Tällä viikolla kuultua ja nähtyä…..

17.12.2017

Hiihdon Skandinavia-cup, Vuokatti: Mistähän maasta niitä hiihtäjiä tulee? Katsokaapa esim. M15km vapaan tuloksia: Mukana yhteensä 200 hiihtäjää. 9 ensimmäistä sijaa meni Norjaan. 30 parhaan joukossa 24 norskia ja sitä rataa. Naisten vapaan 10km:llä sentään vain kolmoisvoitto Norjaan. Siilin Johanna Ukkola 117 hiihtäjän joukossa 33:s reilu minuutti kärkeen. Pertsalla nähtiin sitten Hakolalta ja Matintalolta upeat voitot. Hyvärisen Perttu sijalla 26 puolitoistaminuuttia Hakolalle.

Hiihdon tuleva päävalmentaja: Ainakin siis Matti Haavisto ja Mikko Virtanen ovat sitä hakeneet. Kumpikin on taatusti hyviä vaihtoehtoja. Veikkaan, että se menee sisäpiiriin. Ei huono vaihtoehto, mutta kyllä Virtasen Mikolla on hurja määrä tietoa. Ja kokemustakin. No Hartsa ei taida haluta hommaan, vaikka maapallolta ei löydy toista, joka tietää lajista yhtä paljon kuin hän.

Seurasiirtoja: Kuopion Reippaan miesten kestävyysjuoksupajatso tyhjeni kertapierasulla. Kertonee paljon seuran menosta ja meiningistä. No mutta nyt on maakuntaviestijuoksussa muilla seuroilla mahdollisuuksia.

SUL: Urheiluliitolla on monien muiden huolien lisäksi huoli poikien saamiseksi lajiin. Nykyään nuorissa tyttöjä on huomattavasti enemmän kuin poikia. Jarmo Mäkelä sanoo: Aina maailmanhistoriassa on käynyt niin, että siellä missä on naisia, sinne ilmaantuu miehiä, mutta tässä ei vielä ole niin tapahtunut.

Janne Ukonmaanaho: Tämä aivan äskettäin oman uransa lopettanut on innostunut valmentamaan ja jo nyt hoivissa on neljä lupausta: Topi Raitanen, Otto Loukkalahti, Mona Jäppinen ja Matias Meriläinen. Hyvin on Janne saanut kaikessa hiljaisuudessa homman toimimaan ja mikä ettei: Mies on harvinaisen sosiaalinen ja tulee toimeen muiden kanssa.

Kaisa: Suomen valovoimaisin ah-tähti ei nyt oikein välkkynyt. Pikakisassa syy löytyi yllättäen kalustosta. Huollon housuissa ei ole noina hetkinä mukavaa. Ei, vaikka siellä on itse Kaisan kihlattu. Pari vkoa sitten Kaisa otti taas pulttia median kirjoittelusta: Kyllä pitäisi riittää, jos on kuitenkin maailman 7:nneksi paras kisassa, sanoi Kaisa. Miksi muuten valmentaja J. Punkkinen ei anna minkäänlaisia lausuntoja mistään. Kaisa on kuitenkin niitä aniharvoja, joilla on mahdollisuuksia voittaa helmikuussa o-kultaa. Nimenomaan siksi, että hiihtovauhti riittää. Homma on tuurista ja hermoista kiinni.

Kuzmina ja muut: Ihmeellistä, että tämä entinen venäläinen on jo nyt kunnossa. Normisti hän pistää jauhot suuhun muille vain olympiakisoissa. Niin…..Anton Shipulin on tämän Kuzminan veli.  Naisten ah on vielä hakusessa, kun Laura D hakee voitosta huolimatta parastaan ja Koukalova ei vammojen takia ole vielä aloittanut.

Enni Rukajärvi: Harvinainen urheilija. Haluaa tukijoiksi vain sellaisia, joiden takana hän voi seisoa teeskentelemättä. Ennihän antoi kenkää jossainvaiheessa Red Bullille. Taatusti rahakas sopimus, mutta kun juoma ei maistunut eikä sopinut arvomaailmaan. Ja nyt tämän viikon lausunto oli että jos lähtisin hieman eri linjalle, niin voisin saada vähän enemmänkin. Mutta mä teen omia juttuja, enkä ole tullu tänne näyttämään hyvältä.  Niin...onneksi löytyy myös niitä, joille raha ei ole kaikki kaikessa.

Kepa ja Happo sekä muut: Hiihdon maailmancupissa Kepa ja Happo osoittivat, että nyt on mukava tulla jouluksi pipareita syömään. Molemmat ovat hyvässä iskussa. Muiden suomalaisten osalta ei tarvita käyttöön sekuntikelloja, sillä vauhdin eron näkee silmällä. Kepa vaihtoi täksi kaudeksi valmentajan Vähäsöyrinkiin. Siitä siirrosta saattaa tulla täyspotti. Kyllönen teki samat Jylhään. Se potti taitaa jäädä varsin mitättömäksi. Kyllönen osoitti jo parissa edellisessä mcupissa täysin alavireistä menoa. Miksi nainen piti raahata vielä Toblachiin. Tuossa iskussa kunto ei parane reissaamalla ja kilpailemalla. Tyhmää, sanon minä.

Krista ja olympiakisat: Vaikka Krista ei nyt ollut mcupissa mukana, niin nainen on noussut olympiakisojen mitalitavoittelijoiden tiukkaan tiimiin. Kristalla ei ole yhtä bravuurimatkaa kuten Iivolla. Kristalle sopii matka kuin matka. Pertsa tai vapaa. Joku näki ongelmaksi saman kuin yhdeksän keskiarvon oppilaalla: Onko parempi, että kaikki numerot ovat ysejä, vai olisiko parempi, että mukana olisi yksi kymppi ja yksi kasi.

Kristan treeniyhteenveto: Valmentaja Matti Haavisto sanoi, että Kristan harjoittelu on ollut nuorena liiankin varovaista. No viimeiset pari vuotta määrät ovat olleet 850h ja 900h. Viime vuonna peruskestävyyttä 86 %, vk:ta 5 % ja mk:ta 2 %, sekä voimaa 7 %. Haaviston valmennuksessa testeillä ja korkean harjoittelulla on iso rooli.

Se on moro! Ei muuta kuin matala veto maalin ylänurkkaan! Sieltä se Joulupukki tulee….