Lapinlahden tonnit 15.7.2015

16.7.2015

Kenttä ei liity lapinlahden tonneihin, mutta kuvastaa tämän hetkistä innostusta juoksua kohtaa. Kuva Siilinjärveltä.
Kenttä ei liity lapinlahden tonneihin, mutta kuvastaa tämän hetkistä innostusta juoksua kohtaa. Kuva Siilinjärveltä.

 

Tonnit 2015

 

Vuosien varrella nämä perinteiset tonnit ovat tulleet tutuiksi siitä, että porukkaa on radan täydeltä ja tulostaso on kovaa luokkaa. Nytkin tehtiin enareita ihan mukavasti, mutta osanottajamäärä oli hävettävän vähäinen. Vain reilut 50 juoksijaa pinkoi Mondo Areenaa ja surjeinta oli, että miesten 17, 19 ja yleinen sarja veti yhteensä tasan yhden juoksijan ja hänkin oli piirin ulkopuolelta. Näillä määrillä kisan jatko on uhattuna, vaikka Rikun kanssa letkauteltiin, että niin kauan tonneja järjestetään, kun saadaan kyhättyä edes yksi startti aikaiseksi. Vai onko tämä se kisa, jossa tuodaan se kuuluisa arkku kentälle.

 

Tyttöjen puolella ehkäpä kovimman vedon teki 12-sarjassa Reippaan Jenna-Juulia Kettunen, joka on parannellut tonnin enariaan tänä kesänä jo usean kerran. Nyt juostu aika 3.22.09 jää vain vajaat pari sekkaa tiimin Satun piirinennätyksestä. Jenna-Juulia juoksee aika pitkälle samalla tyylillä kuin hänen isänsä Veijo, joka tyrkkäsi 80-luvulla kaksi ratakierrosta alle 1.52.

 

Vauhdikasta menoa nähtiin myös muun muassa T10v-sarjassa Pinja Laasasen toimesta. Pinjan äiti Jaana oli 2000-luvun vaihteessa melkoinen tekijä, sillä hänen enkkansa yltävät komeasti piirin top kymppiin. Tyttöjen puolelta Pinjan lisäksi voidaan mainita vaikkapa Riika Tirkkonen, Anni ja Aada Föhr sekä Inka Rautio ja Reetta Kuosmanen. T13-sarjassa oli mukana 7 juoksijaa, ja voiton vei hienon juoksun tehnyt Pyhäselän Veera Kontkanen. Nuorten naisten puolella vaikutuksen tekivät Juankosken Kuohun Kukilan siskokset Aida-Linnea ja Miida-Tuulia. Tytöt ovat kehittyneet huimasti ja nytkin puoleen matkaan tytöt vetivät kolmen minsan kyytiä. Vika kiepillä meno hyytyi, mutta ennätysajat 3.15 ja 3.17 lupaavat hyvää, varsinkin kun tyttöjen harjoittelu on vielä varsin kevyttä.

 

Poikien puolella 10-sarjassa ylivoimaista menoa nähtiin Pyhäselän Väinö Kontkasen taholta. Väinö veti hienosti ajan 3.21. Sonkajärveltä oli tonneilla mukana mukavasti porukkaa ja tässä sarjassa Pahkan Teemu Ovaskainen juoksi mukavan ajan 3.31. 12-sarjassa kisoissa oli mukana todella kova kasvo, kun Oulun Pyrinnön Antti Juvonen lähti tavoittelemaan peräti 3 minuutin rajaa. Lähellä oli tuo maaginen raja, mutta loppuaika 3.03 on kyllä tuossa iässä kovan luokan noteeraus. Vuotta vanhemmissa Siilinjärven Tomi Lyytikäinen esitteli myös hyvää vauhtia. Ennätys parani hulppeasti ja on nyt lupaavasti 3.08.

 

Miesten puolella kovimman tonnin ajan juoksi Mäntsälän suunnistuspuoltakin tuttu 17-ikäinen Tuomas Heikkilä. Aika 2.43 oli soolona juostuna ihan kovaa kamaa. Veteraanipuolella Mika Leinonen oli nopein 3.09 ajalla ja hienosti juoksi esimerkiksi 55-sarjan Ossi Manninen 3.13 loppuajalla. Ja maininnan arvoista on myös liki 81 vuotiaan Niilo Korhosen suoritus. Niinpä...aika 4.53 on kunnioitusta herättävä!

 

Artsi