Savo Games Artsin silmin

18.7.2019

Lapinlahden GP-kisoista……

Yksi positiivisimmistä asioista oli, että yleisöä oli ihan mukavasti. Yleinen arvio oli, että ainakin 3500. Eli Ruuskas Antti sai varmaankin porukat liikkeelle.  Ei Tampereen GP-kisoissakaan ollut kuin 3000 henkeä, vaikka hieman isommasta keskuksesta on kyse. Ja siellä oli vielä ilmaislippuja ollut jakelussa rajattomasti.

Kisojen heikointa antia oli, että makkarat loppuivat kesken. Jostain niitä haettiin kisojen puolivälissä. Yritettiin paistaa. Joku niitä jonotti, joku sai, joku ei. Niin...kisojen kahvi ja makkara pisteisiin oli jonot. Ja se on merkki jostain.

Kisojen kuulutus ja taustat olivat taas kunnossa. Olihan se upeaa kuunnella kuuluttaja Akin loistavaa hehkutusta Topin ja Camillan vetäessä viimeistä kierrosta. Siinä on sitä paljon puhuttua tunnelmaa, jota yleisurheilu kaipaa.

Satasen aidat: Mukana myös MM-rajaa metsästävä Reetta Hurske. Paljon on ollut kisoja, paljon on ollut epäonnea. Kun raja on mennyt rikki, niin tuulta on takana liikaa. Ja kun joku Neziri siinä rinnalla saa kymppitonnin apurahan, niin Hurskeella se on nolla euroa.

Mutta onneksi Reetta tuli Lapinlahdelle. MM-raja meni rikki ja tuulimittarilukematkin olivat tytön puolella. Ja vielä.....kun apurahaa ei äskettäin irronnut, tietojen mukaan pari manselaista firmaa otti yhteyttä ja tarjosi kuutta tonnia per yritys. Eli vielä löytyy yhteistyöhalukkaita fiksuille urheiljoille. Ja rahaahan on tässä maassa.

Niin.....ja aitojen voittoonhan juoksi erinomaisella tekniikalla Annimari Korte. Eikä jäänyt paljoa SE:stä. Eikä ole naisessa grammaakaan ylimääräistä.

Miesten esteet: Taustana oli, että Ruuskas Antin jälkeen kisojen toiseksi kallein urheilija Kemboi toimii jäniksenä ja 3 viikon korkean leiriltä palannut Raitasen Topi yrittää 8.20. Kukaan tässä maassa ei voinut tietää, mikä on Topin tila kisasuorituksessa.

Lopputulos oli, että Topi juoksi erinomaisesti. Kakkosen väliaika oli hitusen liian heikko ja luultavasti Topi päätti juosta vain voitosta. Loppu tuli jälleen vahvasti ja oli osoitus siitä, että 8.15 raja on saavutettavissa. Esteiden kärki ja Topin esitys olivat kisojen kovinta antia, kun verrataan maailman kärkeen.

N 5000m: Camilla oli kiinnostuksen kohteena. Tänä vuonna ainakin 3 kuukautta korkealla viettänyt nainen juoksi hyvin ja ennätys parani parikymmentä sekkaa. Ja huikeinta oli, että vika tonni taisi mennä alle 3 minuutin. Camillan vitosen aiempi enkka oli jo useamman vuoden takaa, joten jo oli aikakin. Nyt pitäisi saada päämatka eli esteet kulkemaan. Siinä ei ole tapahtunut juurikaan kehitystä viime vuosina. 

M1500m: Tilastokärki Joonas Rinne oli tarkkailussa. Kuten myös Mikkosen Samu. Eikä kulkenut kummallakaan. Vaisu kisa, jossa jäniksen perään ei löytynyt innokkuutta. B-erässä Hirvosen Mikko veti alle 4 minuutin ja Otto Vilpponen juoksi oman enkan.

N1500m: Maamme parhaita ei saatu mukaan. Tosin laji on nyt sellaisessa tilassa, että 4.30 ajat ovat jo kovia noteerauksia. Ja siinä mielessä kisa oli erinomainen mukana oleville juoksijoille. P-Savon onnistujat olivat erinomaisesti juosseet Pihla Hokkanen ja nuori Lotta Tarvainen. Sen sijaan Veeralla ja Marialla meno ei ollut herkimmillään. Veera paranteli viime perjantaista Vänärin aikaansa liki 10 sekkaa, mutta tekemistä riittää sairastelujakson jälkeen, ennenkuin olo on sellainen kuin sen pitäisi.

Niin.....Lapinlahden GP-kisojen kohokohdat olivat naisten aidat (Korte ja Hurske), naisten 5000m (Camilla), miesten esteet (Topi) ja naisten kuula ja Varpaisjärven Senja Mäkitörmä.

Valitettavasti osa lajeista olivat pahoja pettymyksiä......esimerkkinä vaikkapa naisten kiekko, miesten seiväs ja pituus sekä keihäs.

Tässäpä osa ajatuksista, mitä meikän päähän näin äkkiseltään tuli mieleen....

 

-Artsi