Joensuun ja Lapinlahden yleisurheilua…..

18.7.2021

Joensuun paahtavassa helteessä nähtiin muutamia erinomaisia tuloksia, tosi paljon omia ennätyksiä ja myöskin muutamissa lajeissa surkeaa tasoa. Paljon oli yleisöä. Tunnelma erinomainen. Kioskimyynti varmaan vilkasta. Pakkohan se oli syödä ja ennenkaikkea juoda, että selvisi illasta ilman tiputukseen joutumista.

M3000m ja Topi: Kaveri on ollut pieni kysymysmerkki koko kauden. Edelleenkin voisi veistellä, että sitä Topi on vieläkin. Tätä tuli pohdittua Joensuun kisan aikanakin. Silti huippuaika 7.49. Ei moni ole tässä valtakunnassa juossut koskaan paljon kovempaa. Niin...ei Topi eikä kukaan muukaan  tässä lajissa vahingossa tuloksia tee. Eli ei liene syytä huoleen. Kolmosen kärjen takana Lehtisen Tuomon valmennettavat kovan maratonajan keväällä juossut Vattulaisen Arttu ja nuori Kotirannan Mika juoksivat komeasti 8.10 tienoolle.

N1500m: A-erän sykähdyttävin hetki oli kun Nina Chydenius jätti muun suomalaisporukan kevyesti taakseen ajalla 4.23. Niin….erittelemättä tarkemmin perusteita ja tietäen Ninan taustoja ja ominaisuuksia, niin kyllähän tuollainen antaa varmaan rohkaisua ja uskoa meidän nuorille ja niille, jotka tuskailevat tällä hetkellä puolta minuuttia hitaammissa vauhdeissa.

N1500m ja B-erä. Olga veti pari kierrosta. Suunniteltua vauhtia. Veeran kierrosvauhdit olivat kutakuinkin 1.15, 1.11 ja 1.12. Viimeiset 700m omalla vedolla eikä vauhti hyytynyt. Hyvä veto ja erän voitto enkalla 4.32. 86. Taustalla erän kärkipäässä P-savon Ansku, Pihla ja Lotta tulivat hyviin aikoihin 4.39-4.42.

M800m: B-erässä Kuopion ja Katajaa edustavan Tirkkosen Ronin meno oli ja on lennokkaan rentoa. Upeannäköistä kulkua ja tuloksena 3:s sija 1.53,30. Ennätykset paukkuu koko ajan, joten nyt  on tulevien vuosien näkymät varsin otolliset. C-erässä Kuopion Otto Vilpponen oli 5:s 2.00.55. Samassa rytäkässä maalilinjalle kiilasi myös hiihtäjä ja Vuokatti Aateli Racessa esillä ollut Jussi Karkkulainen. Kaveri on juossut paljon ratakisoja.

Joensuun surullisiin lajeihin kuului miesten ja naisten keihäs. Nyt sitten Antti jäi ilman olympiapaikkaa ja samalla kausi tulee olemaan meidän takuuvarmalle arvokisakävijälle jäähyväiskausi. Loistava ura. Mitaleita palkintokaapissa. Loppu ei mennyt kuitenkaan tähtien loisteessa. Viimeisinä vuosina tuli valmentajan vaihtoa ja ainakin itselle pahimpana floppina seuran vaihto. Mutta kun eurot alkaa olla varsinkin managerilla päällimmäisenä mielessä, niin tätähän tämä on.

Joensuun illasta siirryttiin Lapinlahdelle……

Huippuolosuhteet. Ei mikään paahtava helle ja liki tyynikeli. Tulostaso ei ehkä kohonnut kovin huipuksi, mutta ennätyksiä tehtailtiin huikea määrä. Yleisöä oli ehkä parituhatta ja tunnelma ihan hyvä. Suurin miinus ainakin itselle oli, että kisamakkarat jäivät syömättä. Tämä tuote nimittäin loppui kioskeista ennen aikojaan. Outoa hommaa.

Niin....ja mainostettu Iivo ei ollut paikalla. Ei ainakaan vitosen viivalla, kuten huhut liikkuivat. Niinikään huhujen mukaan ei ollut löytynyt sopivia kenkiä tai sitten jalkavaivoja. Tällaista liikkui stadionin liepeillä. No ainakin hiihdon pääkoutsit Teemu Pasanen ja Mikko Virtanen seurasivat kisoja tiukasti. Hienoa....näin pitääkin. Miten lienee ajatusten vaihto juoksukoutsien kanssa. Onko sitä. Epäilen, vaikka kestävyyslajeista on molemmissa kyse.

M 1500m: Jänis veti todella rajusti. Pääjoukko eli ulkomaalaiset alle 3.40 kaverit nostivat selän pystyyn, eikä lähteneet hurjasteluun mukaan. Mutta yksi eli Joonas Rinne pisti rohkeasti jänön perään. Upea rohkea veto, joka päättyi pieneen hyytymiseen loppusuoralla.

1500m:n B-erässä Vattulaisen Arttu teki jänöhommat takuutasaiseen tyyliin. Porukan 12:sta juoksijasta liki jokainen teki PB:n tai SB:n. Eero Saleva juoksi reilun tunnin sisällä 5000m ja tämän 1500m. Ajat 14.06 ja 3.52. Siihen ei kaikki pysty.

N 800m B-erä: Kymmenen juoksijaa, joiden tilastoajat olivat siellä 2.10-2.14 tienoolla. Eka kieppi vedettiin tasaisesti ryhmässä. Veeran eka kierros oli 1.05. Ei siis mitään ylikovaa. Toka kiepillä Veera lähti nousemaan ja tuli loppusuoralle kakkosena. Veera pystyi hyvin tykittämään vika satasen eikä kukaan takaa päässyt ohi. Voittaja Kaisa Honkaharju kellotti 2.10.12 ja Veeran 2.10.78. Aika alittaa entisen ennätyksen liki 4 sekalla. Noteeraus on samalla sen verran kovaa luokkaa, että menee kaikkien aikojen P-savon listalla heittämällä Top 10 listalle. Niin....ja erän 9:nneksi tuli Visan Sini Karjalainen ajalla 2.12.50. On erinomaisen kova veto nuorelta juoksijalta.

Mennyt viikko taisi olla samalla Veeran tähänastisen uran sykähdyttävin. Viikko sitten Hannes Gamesin kasi antoi jo pieniä merkkejä paremmasta, mutta sitten tonnivitosen ja kasin upeat enkat kruunasivat viikon.

N 5000m: Australian naiset hallitsivat kisaa. He matkaavat Lapinlahdelta suoraan Tokioon. Nina Chydenius jatkoi Lapinlahdella siitä mihin Joensuussa jäi. Enarit paukkuivat taas. P-savon Ansku Partanen oli kisan 9:s omalla enkalla 17.16.44. Anskun viikko oli Veeran tavoin huikea, sillä juoksu kulkee. Anskun vika kilsa taisi tulla sinne 3.15 tienoolle.

M 5000m: Kisan jännitys oli siinä, alittaako Eemil Helander 14 minuutin rajan. Ja alittuihan se. Vattulainen teki taas jänöhommat ja aivan loistavan tasaisesti. Siinä oli helppo tulla ekat 3 kilsaa. Niin....tuo 14 minuutin rajan rikkominen on suomalaisittain harvinaista herkkua näinä aikojna.

Tässäpä taas kaikki, mitä nopeasti tuli ja jäi mieleen menneestä viikosta. Siis näin kisojen osalta. Jatketaan kesän viettoa. Ei muuta kuin.... ikkee tulloo, mutta vanhaks ei tartte tulla.