Viikonlopun kisailuista ja urheilusta

23.4.2017

Maaninka hölkkää ja SM-maanteitä

P-Savon perinteisin kevään hölkkätapahtuma on Maaninka hölkkä. Lauantaina se jälleen juostiin ja keli oli aikas ihanteellinen. Tosin Maaningalta poistullessa iski vastaan sellainen myräkkä räntäsateineen, että onneksi ei juoksun aikana. Osanottajia oli Maaningalla noin sata, eli se on tänä päivänä sellainen luku, että kisoja kannattaa järjestää. Veteraaneille Maaninka sattui sopivaan saumaan, sillä moni viimeisteli vauhtiaan ensi viikonlopun SM-maantielle.

Kuten TV Hart blogissaan kirjoitti, me poijat juostiin kimpassa. Suunnitelma oli juosta mukavuusalueella 4.30 km-vauhtia. No sen lapun kun rintaan laittaa, niin eka kilsa oli jo 4.15. Helpostihan se meni yli puolenmatkan...rupatellen, mutta lopussa oli jo tekemistä.  Siis minulla. Tämä oli eka kovempi juoksulenkki sitten tammikuun, joten ei ole helppoa ei. TV Hart olisi halutessaan juossut matkan alle 20 minuutin ja helposti. On kaveri kunnossa, sanokoon ite mitä tahansa. Taitaa se pilkillä käynti tehdä kutaa….

Miesten 5km:llä kovinta vauhtia pitivät RRR:n miehet. 40-v sarjassa ainakin kolme ukkoa Harri Parkkosen johdolla paineli matkan 16 min alkaviin aikoihin. Naisissa Iisalmessa asusteleva Mikkelin Kilpaveikkojen Eija Hartikainen oli ykkönen 18.34 ajalla. 40-sarjassa Niina Halonen juoksi myös hyvin jääden Eijasta tasan minuutin.

Miesten 8km:llä mukana oli mm. kestävyyslajien monipuolisuuskasvo J. Rissanen  ja ah-kasvo A. Raatikainen. Jarkki juoksi voiton ja Antti oli 3:s jääden liki 3 minuuttia. Antti sanaili, että kohta kaksi vuotta on menny töiden takia ihan kuntoilun merkeissä. Niin...aika 29.43 ei tietenkään hurraata aiheuta, mutta on se ”kuntoilijalle” ihan kohtuu menoa. Ja aikas nopeasti sen saa paranemaan….tuossa iässä vielä.

Hups1: Maaningan reitti on nopea! En usko, että jollain ”normi”reitillä olisin pystynyt tällä hetkellä moiseen vauhtiin. Ja kun sen reitin pitäisi olla oikea vitonen.

Hups2: Reilusti yli 80-vuotias Niilo Korhonen juoksi reitin aikaan 27.28. Tasan minuutin kovempaa kuin viime vuonna. Eli kunto eikun paranee. Ikähän on pelkkä numero. Huikeaa Niilo!

Hups3: RRR:stä Maaningalla oli mukana liki 20 juoksijaa. Niin sitä pitää.

SM-maantiet

SM-maantiet juostiin siis lauantaina Espoon Tapiolan urheilupuistossa tietojen mukaan varsin nopealla reitillä.

Myleinen: Jarkko Järvenpää sanoi jo ennen kisaa, että nyt on jaloissa ennätyskunto. Ja niin näytti olevan. Edellisvuonna kakkoseksi jäänyt Järvenpää hoiti nyt homman heti alusta alkaen ja tuuletti voittoa ihan ookoo ajalla 1.05. Tuomas Jokinen ja Jaakko Nieminen nousivat seuraksi palkintopallille.

Nyleinen: Se oli jo Lontoon MM-kisoihin valitun Anne-Mari Hyryläisen näytöstä. Nainen juoksi miesten kanssa, veti välillä porukkaa ja iski tauluun ajan 1.14, jolla tuli Nina Chydeniukseen eroa muhkeat 6 minuuttia. Uraansa lopettava Annemari Kiekara otti pronssit.

M10km: 19-sarjassa voiton vei tuttu kasvo eli Tomi Lehto. Kaveri on niittänyt mainetta jo paremmissakin piireissä, joten ei ihme. Kaverissa on ainesta.  Tomin aika nyt 32.32 ja kuusi juoksijaa veti matkan alle 35 minuutin.

N10km: 19-ikäisten puolella taso on tällä hetkellä hurjan kova. Siellä on useita naisia, jotka ovat jo menestyneet kv-areenoilla. Voittaja Astrid Snäll juoksi nyt 35.50, vaikka tavoitteli alle 35 alitusta. Hänkin tähtää kesän EM-kisoihin. Kympin muut mitalistit juoksivat 37 alkavat ajat.

P-Savolaiset (N): Parhaiten menestyi Kähkösen Satu, joka juoksi naisten puolikkaalla upeasti 7:nnelle sijalle. ”Nopee oli reitti ja varsin tasaisella vauhdinjaolla juoksin. Voi vain sanoa, että meni kyllä yli odotusten. Seuraavaksi 3 viikon päästä maraton ja heinäkuussa 100km”, totesi Satu.

P-Savolaiset (M): Miesten puolikkaalla oli mukana Kärkiön Arttu ja Klemolan Väinö. Arttu juoksi sijalle 23 kohtuu ajalla 1.16 ja Väinö hölkytteli ajan 1.22. ”Tulipahan todettua, että juoksu ei liiku pelkillä korvaavilla reeneillä ja matalilla juoksukilsoilla. Sitkeä jalkavaiva on ollu esteenä ja nyt on saatava hyviä treenejä tehtyä”, totesi Väinö.

Hups1: P-Savolaisia oli siis Espoossa mukana 3 juoksijaa. Ei siis liikaa, kun mukana oli yleisten sarjojen lisäksi myös M+N 17 ja 19-sarjat. Ei liian lupaavalle näytä.

Hups2: Satulta hieno esiintulo 7:llä sijalla. Aika 1.25 oli minulle odotettu. Ainakin kun olen saanut kuulla naisen talven harjoittelusta. Ei se nyt ainakaan mitään kuntoilua ole ollut.

Hups3: Naisten puolikkaalla vain yksi (Hyryläinen) juoksi alle 1.20. Kakkonen oli äitiyslomalta palannut ja kolmonen uransa lopettava.

Hups4: Miksi tämä SM-puolikas ei vedä minään vuonna enempää porukkaa (nyt M 31 ja N17).  Onko sinne jotain tulosrajoja, vai? Suomessa viime vuonna juoksi miehissä yli 100 juoksijaa alle 1.20 ja naisissa vajaa 100 juoksijaa alle 1.30. Miks nämä eivät ole viivalla. Jotain tarttis tehdä!!

Hups5:  A-M Hyryläinen kertoi treenaavansa tällä kaudella 7300km. Se on keskimäärin 150km per vko. Mitenhän meidän miehet.

Hups6: N19-sarjan ehkä tunnetuin nimi Saija Seppä jäi kisan 3:nneksi. Moni miettii, että jäi….mutta luulenpa että Saija teki Espoossa hyvän vk-kestävyystreenin ja viikon päästä juoksee Karttulassa nopearytmisen kakkosen ja sitten ottaa SM-maastoissa voiton. Näin se kuvio menee.

Siinäpä kaikki minun osalta….

Ai niin….hieno viikonloppu takana. Eilen (la) Maaningalla vitonen. Tänä aamuna (su) hiihtoa 20 km. Ja vielä….lauantai-iltana olisin tiennyt Haluatko miljonääriksi ohjelmassa 200 000 euron arvoiseen kysymykseen oikean vastauksen. Enkä millään arvaamalla, vaan ihan tiedolla. Ai niin…..olisin pudonnut jo pois ennen tonnin kysymystä….