Nuorten SM-hiihdot ja vähän muutakin

19.3.2017

Nuorten SM-hiihdot ja Mari Laukkanen

 

Rovaniemellä hiihdettiin talven viimeiset nuorten SM-hiihdot. Lunta riitti ja radat olivat taatusti riittävän haasteelliset. Ohjelmassa pertsan matkat ja vapaan pitkät matkat yhteislähtönä.

Tiimin Juho:

Kisat taisivat olla Juholle kauden pohjanoteeraus ja sen suuntaisia olivat kommentit kisan jälkeen: "Ei menneet kummoisesti nämä kekkerit. Lauantaina en saanu suksea pitämään, kun pitovoide lasittu ja  jalat olivat ihan paskana. Ja nyt sitten vapaan 30km:llä en päässy mihinkään. Jalat pökkelöt jo 6km:n kohdalla ja lopussa hyvä kun kantoi enää. Hengitys ei pelannu kumpanakaan päivänä normaalisti ja jalat olivat aivan tukossa. Halusin kuitenkin hiihtää maaliin, vaikka lopussa huumori oli lopussa ja hiihto meni hiihtelyksi".

Juho oli vapaan 30km:n kisan sijalla 28 ja ero kärkeen yli 10 minuuttia. "Ei ollu suuret odotuksetkaan näihin kisoihin, kun edellinen kuukausi meni sairastellessa ja ilman mitään kisoja. Vielä ensi viikonloppuna amphiihdon äsämmät ja sitten saa riittää kisat tälle kaudelle". Niin....tällaista urheilu on välillä. Näistä on vaan noustava...analysoitava tarkasti koko kausi...ja sitten lähteä positiivisesti rakentamaan uutta kautta.

P-Savolaiset:

Piirin ylivoimaisesti valovoimaisin tähti oli Siilin Arsi Ruuskanen, jonka kausi on ollut jo tähän asti aivan huikea. Nyt Arsi hiihti ensin pertsan kympillä M18-sarjan kultaa ja sitten vapaan 20km:n matkalta hopeaa. Arsi oli pertsalla täysin omaa luokkaansa, sillä kakkoseksi tullut kaveri jäi yli minuutin. Vapaan matkalla eroa kultaan jäi vaivaiset 3 sekkaa. Aikamoista dominointia koko kausi siis tältä Siilinjärven tulevaisuuden toivolta.

Muuten P-Savon menestys näissä SM-mittelöissä jäi kokonaisuutena perin vaisuksi. Lupaavaa menoa esittivät kuitenkin Arsin lisäksi SiiHs:n Siiri Räsänen ja Puijon Reetta Silvasti ja Johanna Laakkonen sekä myöskin SonPa:n Mari Heiskanen ja MaanMa:n Riku Ollikainen, jotka ylsivät sarjoissaan sijoille 10-15.

Muuta:

Kisoissa juhlivat yleisesti tutut nimet. Esimerkiksi N23-sarjassa älyttömän nopeasti hiihdon rytmin ja vauhdin löytänyt Johanna Matintalo hoiteli kevyesti koko muun porukan. Toki ainakin pertsalla Johannan ominaisuudet tulivat hyvin esille nousuherkällä reitillä. Vapaan matkalla Johanna oli pronssilla Anna-Kaisa Saaren ottaessa ykkössijan. Johanna tulee nousemaan kuitenkin tulevalle kaudelle naisten A-maajoukkueeseen. Ehkä pientä yllätystä oli nähtävissä miesten 23-sarjassa, jossa pertsalla mm. Lauri Vuorinen ja Joni Mäki jäivät ilman mitalia. No vapaan matkalta tämä kaksikko otti sitten kaksi ekaa sijaa. Näihin kisoihin ilmoittautui ennakkoon noin 400 hiihtäjää. Kuitenkin esim.N17-sarjassa vapaan matkalla loppuun hiihti vain 24 ja M18-sarjassa 33 tuli maaliin ja peräti 13 keskeytti.

 

Ampumahiihto ja Mari:

Viikonlopun maukkain teko oli Laukkasen Marin suoritukset. En minä, eikä moni muukaan ole enää uskonut häneen, mutta jo siitäkin syystä tämän todellakin soi Marille. Kymmenisen vuotta on,  muutamaa väläystä lukuunottamatta, mennyt todella ojanpohjia myöten taapertaen. Vuosi sitten Mari itki ja oli lopettamassa uraa. Mutta rotkon pohjalta....ja uskomalla itseensä....kaikki on mahdollista. Tästä antoi Mari upean esimerkin tämän päivän nuorille urheilijoille!

Niin...ja Marihan on tällä kaudella kahdessa lajissa MM-tasolla 8 parhaan sakissa. Ampumahiihdon 4:s ja hiihdon sprintin 8:s. Aika harva pystyy samaan. Ja vielä....olihan nuo viikonlopun ahiihdon kisat aika tunteikkaita. Ja Yle:n selostajille Jussi Eskolalle ja Sannukka Perunkalle huikeat kiitokset sekä ilon että surun välittämisestä. Kuten myös siitä, miten Perunka analysoi Maria ja ah-valmennusta. Upeaa seurattavaa ja nähtävää.

Ja vielä....TV:n hiihtoselostusten selkeä ykkösselostus kaksikko on Mertaranta / Roponen. Kakkospari onkin sitten Eskola / Perunka. Muut jäävät ja todella kauaksi....

Näin naputeltiin tänä iltana....

 

-Artsi