Kuopio Maraton

5.9.2015

Kuopio maraton

 

Varpikkaiden urheilevat tiimiläiset loistivat poissaolollaan tänään juostussa Kuopio maraton -tapahtumassa. Tiimin taustakaksikko Riku ja Artsi sensijaan olivat leikissä mukana. Riku hoiteli taas jänöhommia ja Artsi taputteli Kuopion katuja päästen maaliin asti.

 

Nyt juostiin siis uudella reitillä ja kisakeskuksena toiminut Kuopiohalli on ehdottoman hyvä paikka. Nythän juostiin viimeiset parisataa metriä hallissa uudenuutukaisella Mondopinnalla. Vai onko se Mondoa? Oli miten oli, mutta kun halliin oli ympätty ilmoittautumiset, erilaiset esittelypisteet sun muut myyntipisteet, niin tunnelma oli hieno ennen kisaa ja kisan jälkeen. Vessajonot sen sijaan muodostuivat liian pitkiksi ennen starttia. Jos maha olisi toiminut eli suostunut tyhjentymään, niin eikun moottoritien varteen.

 

Juoksureitti....niin...kaikki olivat sitä mieltä, että raskas oli. Jo ennakkoon eräs toimittaja sanoi, että tälle maratonille tullaan maisemien, ei ennätysten perässä. Fakta on tietysti se, että Kuopion keskustan ympärille ei saada nopeaa reittiä. No minun mielestä reitin alku ekat kilsat olivat erinomaisen nopeita, joissa homma karkasi käsistä, eikun jaloista. Mutta kokonaisuutena raskaan oloinen se oli ja varsinkin viimeiset 4 kilsaa satamasta hallille olivat sitä luokkaa, että kilsa-ajat putosivat puoli minuuttia. Mutta toisaalta ihan ok maku siitä jäi ja varsinkin keskustassa kauppakatu osuus oli hurhan yleisömäärän johdosta hieno juosta.

 

Kisan juontajana toimi legendaarinen Kartilan Matti, joka hallitsee hommat hurjalla tietomäärällään. Matti haastatteli ennen kisaa hallissa yhtä sun toista ja siitä voisi ottaa mallia myös meidä tulevat mk-viestin kuuluttajat. Matti onnistui haastattelemaan myös meikäpoikaa ja siinä piti selvitellä mm. P-Savon kestjuoksun tasoa, Dibaban menoa ja syytä siihen, miksi näihin massatapahtumiin riittää porukkaa verrattuna ratakisoihin. Juoksijan voimaharjoittelustahan meillä on Matin kanssa se näkemys, että parasta kestävyysjuoksijan voimaharjoittelua on tietyntyyppinen nopeusharjoittelu.

 

Naisten maratonilla nähtiin komea 3 tunnin alitus, kun Kuopion Kaisa Höyhtyä juoksi ajan 2.58. Vain 4 miesjuoksijaa tuli maaliin ennne Kaisaa. Ja kovimman ajan 2.46 iski tiskiin varsinainen lahjakkuus eli Samuli Hussa Haapaveden Urheilijoista. Samulihan on 17 vee ja juossut 800m tasan 2 minuuttiin. Kaveri oli SM-maastoissa siellä 10 tienoolla ja on itse asiassa jalkapalloilija. Samuli oli tietojen mukaan arponut ennen kisaa että juoksisko kympin vai puolikkaan, tai ehkäpä se maraton menee samalla. Sillä lailla.

 

Puolikkaalla naisten nopein oli liki savolainen Suvi Miettinen 1.24 ajalla. Miehissa nähtiin sitten rajua menoa, kun Berliinin maratonille tähtäävä Teemu Toivanen iski tiskiin ajan 1.09. Teemu kertoi, että reitti ei ollut todellakaan nopea, mutta aikaan hän oli tyytyväinen. Tämä antaa sen tiedon, että Berliinissä on mahikset enariin, eli sinne 2.25 tienoolle. Myöskin Klemolan Väinö juoksi tänään hyvin noin kaksi ja puoliminuuttia Teemusta.

 

Monen muunkin juoksu voisi kehua, kritisoida ja niin edelleen. Mutta otetaan lyhyesti vain oma minä: Loppuaika 1.34.30 eli SB ja kakkossija. En voi hirveästi moittia aikaa. Se on just sitä, mitä tällä harjoittelulla tai itse asiassa näillä harjoitteluvauhdeilla voi saada aikaan. Ehkä 1-2 min paremmin, jos maha olisi pelannut ja just ne vikat ylämäit.

 

Tapahtuma oli kokonaisuutena onnistunut. Kiitettävän arvoinen, sanoisin. Osanottajamäärä on vissiin hienoisessa laskussa. Mikä lienee syynä vai onko mikään. Ehkäpä siihen kovanlivakkaaseen osanottomaksuun voisi sisältyä jotain muutakin kuin lappu rintaan ja mitali.

 

Artsi