Vuokatin Aateli Race

4.7.2021

Vuokatti Aateli Race:

Tämä on hiihtäjien vuosittainen alkukesän huipputapahtuma. Ja huikeaa on se, että liki kaikki huiput ja muukin kansallinen hiihtäjäkaarti osallistuu tähän kisaan. Eka kertaa olin nyt itsekin näkemässä livenä, miltä meno näyttää.

Eka iltana ja Vaaran maili. Rullilla tullaan Vuokatin vaaran mäen päälle. Startit tapahtuu 15 sekunnin väliaikalähdöin. Ja mäkeä koko matka. Ja jyrkkää sellaista. On hurjan oloista puskemista, jossa Iivo, Krista ja Kepa erottuivat ainakin ajallisesti. Toki monien meno näytti varsin vahvalle, mutta jokunen totesi, että miltähän se Juuhaukin meno näyttäisi. Ja kello eritoten.

Juoksuosuus juostaan seuraavana aamuna. Miehillä matka on 4,5 km ja naisilla 3km. TV:stä kun tätä katsoo, niin juostava reitti näyttää paljon helpommalle, mitä se todellisuudessa on. Näyttävintä menoa juoksussa nähtiin Iivon ja Matintalon suunnalta. Iivo karkasi toka kiepillä ja se oli siinä. Myös muut puijolaiset olivat vahvasti esillä. Varsinkin Petteri Koivistolta upeaa menoa. Sijoitus 4:s ja ero Iivoon noin 30 sekkaa.

Juoksuosuus tuntuu olevan Aateli Racen ”pelottavin” laji. Ja tottavie, liian monen osalta se näyttää liki ”selviytymistaistelulta”. Siitä puuttuu sellainen jaksamisen teho. No toki, moni ei ole mitään juoksijatyyppiä, joten sekin vaikuttaa asiaan.

Juoksun jälkeen on parin tunnin ”verkkatauko” ja sitten vuorossa rullahiihtokisa, jossa matkana 10-15 km. Matkaan lähdetään sen hetkisen tilanteen mukaan ja kisa päättyy jälleen Vuokatin vaaran jyrkkään nousuun. Alkumatka Vuokatin rullaradalla ja vauhti sellainen, että hirvittää. Ihme, ettei alkumatkan tiukoissa kurveissa ja laskuissa sattunut mitään kolarointeja.

Naisten kisassa Kepa ajoi puolen minuutin eron kiinni ohittaen Matintalon ja tuuletteli mestaruutta Vaaran mäen päällä. Taustalta tuli kovaa myös Jasmin Joensuu ja tietenkin Krista. Mutta Kristan vauhtia avitti se, kun hän onnistui jättämään juoksuosuuden väliin! Miehissä Iivo tyylitteli voiton Pertun napatessa kakkossijan. Koiviston Petteri meni alkumatkasta todella hyvin Pertun joukossa, mutta nitkahti hieman lopussa.

Mieleen jäi myös P-savolaista nuori Arsi Ruuskanen ja vaikkapa ampumahiihtäjä Otto Invenius. Molemmat tykittivät esimerkiksi Vaaran mäkeen hurjalla iskulla. Myös nuorten sarjassa P-savoon tuli mestaruus, kun Heikkisen Arttu otti voiton. Saman seuran Jalmari Bergvist ja Herman Happonen olivat myös 6 sakissa.

Vuokatti Aateli Race on loistava tapahtuma, joka kannattaa käydä kurkkaamassa ihan paikan päällä. Ajantasalla olevasta ja todella innokkaasta kisakuulutuksesta pitää huolen meille kaikille tuttu Aki Tuovinen.

Vielä hiihdosta.....p-savolaista seuroista SiiHs tuntuu menettävän huippuhiihtäjiään. Arsihan siirtyi Kuusamon Eräveikkoihin ja naisten joukkue hajosi, kun Ukkolan Johanna meni Kainuuseen. Sen sijaan Iisalmen Visa sai kovia vahvistuksia, kun esim. nuorten MM-edustaja Siiri Kaijansinkko siirtyi seuraan. Siiri oli Aateli Racessa hyvässä iskussa ja löi juoksussa Kepan ja Kyllösen. Visan viime talven huipputikissa ollut Vilma Ryytty ei ollut Vuokatissa nyt parhaimmillaan. Onko Vilman isävalmennussuhde vaihtunut nyt toisille tahoille. Näin kuulin sivukorvalla... mutta kaikenlaista liikkuu näissä piireissä.

Vuokatissa oli äskettän tehty alppimajatutkimusta, jossa muutamat hiihtäjät (mm. Jasmin Kähärä) olivat viettäneet 4 viikkoa alppimajassa. Ainoastaan harjoitukset oli tehty normisti ulkona ja lisäksi alppimajasta oli poistuttu vain ruokakaupassa käyntiä varten. Lisäksi pari kertaa viikossa oli ollut tunnin juoksutesti matolla. Olosuhteet siinäkin reilun 2000 m korkeudessa. Kähärä totesi, että henkisestikin rupesi koettelemaan. Tuntui kuin seinät kaatuivat päälle. Tämän tutkimuksen tuloksista ei ole ainakaan vielä tietoa.

Jämsän kestävyyskarnevaaleista...

Nämä ovat aina olleet juoksijoiden kokoontumisajot, joissa porukkaa piisaa. En tiedä, onko jonkin verran tultu alas osanottajamäärissä, mutta ainakin 9-15 -ikäisissä on tapahtunut merkittävää pudotusta.

Torstaina päämatkana olivat 800 m:n kisat. Miesten puolella juostiin 6 erää ja naisissa 7 erää. Lauantaina 1500m:llä tarvittiin 4 erää miehissä ja 3 naisissa.

Miesten puolella kahden ratakiepin upein p-savolaisrullaus nähtiin Tirkkosen Ronilta. Kuumassa erässä ja kuumien miesten seassa sijoitus 7:s omalla enarilla 1.54.38 on huomionarvoinen noteeraus. Ville Lampinen voitti ajalla 1.51, mutta vaikkapa Benjamin Lee ja Konsta Hämäläinen olivat Ronia enää pari sekkaa edellä.

Naisten vastaavalla matkalla parasta p-savolaisvauhtia piti Veera, joka toiseksi kovimmassa erässä otti kakkossijan ajalla 2.14.59. Se ei jää enää paljoakaan enarista ja oli tähän mennessä kauden parasta kyytiä. Kauden parhaaseen ylsivät myös Pihla Hokkanen, joka voitti 5:n erän ajalla 2.18.27 ja Lotta Tarvainen 3:nella sijalla 2.19.75 ajalla.

1500m juostiin kuumissa olosuhteissa. Lämpöä liki 30 astetta. Tässäkin Veera ja Pihla vetivät p-savolaisittain parhainta kyytiä. Kumpikaan ei yltänyt ennätyksiin. Parannettavaa siis jäi. Veeralla matkavauhdissa oli ongelmia. Pihla taas ei saanut lopussa parastaan irti. Veeran aika 4,39.34 ja Pihlan 4.40.27.

Näin tänä helteisenä heinäkuun sunnuntai-iltana. Tästä vaan kohti uutta viikkoa. Palataan asiaan, jos nestehukka ei yllätä...

 

-Artsi

 

Ps. Noissa timanttiliigan kenttälajeissa on kyllä naurettavaa nämä nykyiset säännöt. Siellä voi käydä niinkin, että kaveri heittää vaikka maailmanennätyksen, mutta ei voita kilpailua. On aikoihin eletty....