Artsin arviot Pohjois-Savon kestävyysjuoksijoiden mahdollisuuksista ennen Kalevan kisoja

30.7.2014

Artsin arviot P-S:n kestävyysjuoksijoiden mahdollisuuksista ennen Kalevan kisoja:

Tomi Valtanen, 800m

Mikäli Tomi hinaa itsensä finaaliin, pidän sitä jättiyllärinä. Toki siihen on pienet mahikset, sillä alkuerät ovat usein raakaa taktikointia ja 1.53 alle olevia kavereita ei porukassa ole liikaa. Tomin paras aika on 1.54 ja risat, joten toivotaan, että kuntohuippu osuu tulevalle lauantaille ja taktinen silmä pelaa kesän tärkeimmässä startissa.

Matti Haatainen, 5000m

Matti juoksi tänä suvena enarikseen 14.53.06 ja ensisijainen tavoite lieneekin sen parantaminen. Mikäli kulku on kohillaan, on helppo porukassa vetää pää tyhjänä ja lopputulos voi olla yllättävänkin hyvä. Juoksusta voi tulla millainen vaan ja muistissa on viime vuoden kisa, jossa vain muutama kaveri meni alle 15 minuutin! Joka tapauksessa mikäli Matti pystyy vetämään sinne alle 15 minuutin, ei pistesijat mene Vänärillä kovin paljon edellä.

Samu Mikkonen, 1500m

Tämä P-Savon tulevaisuuden toivo on parantanut viime vuodesta matkan enariaan rajusti. Vaikka Samun päätähtäin onkin omissa nuorten SM:ssä, niin kesän kohokohta on edessä perjantaina, kun 1500m:n finaali starttaa kotikisoissa. Samun paras aika 3.52 ei välttämättä lupaa vielä ihmeitä, mutta jos kisasta tulee taktikointiotatus, ovat pistesijat hakusessa. Viime vuosien finaaleissa ei ole nimittäin hurjasteltu muuta kuin loppurutistuksissa.  Nyt tosin itse odotan kisasta hyvävauhtista menoa. Samu on jo nyt osoittanut, että kaverista on syytä odotella muutaman vuoden päästä todellista menestyjää. Samun kestävyysominaisuudet on jo nyt saatu oivalle tasolle ja muutenkin harjoittelussa on keskitetty tekemään olennaisia asioita.

Teemu Toivanen ja Kimmo Randelin, 10000m

Molemmat P-Savon kestokoneet ovat juosseet matkan sinne 31.30 tienoille. Jos tämä kaksikko pystyy samaan sunnuntain raastavalla matkalla, niin uskallan luvata sijoituksia sinne kympin tuntumaan. Matkalle on ilmoittautunut liki 30 kaveria, mutta tuskin kaikki ovat viivalla. Joka tapauksessa on aivan loistavaa, että P-Savosta on kympin viivalla kaksi juoksijaa ja molemmat kaiken kokeneita monipuolisen kestävyysurheilun omaavia nuoria alle nelikymppisiä kasvoja. Pitkä ja menestyksekäs ura siis takana ja nyt ekat Kalevan kisat. Se on liki herkistymisen paikka.

Väinö Klemola, esteet

Väinö on juossut matkan kesällä 9.41. Kisassa alle 9 minuutin juoksee korkeintaan kaksi juoksijaa. Sitten tulee muu rypäs, johon vain rohkeasti mukaan. Menee sitten syteen tai saveen. Hyvänä päivänä lopputulos voi olla mukavaa luokkaa.

Maria Murtorinne, 800m ja 1500m

Marian päämatka lienee 1500m. Tyttö on kehittynyt viime vuodesta rajusti ja ennätys 4.31 on jo sitä luokkaa, että sillä tapellaan pistesijoista. Ja kun muistetaan, että viime vuosina 4.30 alle tässä kisassa on mennyt vain harva juoksija, niin huikean hieno kisa tulossa. Naisten 1500m tullee kuitenkin olemaan matka, jossa kärki ei suostu kyttäilemään. Luulenpa, että Kristiina M ja Sandra pistää pökköä pesään heti paukusta. Mutta seuraavaan porukkaan vaan Maria mukaan ja vika 300m ratkaisee sijoitukset.  Myös kasin kisa on Marialle mieleen. Sen alkuerät juostaan 1500m:n kisaa seuraavana pvänä ja paljon ratkaisee, miten palautuminen onnistuu. Finaaliin on kuitenkin mahikset, sillä 2.10 aika tuntuu olevan monelle liikaa. Alkuerissä ratkaisee kuitenkin vika kakssatanen.

Venla Mäkäräinen, 1500m ja 5000m

Venlan enarit 4.39 ja 17.35 eivät oikeuta vielä näissä kisoissa suuriin tekoihin, mutta tämän 21-vuotiaan lupaavan tytön tähtäin onkin tulevissa vuosissa. Venlan viimeiset kisat ovat olleet vaikean oloisia, liekö jotain väsymystä tai muuta vastaavaa. Jos tyttö pystyy parantamaan enareita, niin tyytyväinen pitää olla.  Mielestäni Venla on yksi maakunnan lupaavimpia tyyppejä tulevaisuuden suhteen. Jokunen vuosi sitten muuan Saara P juoksi ajat 4.24 ja 16.42 ja pidän Venlaa Saaraakin lahjakkaampana juoksijana. Kun vielä tiedetään Venlan viime talvenkin harkkamäärät ja hienon asenteen, niin seuraavan 10 v aikana voi tapahtua melkoista jälkeä.

-Artsi, ukkosmyrskyistä ja salamoinnista selviytyneenä tiistaina 29.7.2014