Viikonloppuna seurattua

10.12.2017

Ristijärvi, Härkösten hiihdot:

Paljon oli hiihtäjiä mukana näissä kekkereissä. Tiimistä oli mukana Juho, joka vapaan kympillä oli 81 hiihtäjän joukossa 49:s.  - Oli tosi pehmyt baana, kun satoi paljon lunta edellisenä päivänä. Jalat olivat todella raskaat ja muutenkaan ei ollut parasta menoa. Uskon, että kisojen kautta alkaa kulkemaan paremmin. Tämähän oli vasta eka sileän kisa, sanoi Juho.

P-Savolaiset sujuttelivat Ristijärvellä palkintopallille lähinnä junnusarjoissa, joissa ainakinVisan ja SiilHs:n hiihtäjät olivat pääosissa. Lisäksi 18-sarjassa Visan Atte Huttunen oli vapaan kisassa komeasti 6:s ja 16-sarjassa saman seuran Eemil Juntunen vapaalla 7:s ja pertsalla 6:s.  20-sarjassa Puijon Siiri Räsänen oli paras P-savolainen ollen pertsalla 12:sta.

Naisten yleisen sarjan pertsalla Siilin Päivi Roivainen oli 8:s 35 sekkaa Vilma Nissiselle jääneenä. Mainittakoon että naisissa muuan Kiinan Zin Li  oli molemmilla hiihtotavoilla kolmen sakissa jääden vain niukasti korkeimmasta pallista.

Sen sijaan miehissä maajoukkuehiihtäjä Perttu Hyvärinen tuntuu olevan edelleen pahasti yli. Nyt tuli 5:s sija sekä vapaalla että pertsalla. Vapaalla yli minuutin tappio Kusti Kittilälle ja pertsalla eroa kärkeen 35 sekkaa. Paniikkinappulan käyttö on nyt lähellä. Olympiavalintoihin ei ole paljon aikaa.

Myöskään viime vuosien hopeasompaykkönen eli Visan Vilma Ryytty ei ole vielä parhaimmillaan. 18-sarjan vapaan kisan 21:nen sija ei varmaan tyydytä visalaista. Pertsalla Vilma oli 6:s 56 sekkaa kärkeen. Kausi on tosin vasta alussa ja viisaasti treenanneet urheilijat puhkeavat kukkaan vasta tärkeimpien kisojen alla.

EM-maastot:

Mielenkiinto kohdistui Raitasen Topiin, joka treenasi äskettäin 4 viikkoa Ranskassa korkealla. Harjoittelukavereina oli ruotsalaiskaksikko Berglund ja Bahta. Topi oli tehnyt mattotestin ennen ja jälkeen leirin ja kynnysarvot olivat menneet eteenpäin, joten edellytykset hyvään juoksuun oli olemassa. Ainakin Lehtisen Tuomo oli hienosti hajulla, kun hän eilen ennusti tai tiesi, mitä tuleman pitää. Ja upea oli Topin juoksu. Aivan loistavaa työtä myös valmentaja Janne Ukonmaanaholta.

Vantaalla oli myös juostu maantiekympillä. Kovinta vauhtia pitivät Miettisen Suvi ja Järvenpään Jarkko. Erityishuomion ansaitsee Joensuun Lehtisen Tuomon nuoret valmennettavat Jutta Moilanen ja Mika Kotiranta.

Maailmancuppeja:

Norja Kläbo…..siinä tämän hetken sensaatio. Saahan nähdä, riittääkö nuorukaisen lento helmikuulle saakka. Mutta kun kaverilla on yhtaikaa poikkeuksellisen hyvä nopeus sekä riittävä kestävyys ja siihen kun yhdistyy hermotus, elastisuus ja tekniikka, niin paha pala muille. Ainakin yhteislähdöissä. Sen sijaan kyky painaa kovaa maksimivauhdilla koko piinaava väliaikakisa – siitä en ole vielä ihan varma.

Suomalaisista Hakola ja Pärmäkoski näyttivat, että kunnossa ollaan ja nyt vaan viisasta treeniä kohti  helmikuun päätapahtumaa. Tänään myös Kepa yllätti, ainakin minut, aivan maailmanluokan menolla. Olipa melkoinen muutos viime viikkojen menoon!

Miehissä Venäjän hiihtäjät olivat hurjina, mutta onko heistä kukaan mukana olympiakisoissa, vaikka ukot eivät ole koskaan kärynneet dopingista. Outoa on, mutta parempi, että en sano enää mitään koko touhusta. Naisissa on Björgeni oudon vaisu. Meno on väsynyttä….vai löytyykö vire jossain vaiheessa.

Ampumahiihdosta kantautuu pohjois-savolaisittain komeaa kuultavaa, kun nuorten IBU-cupissa Itävallassa Soisalon Tuukka Invenius on taistellut komeasti 3:nneksi. Aivan hurja on Tuukan suoritus, sillä mukana oli peräti 133 urheilijaa. Tuukka jäi kympin matkalla voittaja Ranskan Emilien Claudelle 29 sekkaa.

Näin tänä sunnuntaina…

Artsi