Maaottelumeininkiä ja sitä sun tätä

1.9.2014

Monta kertaa on tullut stadionilla käytyä sekä maaottelussa että myös EM ja MM-kisoissa, mutta nyt tuli seurattua kisoja eka kertaa A-katsomossa. Siis aivan paraatipaikalla ja Ruuskas Antin vanhempien vieressä. Ja viiden metrin säteellä istui muun muassa Vireeniä, Väätäistä, Mäkelää, Ikeä ja ties ketä kuuluisuutta. Huh huh, olinkohan väärässä paikassa, mutta kiitos kuuluu eräälle manatseerille.

Maaottelu on aina maaottelu. Ja upea sellainen. Kuten Johan Wissman sanoi, tämä tapahtuma on täysin ainutlaatuinen maailmassa. Tästä on meidän jokaisen pidettävä huolta, että perinne säilyy. Ja totta. Tuon parempaa viihdettä ja urheilua on vaikea löytää. Yleisömääräksi ilmoitettiin 2 pvän aikana yli 50 000. No uskokoon ken tahtoo, mutta eiköhän 40 000 ole lähempänä. Silti tunnelma on uskomaton, mutta mikäli porukka tuosta pienenee, niin Tampere nääs on parempi paikka.

Maaottelun hinnat ovat totutusti kohillaan. Niistä ei sen enempää...riittää kun kahvin hinta on 3 euroa, niin muiden tuotteiden hintoja voi jokainen arvailla.

Vaikka ottelun meno ja meininki ovat viimeisen päälle loistavia, niin toka pvänä Sikanen ja Hirvosen Jarmo alkoivat käydä lämpöisenä: Miksi kokonaiskisan pisteitä ei voida kertoa ja näyttää reaaliajassa jokaisen lajin päätyttyä. Luulisi olevan nykytekniikalla helppoa. Näin pysyisi jännitys näpeissä, eikä tarttisi itse mietiskellä, paljonko sitä eroa nyt on. Näin...mutta kuuluttajille hurjat plussat. Sieltä se tunnelma syntyy...ja siellä puolella vahvaa roolia näytteli Tuovisen Aki.

N kestomatkat: Hienoin suoritus nähtiin kymppitonnilla, kun Minna L ja Janica M juoksivat huippukisan. Vika kierroksella myös SUL:n johtohahmot nousivat seisomaan ja hurrasivat naamat virneessä ja se on jo jotain se. Janica meinasi jo puolimatkassa pudota, kun keltaiset alkoivat takoa 3.24:n tonneja, mutta mitä vielä. Tyttö alkaa päästä lentoon muutaman vuoden taaperruksen jälkeen ja Minna paranee kuin viini vanhetessaan.

Sandra osoitti ottelussa sen, että kunto on rautaa. Taitaa vaan olla niin, että hän ei osaa tai pää ei kestä juosta noita tosi kovia ruuhkajuoksuja. Nytkin 1500m:n aika menee Suomen kaikkien aikojen 10 sakkiin ja jää vain 5 sekkaa SE:stä. Voittoa ei tullut, mutta Euroopan mestarille ei ole häpeä hävitä. Myöskin Kettusen Oonalle on annettava iso plussa. Kunto on nousussa ja vitosella kaksi vikaa tonnia meni jo 3.10 rytmiä.

Sitä vastoin esimerkiksi 800m oli sitä luokkaa, että itku meinasi tulla. Meidän naikkoset eivät saaneet mitään irti ja kun vielä tässä ennakkoon tasaisessa kisassa taktisestikin oltiin ihan pöpelikössä, niin se oli keltaisten kolmoisvoitto ja myöskin maaotteluvoitto.

M kestomatkat: Plussaa tulee ainakin Lampisen Villelle, Kekin Ossille ja Vattulaisen Artulle. Jokaiselta upeaa venymistä, enareita ja sen myötä yleisön äänijänteet oli lujilla. Myöskin esteiden kaksoisvoitto ja Nummelan Akin 9 minuutin alitus jäivät mieleen. Sen sijaan päätöslaji 1500m oli taas itkun paikka: jossain mättää ja pahasti ja kun vielä vika suoralla suorastaa luovutetaan, niin katsomossa ei miehosia juurikaan kiitelty.

Maaottelussa saatiin myös päätökseen 8 vuotta sitten alkanut EM-kisojen moukarinheitto. OP Karjalaiselle annettiin kultamitali ja Maamme laulu laulettiin. Eli vilppi ei kannata, eikä ainakaan kiinni saa jäädä. Juhlalliset seremoniat, jossa suurin osa juhli antaumuksella, osa katseli varpaitaan. P-Savolaisittain upeinta oli Antin ja Sannan maaotteluvoitot. Ja Sanna lennätti limpun hyvässä vastaisessa jälleen yli 60m.

Viikonloppuna käytiin myös ruuhka-Suomessa Vattenfall seuracupin finaalit. P-Savon seurat eivät yltäneet 10 sakkiin, mutta junnuille moiset kekkerit ovat huikeita tapauksia. Yksittäisiä mitalipallisijoja tuli myös piirille ja esimerkiksi Maaningan Mahdin kestävyysjunnut ottivat jälleen komeita sijoja: Meiju ja Veera nousivat komeasti korkeimmalle pallille ja myös Riku O ja Ville P ylsivät kolmen sakkiin. Hienoja suorituksia.

Tiimin Jäntin seura Savonlinnan Riento selviytyi finaalissa hienosti 9:lle sijalle jättäen esimerkiksi Kuopion Reippaan selkeästi taakseen. Eli Riennolla menee lujaa. Siellä oli äskettäin järjestetty kunniakierros, ja rahaa oli tullut reilut 10 000 e.  Hirvosen Jarmon koirakin oli kerännyt 300 e, joten siinä esimerkkiä muille.