Hiihtomaailman ihmettelyä…..tammikuun auringon paahteessa…

23.1.2018

1: Tour de Ski, vai oliko se Tour de Fiasko. Upea tapahtuma, jossa ensin monet huiput jättivät sen kokonaan väliin. Sitten monet keskeyttivät sen ennen loppunousua. Palkintorahojakin on tiputettu. Jotain tarttis tehdä. Olisiko koko Tourin oikea paikka ennen joulua. Ai niin. Sehän onkin täyttä bisnestä. Fis ja Tv-markkinat määrittelee ajankohdan ja hiihdettävät matkat. Siinä ei urheilijoita kuunnella.

 

2: Jos Hakolan Rise on noussut uudelle tasolla ja Kepa palannut vanhalle tasolle, niin Kyllösen Anne on syvässä montussa. Onko syy valmennuksessa vai onko syy urheilijassa. Anne on ollut aina maailmanluokan hiihtäjä. Liki joka vuosi maailmancupissa palkintopallilla. Anne on ollut liian ahne kilpailemaan. Hän on himoharjoittelija. Eikö kukaan ole saanut jarruja touhuun. Fiksummalla kilpailuttamisella Anne olisi aina pertsalla maailman kymppisakissa, sanoi eräs hiihtoniilo.

 

3: Oliko Annelle yksi kisa liikaa. Lahden MM 10km ja sija 38 surkealla kalustolla. Siitä alkoi alamäki. Kisan jälkeiset episodit, purkaukset ja salaliitot jättivät jälkeen henkisen ja fyysisen likapyykin. Niin….mikä ero on Kyllösen ja Mäkäräisen purkautumisella huoltoryhmää kohtaan: Kun Kyllönen haukkuu huoltoa, niin se jäkittää takaisin ja syyllistää urheilijan. Kun Mäkäräinen haukkuu huoltoa, niin se on ihan hiljaa ja osalla menee kurat housuun.

 

4: Ampumahiihdossa on nähty Kaisan ja Marin lisäksi muutama välähdys ja tasonnosto. Se antaa uskoa. Naisten olympiaviestissä Suomelta hiihtää kolme naista, joiden takana on Lappeenrannan lähistöltä pari vanhan liiton miestä eli Heikki Pusa ja Jarmo Punkkinen. Niin ja taitaahan olla Punkkinen myös Hiidensalon Ollin valmentaja. Eli kaksikko tekee kovaa tulosta kaikessa hiljaisuudessa.

 

5: Vantaan SM-hiihdoissa nähtiin maailman parhaat SM-kisahiihtäjät. Tai ainakin melkein, koska Iivo ja Kepa olivat poissa. Lisäksi hiihtäjämassaa oli niin paljon, että huoli lajin elinvoimaisuudesta on ihan turhaa. Kunpa joskus nähtäisiin esim SM-maratonilla 100 juoksijaa tai Kalevan kisojen kympillä muutama kymmenen.

 

6: Muutenkin maastohiihdossa on moni asia hyvin. Kupilan Jari lohkaisi, että hiihdon etu on siinä, että lajissa ei ole ME-tuloksia eikä maailmantilastoja muistuttamassa jokaisessa kisassa siitä, miten kaukana maailman kärki menee. Lisäksi itse annan plussia Jylhän Reijolle. Hän on johtanut nimenomaan päävalmentajan hommia hyvin ja luonut maajoukkueen valmennus ja taustatiimin toimintakulttuurin uudelle tasolle. Ja ottipa vielä itse vastuun Annen harjoitteluvirheistäkin. No joo, ehkäpä tietyistä valinnoista voidaan keskustella. Ihan viime viikonlopun osalta. Niin...kyllä Matintalo olympialaisiin menee, mutta paikka siellä on nimenomaan 30km:llä, eikä missään sprintissä. Katsotaanhan keskiviikon valinnat tarkemmin.

 

7: Hiihdossa P-savosta lähtee olympialaisiin Kepa ja Perttu. Kepa sai uuden nousun, kun Vähäsöyrinki tuli koutsiksi. Lisäksi vapaan hiihto on mennyt Kepalla valtavasti eteenpäin, kun tehostunut lihaskunto ja voimatreeni on purrut tyttöön. Kepa voipi olla jopa pisteillä Etelä-Korean vaikeissa oloissa. Pertulla taas paha ylikunto meinasi viedä kaverin pelistä pois. Marraskuussa ei enää nukuttanut, pää meinasi seota ja kaikkea mahdollista. No siitä kaveri nousi levolla, hankikävelyllä ja hitaalla hiihtelyllä. Pääsy SM:ssä mitskuille ja Korean kisat ovat upeita palkintoja Riistaveden hurjalle.

 

8: Tuleeko hiihdon mitaleita Koreasta? Tulee, mutta ei Lahden määriä. Ja olosuhteetkin ovat ihan toiset kuin Lahden kotimaisemissa. Kyllä ne mahdolliset mitalit ovat Iivon, Hapon ja Kristan varassa. Viimeisimpien kisojen perusteella vain Kristan varassa. No viesteistä tottakai, mutta näillä näkymin mitali on naisissakin tiukassa. Haposta ei tiedä. Hän on ajoituksen mestari tai pahoissa vaikeuksissa ja Iivo on yhden matkan varassa.

 

9: Entä ampumahiihto. No itse asiassa Kaisalla on koko joukkueestamme parhaimmat mahdollisuudet mitaliin. Mutta se suurin kysymys kuuluu: Kestääkö Kaisan kupoli. Ja toisaalta muutamat kilpakumppanit ovat koko kauden tähdänneet vireensä selkeästi Koreaan, joten taso ei ainakaan heikkene mcupin kisoihin nähden. Maailmancupin johtajan liivi ja ennakkosuosikin paine eivät ole Kaisalle niitä helpoimpia juttuja. Sunnuntain haastattelukin osoitti, että ei ole ollenkaan sellainen fiilis, että jessss….seuraavaksi olympiakisat.

 

10: Jylhän Martin elämänkumppani viimeistelee oikeustieteen opintojaan. Lopputyön aihe on: Urheilijan oikeus bonusrahoihin, jos ne on alun perin maksettu urheilijalle, jonka suoritus on sittemmin hylätty esim. dopingin takia. Näin luin ”Kanarian sanomista”.

 

 

Ja vielä lopuksi pari vinkkiä Juoksija-lehdestä:

 

1. Ville Hautala sanoo: olen luvannut lapsilleni, että olemme valmiita panostamaan heidän uraansa vaikka lainaa ottamalla. Siihen liittyy kuitenkin muutama periaate: mihinkään ei saa olla kiire. Uran kehitys saa viedä aikaa. Toiseksi opiskelu on pidettävä mukana elämän rakentamisessa. Opiskelun ja urheilun voi yhdistää hyvin. Nykyisin on paljon vaihtoehtoja tarjolla. Ville ihmetteleekin sitä suuntaa, että urheiluun keskittyminen vaatisi heittämään opinnot sivuun. 

 

2. Suurin virhe ei ole kova harjoittelu nuorena, vaan se, ettei aloita koskaan kovaa harjoittelua.

 

Näin mennään kohti tammikuun loppua auringon pehmittämillä aivoilla ja nyt sitten paleltumavammojen säestämänä….

 

Artsi