Elokuun viikonloppu mentiin SM-kisojen merkeissä

11.8.2019

Lahdessa taisteltiin 14-15-ikäisten yleisurheilun SM-kisat. Niin.....tärkeintä on näiden ikäluokkien mittelöissä muistaa, että sijoitukset ja tulokset / ajat eivät ole niitä tärkeimpiä mittareita. Paljon tärkeämpää on juniorin kokonaisharjoittelu ja liikkuminen. Seuraavien vuosien harjoittelu ja asenne ratkaisee, millaisiin saavutuksiin on mahdollisuudet aikuisten sarjoissa. Oletpa 15-ikäisten SM-kisoissa millä sijalla tahansa, sinulla on mahdollisuudet tulla jatkossa vaikka olympiavoittajaksi.

Niin….P-savolaisista muun muassa SiiPo:n Pinja Laasanen ja Visan Ella Mykkänen juoksivat hienosti ja jäivät vain muutamia senttejä pallipaikasta. Pinja paineli 1500m:n esteissä uuden piirinennätyksen aikaan 5.20.95 ja oli siis 4:s. Ella puolestaan kellotti 800m:llä loistavan ajan 2.21.20, kuten myös 2000m:llä 7.00.18, mutta kummallakin matkalla sijoitus oli 4:s. Mainittakoon, että poikien puolella lauantaina Kauhajoella PHS:ää edustava Jalmari Berqvist otti ampumajuoksun SM-kisoissa kultaa ja matkasi Lahteen sunnuntaiksi ja juoksi 2000m:llä MaanMahdin riveissä 7:nneksi ajalla 6.14.

Kankaanpäässä taisteltiin puolestaan 16-17-sarjojen mestaruuksista. Mitaleita ei P-savon kestävyysmenijöille suotu, mutta esimerkiksi Reippaan Lotta Tarvainen ja Otto Vilpponen sekä Visan Saara Penttinen olivat hienosti kärkipaikoista taistelemassa.  Lotta ja Saara olivat mitalin syrjässä kiinni, Lotta 3000m:llä omalla ennätyksellään 10.37 ja Saara 2000m:n esteissä OE ajalla 8.04. Sijoitukset siis neljänsiä. Otto taas juoksi kasilla 5:nneksi 2.02 ajalla ja 1500m:llä 7:nneksi. Mukavia sijoituksia….joten eikun hyvillä mielin eteenpäin.

Kauhajoella oli puolestaan SM-kisat, joissa myös juostiin, mutta lajissa tarvittiin myös asetta. Eli ampumajuoksusta on kyse. Siellä P-savon nuoret saalistivat useita mitaleita. Sen sijaan yleisissä sarjoissa ei mitaleille ylletty…..eikä P-savosta ollut pääsarjoissa edes osanottajia muuta kuin tiimin Juho ja Ville Heikkinen.  Eli siinäpä sitä tavoitetta, miten nuorten sarjoista saadaan aikuisurheilijoita.

Niin….mitaleita kahmivat ainakin Soisalon Ampumahiihtäjistä Otto Invenius, Essi Kuittinen, Jiri Klemettinen ja Puijon Hiihtoseurasta Arttu Heikkinen, Jalmari Berqvist, Eemi Naumanen, Akseli Kirjavainen. Jo maailmallakin mainetta niittänyt Otto Invenius otti mestaruuden sekä pikamatkalta että yhteislähdöstä.

Tiimin Juho oli mukana siis yleisessä sarjassa. Pikakisassa aika 16.05 ja 4 sakkoa tuottivat sija 11. Eroa mitaleille jäi reilut minuutti. Yhteislähdössä Juho oli 13:sta. Sen kisan pilasi liiat ohilaukaukset, sillä neljältä paikalta tuli peräti 12 sakkoa, mikä oli puolta enemmän kuin kärkipaikoille sijoittuneilla.

Yleisurheilun superliigassa Suomen kohtalona oli putoaminen. Ei se nyt mennyt ainakaan ihan kokonaan kestävyysmenijöiden piikkiin. Taisi tuo pikajuoksuosasto kontata ihan kunnolla.  Niin….kestomenijöistä ainakin Kuiviston Sara ja nuori Nathalie Blomqvist sekä Topi Raitanen voivat olla tyytyväisiä. Saran huikea kasi ja kiri lupaavat vielä tällä kaudella vaikkapa SE:tä jommalta kummalta matkalta. 1500 m:llä eka puolikas mentiin rauhassa, mutta toka puolikas oli todella kova. Nathalien ennätysparannus taas oli melkoinen. Tottakai myös Camillan sijoitus esteissä oli hyvä. Dohaa ajatellen Camillan pitäisi pystyä parantamaan vika kierroksen kirikykyä. Muutoin homma jää alkueriin. Mitä on muuten tapahtunut Janica Raumalle. Ei kulje, on väsynyttä menoa. Minne katosi viime kesän hyvä lento. Ei kai vaan innostuttu liikaa muiden mukana ja oma tekeminen unohtui.

Hups 1: Olisi pitänyt ymmärtää, ettei 100 litran saaviin mahdu 110 litraa vettä. Näin sanoi Pekka Vähäsöyrinki, kun hän ruoti sitä, mikä meni pieleen Kepan valmennuksessa. Sielläkin ajauduttiin ylikunto-ongelmiin, eikä sitä huomannut riittävän ajoissa ei Kepa itse, ei koutsi eikä maajoukkuevalmennus. Niin….Pekka otti syyt omaan piikkiin. Nyt Kepan valmennuksesta vastaa elämänkumppani Juho Mikkonen.

Hups 2: Mikä on Masokistin Unelma? No se on 100 km:n juoksukisa. Se juostiin lauantaina Helsingin Paloheinässä. Hiekkapintainen reitti, jonka pituus 1,9443 km. Mukana 14 naista ja 20 miestä. Naisissa ykkönen tämän lajin taitaja Kähkösen Satu ja aika 8.41.31. Tämä jos mikä on hurjaa touhua.....siis ainakin minun mielestä.