Kuopio triathlon

8.8.2015


Jesse päivän ykkönen
Jesse päivän ykkönen
Kaisa Lehtonen
Kaisa Lehtonen

Triathlonia Kuopiossa

 

Kiire on kiire, sanoi Uuno Turhapuro aikoinaan. Niin mullakin, mutta onneksi kerkesin iltapäiväksi katsomaan hienoa triathlon tapahtumaa Kuopiossa Scandikin rantaan. Kisa kokosi jälleen kerran hulppean osanottajamäärän eli noin 700 triathlonharrastajaa. Laji on saanut viime vuosina hirveän määrän uusia harrastajia. Toki tänäänkin iso osa porukoista oli kuntoilijoita, siis kovia kuntoilijoita, mutta oli Kuopiossa myös kovemman luokan menijöitä ja yksi suurimmista maailmanluokan urheilija Kaisa Lehtonen.

Niin....Kuopiossa kisattiin perusmatkojen SM-titteleistä. Matkoina oli 1500m uintia, 40km pyörää ja lopuksi 10km juoksua. Naisten sarjassa ei tarvinnut jännittää, kuka ottaa Suomen mestaruuden. Ja erot tulivat hurjan isoiksi, kuten monessa muussakin lajissa, kun mukana on maailman kärkipään nainen ja sitten kansallinen muu porukka. Kaisa voitti mestaruuden liki 10 minuutin erolla ennen Maria Söderströmiä. Uinnin nopein oli Venäjän Alexandra Razarenova, joka nousi vedestä puoli minsaa ennen Kaisaa. Pyöräilyn puolivälissä kaksikko oli yhdessä ja näytti kyllä sille, että Kaisa ei halunnutkaan tehdä ratkaisuja ennen juoksuosuutta. Kaisan juoksu ei näyttänyt kovinkaan helpolle, mutta aika 36.43 erotti jyvät akanoista. Tämä kovan luokan Venäjän nainen jäi lopulta puolitoistaminuuttia. Kaisan kovuudesta kertoo se, että vain 14 miespuolista tuli ennen häntä maaliin.

Kaisa Lehtonen tuli hymyillen maaliin, mutta haastattelussa hän sanoi suoraan, että olipa vaikeaa menoa tänään. Syy vaisuuteen ei selvinnyt, mutta mutkaista pyöräilyreittiä hän piti hyvänä, kun kisassa sai peesata. Muuten Kaisalle sopii paremmin kisat, joissa on peesikielto. Tulevista tavoitteista sai sen käsityksen, että olympialaiset eivät olisi se ykköstavoite, koska pääsy kisoihin vaatii hurjan määrän kisoja ympäri maailmaa ja silloin tulee jo rahalliset esteet kyseeseen. Sen sijaan Kaisan tavoite on parin kolmen vuoden päästä Havaiji ja siellä kolmen parhaan joukkoon!

Miesten SM-kisan ykköseksi tuli todellinen suurlupaus Henrik Goesch, joka löi selvästi muut suomalaiset. Kisan kakkonen ja kolmonen oli venäläisiä ja Goesch teki heihin selvän eron juoksuosuudella, jossa kaveri lähti alusta alkaen sitä kuuluisaa isoa kovaa.  Kymppi kulki hienosti 34.14 ja kokonaisaika oli 1.56.37. Nuorten sarjoissa kovaa kulki myös 23-v sarjan ykkösellä Joni Mustosella ja 19-sarjan Samu Hanhelalla. Mustosen aika 2.04 on kova ja poika kertoi tulleensa vasta Ylläksen hiihtoleiriltä, jossa viikkoharjoitusmäärä oli liki 30 tuntia.

Kuopiossa kisattiin myös pikamatkoilla ja sieltä tärähti tiimillekin menestystä. Jesse teki mukavan kisan ja tuli tiukan ja hurjan taistelun jälkeen ykkösenä maaliin. Matkana tässä kisassa oli 300m uintia, 20km pyörää ja 5km juoksua. Jessen aika uinnissa oli 6.25 ja pyöräilyyn hän lähti yhdessä kakkoseksi tulleen Valkealan Kajon Matias Lepistön kanssa. Uintiosuudelta nousi kärjessä Kuopion kestomenijä Marko Vehviläinen, mutta Markolta meni turhan paljon aikaa, ennenkuin pääsi polkemaan. Pyöräosuudella Matias ja Marko olivat noin minuutin Jesseä nopeampia, mutta juoksuosuudella tiimin miekkonen nappasi karkulaiset kiinni ja toi tiimin värit ykkösenä maaliin 6 sekunnin erolla Lepistöön ja Vehviläiseen. Jessen aika juoksussa oli 18.59 eli noin 3.48 kilsavauhtia. Hieno voitto siis Jesselle!

Näin siis Kuopiossa tänä harvinaisena hellepäivänä....

 

Artsi