa ajastasi menee varmasti työn ja urheilun parissa. Miten käytät edellä mainittujen asioiden päälle jäävän vapaa-aikasi, onko sinulla esimerkiksi joitakin harrastuksia urheilun ulkopuolelta?

-Urheilu ja yleensä liikunta täyttää kyllä elämän työn lisäksi, mutta marjastan kesällä paljon ja tykkään leipoa ja kokkailla muutenkin. Ja nyt kun minulla on tyttärentytär Iida 1½ v, hänen kanssaan puuhastelu on parasta mitä voi olla!

 

11. Näin haastattelun lopuksi on pakko kysyä, että onko sinulla vielä urheilullisia tavoitteita tulevaisuuden suhteen? Millaisia?

-Viimeaikaisten tapahtumien jälkeen on käynyt hyvin selväksi, että on mentävä päivä kerrallaan eteenpäin ja turhat haaveet ja tavoitteet on unohdettava, sen verran koville vuosi on ottanut.

 

Kiitoksia Annelle haastattelusta ja tsemppiä jatkoon!